Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 09Delta

Panasonic lanserar OLED-4K-TV

Ryktena var sanna. Panasonics nya toppmodell är en OLED med 4K-upplösning och HDR!

Skrivet av / 2015-09-03 - 08:26
Panasonic lanserar OLED-4K-TV

På IFA-mässan har Panasonic lanserat sin nya 65-tums 4K-toppmodell med OLED-skärm, TX-65CZ950. Skärmen har en bildkvalitet som är ”godkänd av Hollywood” och sätter enligt det japanska märket ”en ny standard för svärta”. Den är också förberedd för 4K-signaler med så kallad HDR-kvalitet (High Dynamic Range) som utnyttjar den avancerade skärmens stora kontrastomfång.

Hollywood Approved
Efter att ha visat upp ett flertal prototyper är alltså Panasonic äntligen färdiga med sin första produktionsklara OLED-TV, och ingenting sägs vara lämnat åt slumpen under utvecklingen. Panasonic har anlitat Mike Sowa, en av Hollywoods ledande färgdesigner/filmkolorister för att godkänna den slutliga bilden på TX-65CZ950:

”Panasonic har bevisat att de dedikerat sig till att uppnå den yppersta 4K-bildkvaliteten för att tillgodose mina höga krav. För mig finns det inget utrymme för något annat än det allra bästa. Min värld av visuellt historieberättande baseras på exakt färgåtergivning. Därför är det nödvändigt att skärmen kan leverera och förmedla detta till 100 procent. Panasonics nya 4K OLED-TV håller en standard som jag bara förväntar mig av de bästa professionella TV-skärmarna.”

Panasonic-skärmen har också godkänts av den amerikanska konsumentelektronikorganisationen CEA, som nyligen offentliggjorde en rad tekniska krav som en TV måste uppfylla för att få kallas HDR-kompatibel. TX-65CZ950 ska alltså vara förberedd för att utnyttja den förbättrade kontrastnivån i nytt videomaterial från bland annat Netflix och framför allt det nya 4K Blu-ray-formatet.

Extrem svärta
Panasonic gör ett stort nummer av OLED-skärmens överlägsna svärta, som de kallar för ”Absolute Black”. Men de hävdar också att det varit en utmaning att få fram de allra mörkaste graderingarna strax ovanför svart. Panasonic har dock kunnat använda sig av sin erfarenhet från plasma-TV-tekniken som gjort att de kunnat lösa problemet. TX-65CZ950 påstås kunna återge alla detaljer i mörka områden så att ingen bildinformation går förlorad.

Ännu så länge har vi inte fått någon antydan om prisnivå, men vi lovar att pumpa Panasonic-representanterna på mer information när vi besöker deras IFA-monter. Då kan vi också berätta hur det nya flaggskeppet ser ut i verkligheten!

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljud & Bild
Rulla till toppen