Search
Generic filters

Marantz receivrar får 8K och HDMI 2.1

Nu kommer de Marantz nya receivrar, med fullt stöd för det mesta.

En surroundreceiver är navet i vardagsrummet och hemmabion, så den måste kunna ”allt”. Inom en snar framtid betyder det framför allt att den ska klara videoswitching i högsta 8K-videoupplösning. Därför har de kommande Marantz-modellerna stöd för HDMI 2.1, och med på köpet får man en mängd andra funktioner. Till exempel utökad färgrymd från 10-bitars till 12-bitars. Vilket börjar bli aktuellt när TV-apparaterna får mycket högre HDR-ljusstyrka än 1000 nits. Då kan 10 bitar orsaka färgbandning (färgnyanser hamnar i lager bredvid varandra i ställeet för mjuka övergångar), så man måste gå upp till 12 bitar.

Läs också Denon-förstärkarna stöder 8K – och mycket mer 2020-modellerna i Denons X-serie är en naturlig utveckling av föregångarna.

8K i 60 Hz/4K i 120 Hz

Förutom att stödja 8K-upplösning i upp till 60 bildrutor per sekund (Hz) stöds 4K-upplösning upp till 120 Hz. Det finns redan många datorspel med 120 Hz och när PlayStation och Xbox Series D så småningom kommer ut på marknaden blir det aktuellt även i vanliga vardagsrum.

Med HDMI 2.1 blir inte heller skärmen svart för ett kort ögonblick när man ändrar bildfrekvensen. Det går sömlöst.

Varför avancerad video i en hemmabioreceiver?

Somliga undrar kanske vad de ska ha 8K-videoupplösning till i en receiver, som ju är en ljudprodukt. Men det är naturligtvis så att även videokällorna kopplas till receivern, som sedan skickar vidare signalerna till TV:n eller projektorn. Och då måste receivern stödja detta.

Om den på andra sidan är kopplad till en TV – och inte en projektor – så kan man använda ljudreturkanalen. Den är numera av typen eARC (enhanced ARC) som stöder HD-ljud upp till 24 bit/192 kHz och alltså både Dolby Atmos och DTS:X i förlustfri kvalitet.

Alla de nya Marantz-receivrarna, inklusive lilla SR1711, stöder HDMI 2.1 (certifieringen blir klar i höst, tills vidare kallar Marantz det bara för HDMI 8K). Det inkluderar även dynamisk HDR, som är en förbättring av vanlig HDR genom att bildinformationen analyseras från en bildram till nästa och ljusintensiteten justeras därefter. I praktiken betyder det att man får ännu högre upplösning och större realism i högdagrar. Eldslågor visas med större djup, detsamma gäller ringen runt solen när den går ner bakom horisonten.

Dolby Atmos och DTS:X

3D-ljudformaten från Dolby och DTS finns på plats, toppmodellen SR8015 har 11.2 förstärkarkanaler och kan ha hela 13.2-kanalig ljudprocessning. Detta öppnar också för det nya ljudformatet DTS:X Pro (gäller även AV8805-processorn efter uppgradering) som använder ett extra par fronthögtalare (Front Wide) och en extra centerhögtalare högt upp (Center Height) för att omge lyssnaren med en extra realistisk bubbla av ljud.

annons

Auro 3D finns också från SR7015 och uppåt. Det är ett 3D-ljudformat som kräver ett lite annat högtalarsystem än Atmos och DTS:X men som har fördelen av högre upplösning. Det är däremot inte så vanligt, men om du har en större klassisk musiksamling från exempelvis 2L så det är intressant.

annons

IMAX Enhanced finns också. Detta använder metadata i IMAX-utgåvor för att göra ett par automatiska ljud- och videoinställningar för att förmedla samma upplevelse som på en IMAX-biograf. Exakt vad det är som görs vet vi fortfarande inte.

Dubbel inställning

Nytt för i år är att man kan göra två Audyssey-högtalarkalibreringar och lagra dem i separata minnen. Antingen för att man vill göra en kalibrering för en annan plats i rummet, eller för att man till exempel vill ha en kalibrering med gardinerna fördragna och filmduken nerhissad och en annan för hifi-lyssning. Man kan sedan växla mellan de två minnena direkt.

Vad vi hade velat ha är en särskild utgång för ett separat högtalarpar, till exempel ett par golvhögtalare för stereomusik, samt en möjlighet att kalibrera stereo- och surroundanläggningen var för sig. Kanske nästa år?

Nytt gränssnitt

Alla årets Marantz-modeller har ett nytt gränssnitt som ger mer information om anslutna källor. Är det HDR10 eller HDR10+? 4K eller 8K? Bilder per sekund, ljudformat etc.

annons

FM-radio har försvunnit från samtliga modeller och ersatts med internetradio (TuneIn). Dessutom finns det en DAB-modell.

Priser och tillgänglighet

Receivrarna släpps från augusti:

Modell

 

Kanaler

 

Tid Pris
NR1711 7 x 50 W september 899 euro
SR5015 7 x 100 W september 899 euro
SR5015DAB 7 x 100 W oktober ?
SR6015 9 x 110 W (11.2-processor) september 1199 euro
SR7015 9 x 125 W (11.2-processor) augusti 1699 euro
SR8015 11 x 140 W (13.2-processor) september 2999 euro
AV7706 11.2 november 2099 euro
Uppgraderings-kit till AV8805 13.2 februari 2021 ?

1 kommentar

Lämna ett svar

  Läs också

  Så kommer Huaweis kommande Mate 40-serie att se ut.
  UPPDATERING: Amazon bekräftar Sverige-lansering
  16-bits råvideo, 15 stopps dynamik och extrem ljuskänslighet
  Den kanske ser retro ut, men JBL 4349 är en helt ny studiohögtalare med12-tums baselement och ett stort diskanthorn.
  Quick Charge 5 lovar att ladda ett typiskt mobilbatteri till 50 % på bara fem minuter.
  Nu kan du bränna på i 350 km/h med perfekt timade rytmer från Naim!
  Det passar bra med lite Netflix och chill i augusti om vi ska tro meterologerna! Vått blir det åtminstone.
  Vi har honom att tacka för allt. Utan Nikola Tesla skulle inte den moderna tekniken existera.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  BenQ W5700

  Riktpris: 30000 kr Billig biomaskin med 4K

  Panasonic DP-UB820

  Riktpris: 5000 kr Prisvärd biomaskin

  Epson EH-LS100

  Riktpris: 30000 kr Vi förväntade oss mycket mer

  BenQ W1600UST

  Riktpris: 14000 kr BenQ ÄR Nära sanningen
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.