Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Creative-soundbar med Atmos och SXFi

Creative utlovar 3D-ljud med Dolby Atmos trots kompakt format.

Av / 2020-01-15 - 15:07
Creative-soundbar med Atmos och SXFi

Creative har byggt lite av varje. De skapade i stort sett PC-ljudkortet som koncept på egen hand. Sedan dess har de med varierande framgång gett sig på mediespelare, högtalare, spelutrustning – och på senare tid även soundbar-högtalare.

På årets CES presenterade Creative nya SXFi Carrier, en soundbar till hemmabion som utvecklats i samarbete med Dolby Laboratories.

I vanliga fall sätter storleken allvarliga begränsningar för ljudkvaliteten i kompakta soundbar-högtalare.  Men trots bara 88 centimeters längd hävdar Creative att SXFi Carrier levererar ett ”fängslande, rörande ljud”.

Trots storleken är SXFi Carrier en riktig Dolby Atmos-soundbar som använder taket för att ge intryck av ljud ovanifrån. (Foto: Creative)

SXFi Carrier är en vidareutveckling av Creatives prisbelönta X-Fi Sonic Carrier. Trots storleken är den en riktig Dolby Atmos-soundbar som använder taket för att ge intryck av ljud ovanifrån. En trådlös, 10-tums subwoofer tar hand om basen.

”Kundera kommer att kunna njuta av en fantastisk Dolby Atmos-upplevelse genom en innovativ akustisk design som inte tidigare gått att få från en så liten och kompakt form”, sade Mahesh Balakrishnan, vice VD för Dolby Laboratories.

Ljudkortsteknik i soundbar

SXFi Carrier är världens första soundbar med Creatives egen Super X-Fi Headphone Holography-tekknik, som belönades med sju priser på årets CES. Super X-Fi är ett virtuellt surroundsystem för hörlurar. Genom högtalarens hörlursutgång kan man njuta av filmljud utan att störa omgivningen sent på kvällen.

Det finns en komplett uppsättning anslutningar, inklusive Bluetooth, USB-C och USB-A, HDMI eARC för okomprimerat HD-ljud och två HDMI 2.1-ingångar som gör det möjligt att få högupplöst ljud- och bildkvalitet via en 8K-videokälla.

Pris och tillgänglighet

SXFI Carrier släpps någon gång under andra kvartalet 2020. Vi har inte fått något svenskt pris, men i USA kostar den ungefär 1 000 dollar.

 

En trådlös 10-tums subwoofer tar hand om basen. Foto: Creative

 

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Hemmabio-råskinn inne för test

Nu är den äntligen här

Råare surroundförstärkare från Denon

"Alla" älskar Dolby

Nytt ljudformat vill krossa Dolby Atmos

Kolla in den pyttelilla 4K-projektorn

Vill göra 3D-ljud tillgängligt för "alla"

Sonos konkurrerar med Apple och Sony?

Dolby Atmos - utan Atmos-högtalare

Ett bättre alternativ till en soundbar?

Här är Bose Smart Ultra Soundbar

Smart och ljusstark 4K-projektor

0
Rulla till toppen