Hemma hos Jimi Hendrix

Stereon i Jimi Hendrix sovrum i London låter nu precis som den gjorde när han lyssnade på den.
Jimi Hendrix stereo HANDEL & HENDRIX
Annons
Annons
forfatter

Sedan Jimi Hendrix lägenhet i London restaurerades och öppnades för allmänheten 2016 har sovrumsstereon fått mycket uppmärksamhet. Hendrix skivsamling visas också här, inklusive flera Bob Dylan-album.

Jimi Hendrix köpte påkostad hi-fi

Detta var den amerikanska rocklegendens hem 1968-69, där mödosamt detektivarbete därefter har avslöjat att hans stereoanläggning i sovrummet bestod av en Bang & Olufsen Beogram 1000 skivspelare, LEAK Stereo 30 förstärkare och ett par Lowther Acousta 115 högtalare med bashorn. En mycket kapabel hi-fi anläggning på den tiden.

Hittills har utställningslägenheten inte haft fungerande modeller av Hendrix gamla ljudsystem, men nu har museet och hi-fi-producenterna slagit sig samman och fått ihop ett fungerande system.

Restaurerade komponenter

Bang & Olufsen har donerat en helt restaurerad skivspelare från 1960-talet.

B&O Beogram 1000
Beogram 1000 tillverkades 1966–1972. En helt återställd står nu i Jimi Hendrix London-lägenhet Foto: Creative Commons

Lowther har gjort ett par Acoustica 115 som nya igen.

Annons
Lowther Acousta 115-gigapixel-width-3840px
Lowther Acousta 115 hade bashorn som mynnade ut i botten. Foto: Creative Commons

LEAK i sin tur har hostat upp en Stereo 130, som är en ny integrerad förstärkare baserad på den gamla Stereo 30. Detta är den enda komponenten i anläggningen som inte är äkta vintage (den har till och med Bluetooth-anslutning!), men LEAK hävdar att det låter nära den gamla.

LEAK Stereo 30 Plus
LEAK Stereo Plus (bilden) är den förbättrade ersättaren till LEAK 30, som vi tyvärr inte hittade en bra bild på. Foto: Creative Commons
LEAK Stereo 130
Nya LEAK Stereo 130 från 2020 är baserad på Stereo 30. En av nyheterna är inbyggd Bluetooth. Foto: LEAK

Det innebär att du nu äntligen har möjlighet att höra själva Jimi Hendrix ljudanläggning själv – så nära originalet som möjligt.

Jimi Hendrix bedroom Photo Handel&Hendrix
Här är de återställda komponenterna, så trogna som möjligt till Jimi Hendrix ursprungliga stereoanläggning. Foto: Handel & Hendrix

Trogen kopia

På vår fråga till Bang & Olufsen om hur trogen originalet den återställda Beogram 1000 faktiskt är, fick vi följande svar från Mads Kogsgaard Hansen, global produktchef och chef för B&O Classics programmet:

– Beogram 1000 tillverkades 1966-1972. Museet har fått en annan, eftersom originalet var i för dåligt skick. Den är 1:1 mot originalet. Det är den ursprungliga modellen som B&O har köpt begagnad och renoverat. Elektroniken är inte uppdaterad, eftersom den skulle spela med den utrustning som Hendrix ursprungligen använde.

Sean Doherty, marknadschef för Handel & Hendrix i London säger:

Annons

– Det har varit fantastiskt att arbeta med tre av de bästa hi-fi-aktörerna på marknaden för att återge exakt så som Jimi Hendrix skulle ha lyssnat på musik hemma; särskilt i år, vilket markerar 50 år sedan hans död.

Jimi Hendrix Lowther Acousta 115 Bang & Olufsen Beogram 1000 LEAKS Stereo 30
Jimi Hendrix poserar i sitt sovrum, med Lowther Acousta 115 tydligt i bakgrunden. Foto: Barrie Wentzell

Se DJ Nabihah Iqbal spela upp skivor på Hendrix stereo i videon ovan.

Om du vill stanna till i Jimi Hendrix lägenhet, någon gång efter Corona släppt strypgreppet, då är adressen 23 Brook Street i Mayfair, London.

Mer info: handelhendrix.org

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Annons
Annons

Läs också

Där andra fuskar fram en 4K-bild från en HD-panel har Sony-projektorerna riktiga 4K-paneler. Nu kommer två viktiga modeller med den nya X1-processorn för högkvalitativ bildbehandling.
TCL TS8132 är en billig soundbar med Dolby Atmos-ljus som återges av diskreta högtalare på ovansidan.
Med trådlösa bakhögtalare och aktiv subwoofer lovar Sony-anläggningen en häftig ljudupplevelse.
Nu kommer en speciell Final Fantasy-version av Panasonics kompakta gaming-soundbar SC-HTB01. Även känd som SoundSlayer.
475 kilometers räckvidd och ”kantig” komfort med plats för sju personer.
Sony FE 14mm F1.8 GM.
Känner du någon som gillar Lego-Mario? Nu får figuren sällskap av brorsan Luigi.
Samsungs nya tv-tjänst erbjuder direktsända tv-kanaler gratis.
Fitbit lanserar nu Luxe, ett snyggt och bekvämt aktivitetsarmband framtaget för att hjälpa dig ta så bra hand om din hälsa och ditt välbefinnande som möjligt.
Norska serien Welcome to Utmark: briljant svart komedi eller bara konstig?
Inget fastfasbatteri, men ändå en viktig modell.
Fujifilm XF 18mm F1.4 R LM WR.
Tack vare den största uppdateringen av Google Earth på många år är det nu möjligt att se miljontals satellitbilder från bl.a. NASA och Timelapse. Det visar årtionden av markanta förändringar i världen.
I dag är det tio år sedan världens största TV-serie hade premiär.
Där andra fuskar fram en 4K-bild från en HD-panel har Sony-projektorerna riktiga 4K-paneler. Nu kommer två viktiga modeller med den nya X1-processorn för högkvalitativ bildbehandling.
Den ser mycket större ut än den är, nya 4309 Studio Monitor.