Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Ny Huawei-mobil fullproppad med funktioner

Men är det för mycket? Och varför går vi miste om den bästa?

Av / 2015-09-03 - 08:17
Ny Huawei-mobil fullproppad med funktioner

Kinesiska Huawei har lanserat efterträdaren till förra årets phablet-succé, Ascend Mate 7, men nya Mate S är en smula mindre (5,5 tum i stället för 6 tum) och har alltså lika stor skärm som LG:s flaggskepp LG G4. Så om den nya Huawei-telefonen fortfarande tillhör phablet-klassen är en fråga om personlig smak.

Mate S är gjord helt i metall och glas och har en välvd baksida. Vikten på 156 gram gör att den är en del lättare än sin föregångare. Precis som denna har Mate 6 en fingeravtrycksläsare på baksidan, fast den har lärt sig ett par extra tricks sedan sist.

DSC02125
Fingeravtrycksläsaren som också kan användas för att svara i telefon, ta bilder, etc. 
Foto: Peter Gotschalk, Ljud & Bild

Den nya Fingerprint 2.0-tekniken ska innebära en markant förbättrad igenkänningshastighet av användarens finger. Läsaren kan användas för att styra notifieringar, ta emot samtal och ta bilder. Funktioner som alla bidrar till att göra det enklare att sköta telefonen med en hand.

top
Foto: Peter Gotschalk, Ljud & Bild

Huawei gör ett stort nummer av att man ska kunna sköta telefonen genom att röra vid den på många olika sätt. En annan funktion är Knuckle Sense 2.0, en efterträdare till de nya touch-funktionerna som introducerades i Huawei P8 i våras.

Huawei_fashion
Det hände mycket på Huaweis enorma pressvisning på IFA 2105. Bland annat gick en hel modevisning av stapeln för att presentera den nya mobilen!
Foto: Peter Gotschalk, Ljud & Bild

Med Knuckle Sense kan man använda knogarna för att knacka eller rita på skärmen, och beroende på antalet knackningar och tecken så aktiveras olika funktioner. På Huawei P8 skulle man knacka två gånger för att ta en skärmbild och rita fyrkanter på bilder för att kopiera utsnitt.

Huawei-Mate-S_Knuckle_web
Så här kan man starta kameran i Mate S med hjälp av Knuckle Sense. 
Foto: Huawei

Mate S låter användaren starta musikspelaren genom att rita ett M på skärmen och kameran startas om man ritar ett C. Det går också att göra utsnitt i valfri form, samt via inställningarna koppla ihop vissa knackningar eller ritade mönster till andra appar hur man vill.

Och när vi ändå pratar om beröring så presenterade Huawei samma Force Touch-funktion som vi redan sett hos Apple och som vi förväntar oss att se nästa vecka i de nya iPhone-modellerna!

Men någon Force Touch-variant kommer vi inte att få se på våra breddgrader, eftersom den bara ska finnas i en speciell premiummodell med 128 GB minne som enbart släpps i Kina. Varför Huawei har valt att snåla in på den coolaste funktionen här i Europa fick vi inget svar på.

Gold_closeup
Huawei Mate S i den gyllene premiumversionen med Force Touch som alltså tyvärr inte kommer till Sverige. 
Foto: Peter Gotschalk, Ljud & Bild

Både nybörjare och mer erfarna fotografer kan få glädje av kameran på Mate S. Lins av safirglas, RGBW-sensor och optisk bildstabilisering är de viktigaste beståndsdelarna i baksidans 13 Mp-kamera. På framsidan sitter en kamera med 8 Mp. Mer vana fotoentusiaster kan leka med kamerans inställningar och manuellt ställa in ISO, exponering, vitbalans, blixtstyrd fokusering, etc.

Om du inte är alldeles överväldigad av alla funktioner så kan du köpa Mate S för 649 euro.

Specifikationer
Operativsystem: Android 5.1 Lollipop + Emotion UI 3.1
Skärm: 5,5-tums AMOLED, 1920 x 1080 (401 ppi)
Processor: 2,2 GHz + 1,5 GHz Kirin 935 octa-core 64 bit
Internminne: 3 GB
Minne: 32 GB + microSD (max 128 GB)
Kamera: 13 Mp + 8 Mp
Trådlöst: 4G/LTE, 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, NFC, GPS, Glonass
Mått: 149,8 x 75,3 x 7,2 mm
Vikt: 156 g
Batteri: 2700 mAh

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljud & Bild
Rulla till toppen