Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Jubileumshögtalare från Tannoy

Tannoy firar sitt 85-årsjubileum med en ny version av sin klassiska Turnberry.

Av / 2012-12-12 - 15:15
Jubileumshögtalare från Tannoy

Turnberry/85LE ser ut som den ursprungliga modellen och arbetet med den påbörjades 2011 för att fira Tannoys 85 år i branschen. Nu är den snart klar!

Märkesnamnet Tannoy har ingenting med grundarens namn att göra, han hette Guy R Fountain och startade märket 1926. Namnet kommer i stället från den speciella legering som användes i en säregen likriktare (manicken som gör om växelström till likström) som Fountain uppfann. Legeringen var en blandning av grundämnena tantal och bly, på engelska ”Tantalum-Lead Alloy”, vilket förkortades till Tannoy.


Diskanten sitter i mitten av baselementet för att ge optimal fasrespons.


Koaxialelement

Turnberry/85LE är bestyckad med ett 10-tums koaxialelement, alltså en stor mellanregisterbas med en diskantel i mitten, för att minimera fasfel mellan de två elementen – oberoende av om man sitter rakt framför högtalaren eller inte. Tannoy kallar principen för Dual Concentric, och i 85LE-versionen av Turnberry heter elementet Dual Concentric ALCOMAX-III.

Elementet sitter i ett 100 liters kabinett för att kunna återge musiken med kraftfull bas ända ned till grundtonregistret. Det räcker för att återge hela frekvensregistret från 29 Hz till 22 kHz och tack vare en känslighet på hela 93 dB är detta ingen tunn högtalare.


Biwiring-terminalerna är runda och har en extra kontakt för jord.  

Att Turnberry/85LE dessutom tål uppemot 300 watt är ytterligare en indikation på att den är byggd för att klara höga ljudtryck!

Basreflex
Kabinettet har en basreflexport längst ned på fronten, på båda sidor av den främre delen, vilket sägs ge en djupare bas med hög precision. Mitt på baffeln sitter delningsfiltret som kan fintrimmas och höja eller sänka diskantnivån i fem steg upp till 3dB, så att högtalaren kan anpassas efter rummets akustik och den personliga smaken.

Kablarna på insidan kommer från Van den Hul och har ledare av silverpläterad koppar.

När och hur mycket?
Vi vet inte exakt när Turnberry/85LE släpps på marknaden eller ens om den kommer till Sverige. Priset är också osäkert, men nuvarande Turnberry SE-modellen kostar 42 000 kronor.


Turnberry/85LE är lika klassisk som speciell.

audioconcept.se

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Billigare streaming från Auralic

Ny och bättre förstärkare från Cambridge Audio

Goldmund effektförstärkare: Fråga bara inte om priset...

En förstärkare för drömmare

Vinyl sätter nytt rekord

Komplett anläggning i retrostil

Skivspelare med plug and play

Nya råskinn från schweiziska Soulution

När hifi var en livsstil

Något unikt för din skivsamling

Äntligen en prisvärd Roon-streamer!

En DAC i samurajernas fotspår?

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen