Yamaha med full trådlös frihet

Lika bra att vänja sig vid MusicCast. Det är Yamahas trådlösa teknik som kommer på bred front.

Många av konkurrenterna har trådlös strömning i några av sina produkter, men nu introducerar Yamaha strömning i nästan allt de har, från mikroanläggningar och högtalare till ljudlimpor och hemmabioförstärkare. Alla två- och femkanalsreceivrar från 5 000-kronorsklassen får strömning via AirPlay. Alltså wifi. Flera av produkterna stöder Bluetooth också, så att man garanterat kan strömma varifrån man än spelar musiken.

Yamaha kallar systemet för MusicCast och det stöder upp till tio trådlöst hopkopplade produkter i ett och samma nätverk. Sedan kan man spela från mobilen eller surfplattan, till en eller flera Yamaha-produkter som stöder MusicCast. Det går också att strömma direkt, antingen via BT eller wifi direkt från mobilen till exempelvis anläggningen här på bilden:

DSC0140

Precis som så många av Yamahas nya produkter stöder MCR-870D strömning via AirPlay och DLNA, så att både Apple- och Android-användare kan strömma okomprimerat ljud direkt till anläggningen. Den har också CD-spelare och FM/DAB-radio.

DSC0133

Trådlösa högtalare med inbyggd förstärkare finns också. Som NNW-X500, i vitt eller svart, som inte behöver något annat än ström från vägguttaget för att spela musik från mobilen.

Samma sak gäller nästan alla hemmabioreceivrar från RX-V479 och uppåt, samt den nya 90-watts tvåkanalsreceivern N-R602D.

Yamahas MusicCast-produkter går att styra från en app som ger användaren gott om inställningar. Man kan till exempel koppla ihop flera rum som spelar samma musik, eller spela från var sin enhet till vart sitt rum.

MusicCast verkar genomtänkt och enkelt att använda, och vi kommer att testa både användarvänligheten och ljudkvaliteten så fort vi får tag i de första produkterna.

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Just köpt dig en ny TV för att spela spel? Vi visar dig hur du aktiverar det bästa och snabbaste gaming-läget i PS5 och Xbox!
  Nu börjar den senaste Android-versionen rullas ut till många telefonmodeller. Kolla på listan om din mobil snart får Android 11.
  Har precis köpt dig en ny 4K-TV? Då kan du inviga den med Last Christmas i remastrad 4K-version!
  Under Snapdragon Tech Summit har Qualcomm lanserat sin efterföljare till Snapdragon 865. Den nya Snapdragon 888 kommer att finnas i flera Android-flaggskepp 2021.
  Låt inte storleken lura dig, Phono Box RS2 har allt en vinylfantast behöver.
  Alla vill ha hårda paket, vi också. Så vi har skrivit den häftigaste önskelistan vi kunnat komma på.
  Stereon i Jimi Hendrix sovrum i London låter nu precis som den gjorde när han lyssnade på den.
  Så här har de aldrig gjort förut, åtminstone inte på det här sättet.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.