Nytt Yamaha-flaggskepp till hemmabion

”Äntligen” släpper Yamaha en uppgraderad version av sin populära surroundprocessor. Nya CX-A5100 får objektbaserat 3D-ljud och mycket mer!

Yamaha bästa hemmabioförförstärkare CX-A5000 har varit en ”hit” tack vare hög ljudkvalitet i både stereo och fler kanaler. Vår recensent Geir Nordby snålade inte med superlativen när han testade den ihop med Yamahas egen effektförstärkare MX-A5000 förra året. CX-A5000 hade i princip allt man kunde förvänta sig av en surroundprocessor. Nästan. Det enda som lyste med sin frånvarande var stöd för de moderna, ”objektbaserade” ljudformaten Dolby Atmos och DTS: X med särskilda höjdkanaler.

Yamaha släppte visserligen en firmware-uppdatering till ett antal av sina surroundreceivrar i samband med lanseringen av Dolby Atmos, men CX-A5000 var inte kompatibel eftersom den hade en annan teknisk plattform än de nyaste receivrarna.

Out with the old, in with the new
Nu tycker Yamaha att det är dags att släppa en sprillans ny och uppgraderad version av som är fullproppad med de allra senaste finesserna. Det nya flaggskeppet heter CX-A5100 och ger surroundljud i upp till 11 kanaler, med 4 dedikerade Dolby Atmos- och DTS:X-höjdkanaler (så kallat 7.1.4-system). Yamaha-processorn är utrustad med den senaste generationens YPAO RSC-rumskorrektionen och konverteringen av ljud från digitalt till analogt görs av hela 11 stycken ESS Sabre ES9016S-digitalomvandlare (1 per kanal).

yamaha-cx-a5100
Yamaha CX-A5100 har hela 12 balanserade XLR-utgångar, inklusive dubbla subwoofer-utgångar. Foto: Yamaha

CX-A5100 stöder också den senaste HDMI-standarden, 2.0a, som gör att processorn klarar 4K/Ultra-HD-video i HDR-kvalitet. Tar man en titt på baksidan så ser man att Yamaha dessutom har satt dit balanserade ljudutgångar även för subwoofrarna. Sist men inte minst är förförstärkaren utrustad med Yamahas nya multiroom-plattform MusicCast, som ger en möjlighet att överföra musik tilltrådlösa högtalare. Inbyggt Bluetooth, AirPlay och Spotify Connect ger ytterligare tillgång till musik.

Alla dessa funktioner, och fler därtill, ser vi fram emot att testa närmare när vi får in CX-A5100 i testrummet i höst!

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Just köpt dig en ny TV för att spela spel? Vi visar dig hur du aktiverar det bästa och snabbaste gaming-läget i PS5 och Xbox!
  Nu börjar den senaste Android-versionen rullas ut till många telefonmodeller. Kolla på listan om din mobil snart får Android 11.
  Har precis köpt dig en ny 4K-TV? Då kan du inviga den med Last Christmas i remastrad 4K-version!
  Under Snapdragon Tech Summit har Qualcomm lanserat sin efterföljare till Snapdragon 865. Den nya Snapdragon 888 kommer att finnas i flera Android-flaggskepp 2021.
  Låt inte storleken lura dig, Phono Box RS2 har allt en vinylfantast behöver.
  Alla vill ha hårda paket, vi också. Så vi har skrivit den häftigaste önskelistan vi kunnat komma på.
  Stereon i Jimi Hendrix sovrum i London låter nu precis som den gjorde när han lyssnade på den.
  Så här har de aldrig gjort förut, åtminstone inte på det här sättet.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.