Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Våldsam vinyl

Skivspelarspecialisten Clearaudio bygger på sin Innovation-serie med en skivspelare med två(!) skivtallrikar.

Av / 2013-04-12 - 20:33
Våldsam vinyl

Clearaudio fortsätter att expandera Innovation serien med ett nytt drivverk – Master innovation. Det mest iögonfallande på Master Innovation är den dubbla uppsättningen tallrikar. Att använda sig av dubbla tallrikar på detta sätt förklarar man med att det ska ge en förbättrad stabilitet och minskade vibrationer då den övre tallriken har mindre kontakt med hela den övriga konstruktionen.

Det är kortversionen, men inte hela sanningen bakom konstruktionen i Master Innovation. Det trebenta chassit har fyra lager resonansdämpade material i sandwichkonstruktion. Materialen är aluminium – panzerholstbulletproof wood – aluminium. Således samma materialsammansättning som i Innovation men här alltså i fyra lager mot Innovations två lager.

Motorn driver runt drivtallriken via rem. Här använder man sig av CMB (Ceramic Magnetic Bearing, keramiskt magnetiskt lager) vilket innebär att drivtallriken vilar på ett magnetfält runt en keramisk axel precis som på övriga Innovation modeller. Den nedre delen av drivtallriken är i rostfritt stål och har lasergraverade spår på undersidan. Dessa spår är en del av den komplexa hastighetsregleringen (Optical Speed Control) som också finns på Innovation. I chassit under drivtallriken sitter en infraröd sensor som känner av hastigheten på drivtallriken genom att lysa på spåren och läsa av reflektionen ifrån spåren på undersidan. På detta sätt får man jämn hastighet på drivplattan.

Drivtallriken är tredelad med en undre platta i rostfritt stål samt två lager polymer. Dessa två lager polymer är fysiskt frikopplade ifrån varandra. Istället för via fysisk kontakt överförs rotationen via en magnetisk koppling mellan tallrikarna. Det övre lagret driver sedan den övre tallriken via en keramisk axel. Det medför att den övre tallriken är helt fysiskt avkopplad från motor och drivtallrik.

Befintliga Innovation ägare kan glädjas åt att det går att uppgradera från Innovation till Master Innovation. Det är dock ej möjligt att uppgradera från Innovation Compact.

Priset? En bagatell, 180.000 kr 
för träfinish och 192.000 kr för pianolack.

www.plaudio.com

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Gränslös förförstärkare från TAD

B&O tror på CD

Billigare streaming från Auralic

Ny och bättre förstärkare från Cambridge Audio

Goldmund effektförstärkare: Fråga bara inte om priset...

En förstärkare för drömmare

Vinyl sätter nytt rekord

Komplett anläggning i retrostil

Skivspelare med plug and play

Nya råskinn från schweiziska Soulution

När hifi var en livsstil

Något unikt för din skivsamling

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen