Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nytt Yamaha-flaggskepp till hemmabion

”Äntligen” släpper Yamaha en uppgraderad version av sin populära surroundprocessor. Nya CX-A5100 får objektbaserat 3D-ljud och mycket mer!

Skrivet av / 2015-09-07 - 09:35
Nytt Yamaha-flaggskepp till hemmabion

Yamaha bästa hemmabioförförstärkare CX-A5000 har varit en ”hit” tack vare hög ljudkvalitet i både stereo och fler kanaler. Vår recensent Geir Nordby snålade inte med superlativen när han testade den ihop med Yamahas egen effektförstärkare MX-A5000 förra året. CX-A5000 hade i princip allt man kunde förvänta sig av en surroundprocessor. Nästan. Det enda som lyste med sin frånvarande var stöd för de moderna, ”objektbaserade” ljudformaten Dolby Atmos och DTS: X med särskilda höjdkanaler.

Yamaha släppte visserligen en firmware-uppdatering till ett antal av sina surroundreceivrar i samband med lanseringen av Dolby Atmos, men CX-A5000 var inte kompatibel eftersom den hade en annan teknisk plattform än de nyaste receivrarna.

Out with the old, in with the new
Nu tycker Yamaha att det är dags att släppa en sprillans ny och uppgraderad version av som är fullproppad med de allra senaste finesserna. Det nya flaggskeppet heter CX-A5100 och ger surroundljud i upp till 11 kanaler, med 4 dedikerade Dolby Atmos- och DTS:X-höjdkanaler (så kallat 7.1.4-system). Yamaha-processorn är utrustad med den senaste generationens YPAO RSC-rumskorrektionen och konverteringen av ljud från digitalt till analogt görs av hela 11 stycken ESS Sabre ES9016S-digitalomvandlare (1 per kanal).

yamaha-cx-a5100
Yamaha CX-A5100 har hela 12 balanserade XLR-utgångar, inklusive dubbla subwoofer-utgångar. Foto: Yamaha

CX-A5100 stöder också den senaste HDMI-standarden, 2.0a, som gör att processorn klarar 4K/Ultra-HD-video i HDR-kvalitet. Tar man en titt på baksidan så ser man att Yamaha dessutom har satt dit balanserade ljudutgångar även för subwoofrarna. Sist men inte minst är förförstärkaren utrustad med Yamahas nya multiroom-plattform MusicCast, som ger en möjlighet att överföra musik tilltrådlösa högtalare. Inbyggt Bluetooth, AirPlay och Spotify Connect ger ytterligare tillgång till musik.

Alla dessa funktioner, och fler därtill, ser vi fram emot att testa närmare när vi får in CX-A5100 i testrummet i höst!

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Nu är den äntligen här

Råare surroundförstärkare från Denon

"Alla" älskar Dolby

Nytt ljudformat vill krossa Dolby Atmos

Kolla in den pyttelilla 4K-projektorn

Vill göra 3D-ljud tillgängligt för "alla"

Sonos konkurrerar med Apple och Sony?

Dolby Atmos - utan Atmos-högtalare

Ett bättre alternativ till en soundbar?

Här är Bose Smart Ultra Soundbar

Smart och ljusstark 4K-projektor

Denon-receiver tar Atmos-hemmabio till medelstora rum

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen