Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Marantz receivrar får 8K och HDMI 2.1

Nu kommer de Marantz nya receivrar, med fullt stöd för det mesta.

Av / 2020-07-07 - 14:07
Marantz receivrar får 8K och HDMI 2.1

En surroundreceiver är navet i vardagsrummet och hemmabion, så den måste kunna ”allt”. Inom en snar framtid betyder det framför allt att den ska klara videoswitching i högsta 8K-videoupplösning. Därför har de kommande Marantz-modellerna stöd för HDMI 2.1, och med på köpet får man en mängd andra funktioner. Till exempel utökad färgrymd från 10-bitars till 12-bitars. Vilket börjar bli aktuellt när TV-apparaterna får mycket högre HDR-ljusstyrka än 1000 nits. Då kan 10 bitar orsaka färgbandning (färgnyanser hamnar i lager bredvid varandra i ställeet för mjuka övergångar), så man måste gå upp till 12 bitar.

Läs också Denon-förstärkarna stöder 8K – och mycket mer 2020-modellerna i Denons X-serie är en naturlig utveckling av föregångarna.

8K i 60 Hz/4K i 120 Hz

Förutom att stödja 8K-upplösning i upp till 60 bildrutor per sekund (Hz) stöds 4K-upplösning upp till 120 Hz. Det finns redan många datorspel med 120 Hz och när PlayStation och Xbox Series D så småningom kommer ut på marknaden blir det aktuellt även i vanliga vardagsrum.

Med HDMI 2.1 blir inte heller skärmen svart för ett kort ögonblick när man ändrar bildfrekvensen. Det går sömlöst.

Varför avancerad video i en hemmabioreceiver?

Somliga undrar kanske vad de ska ha 8K-videoupplösning till i en receiver, som ju är en ljudprodukt. Men det är naturligtvis så att även videokällorna kopplas till receivern, som sedan skickar vidare signalerna till TV:n eller projektorn. Och då måste receivern stödja detta.

Om den på andra sidan är kopplad till en TV – och inte en projektor – så kan man använda ljudreturkanalen. Den är numera av typen eARC (enhanced ARC) som stöder HD-ljud upp till 24 bit/192 kHz och alltså både Dolby Atmos och DTS:X i förlustfri kvalitet.

Alla de nya Marantz-receivrarna, inklusive lilla SR1711, stöder HDMI 2.1 (certifieringen blir klar i höst, tills vidare kallar Marantz det bara för HDMI 8K). Det inkluderar även dynamisk HDR, som är en förbättring av vanlig HDR genom att bildinformationen analyseras från en bildram till nästa och ljusintensiteten justeras därefter. I praktiken betyder det att man får ännu högre upplösning och större realism i högdagrar. Eldslågor visas med större djup, detsamma gäller ringen runt solen när den går ner bakom horisonten.

Dolby Atmos och DTS:X

3D-ljudformaten från Dolby och DTS finns på plats, toppmodellen SR8015 har 11.2 förstärkarkanaler och kan ha hela 13.2-kanalig ljudprocessning. Detta öppnar också för det nya ljudformatet DTS:X Pro (gäller även AV8805-processorn efter uppgradering) som använder ett extra par fronthögtalare (Front Wide) och en extra centerhögtalare högt upp (Center Height) för att omge lyssnaren med en extra realistisk bubbla av ljud.

Auro 3D finns också från SR7015 och uppåt. Det är ett 3D-ljudformat som kräver ett lite annat högtalarsystem än Atmos och DTS:X men som har fördelen av högre upplösning. Det är däremot inte så vanligt, men om du har en större klassisk musiksamling från exempelvis 2L så det är intressant.

IMAX Enhanced finns också. Detta använder metadata i IMAX-utgåvor för att göra ett par automatiska ljud- och videoinställningar för att förmedla samma upplevelse som på en IMAX-biograf. Exakt vad det är som görs vet vi fortfarande inte.

Dubbel inställning

Nytt för i år är att man kan göra två Audyssey-högtalarkalibreringar och lagra dem i separata minnen. Antingen för att man vill göra en kalibrering för en annan plats i rummet, eller för att man till exempel vill ha en kalibrering med gardinerna fördragna och filmduken nerhissad och en annan för hifi-lyssning. Man kan sedan växla mellan de två minnena direkt.

Vad vi hade velat ha är en särskild utgång för ett separat högtalarpar, till exempel ett par golvhögtalare för stereomusik, samt en möjlighet att kalibrera stereo- och surroundanläggningen var för sig. Kanske nästa år?

Nytt gränssnitt

Alla årets Marantz-modeller har ett nytt gränssnitt som ger mer information om anslutna källor. Är det HDR10 eller HDR10+? 4K eller 8K? Bilder per sekund, ljudformat etc.

FM-radio har försvunnit från samtliga modeller och ersatts med internetradio (TuneIn). Dessutom finns det en DAB-modell.

Priser och tillgänglighet

Receivrarna släpps från augusti:

Modell

 

Kanaler

 

Tid Pris
NR1711 7 x 50 W september 899 euro
SR5015 7 x 100 W september 899 euro
SR5015DAB 7 x 100 W oktober ?
SR6015 9 x 110 W (11.2-processor) september 1199 euro
SR7015 9 x 125 W (11.2-processor) augusti 1699 euro
SR8015 11 x 140 W (13.2-processor) september 2999 euro
AV7706 11.2 november 2099 euro
Uppgraderings-kit till AV8805 13.2 februari 2021 ?
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

1 reaktion på ”Marantz receivrar får 8K och HDMI 2.1”

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Här är årets nya hemmabioprodukter från Sony

Den här kan inte köpas här hemma

Mer prisvärd hemmabio från Pioneer

Hemmabio-råskinn inne för test

Nu är den äntligen här

Råare surroundförstärkare från Denon

"Alla" älskar Dolby

Nytt ljudformat vill krossa Dolby Atmos

Kolla in den pyttelilla 4K-projektorn

Vill göra 3D-ljud tillgängligt för "alla"

Sonos konkurrerar med Apple och Sony?

Dolby Atmos - utan Atmos-högtalare

Ljud & Bild
Rulla till toppen