Nyheter

NuPrime utökar sortimentet med en effektförstärkare och en matchande DAC/förförstärkare.
forfatter

Om du tyckte att NuPrimes komponenter hade en design som var i pråligaste laget så blir du säkert lugnad av de senaste förstärkarna från det amerikanska märket. På STA-9 har nämligen antalet synliga knappar och reglage bantats ner från väldigt få till noll.

NuPrime STA-9 är en 2 x 120-watts stereoförstärkare som kan bryggkopplas till ett 290-watts monoblock. Enligt NuPrime ska den ha rörförstärkarnas mest attraktiva drag, fast utan radiorörens nackdelar och begränsningar.

Effektförstärkaren STA-9 är dåliga nyheter för knappälskare. Foto: NuPrime
Effektförstärkaren STA-9 är dåliga nyheter för knappälskare. Foto: NuPrime

Rent tekniskt är STA-9, precis som den integrerade förstärkaren IDA-8, byggd kring en single-ended klass A-förförstärkare och ett klass D-effektsteg med en switchfrekvens på 550 kHz. Nätdelen är av ”gammaldags” linjär typ med en högeffektiv ringkärnetransformator, vilket ska orsaka mindre högfrekvent brus och ge bättre basprestanda. Signalvägen saknar helt överföringskondensatorer.

DAC med digitalt försteg
En annan nyhet är DAC-9, som förutom D/A-omvandling även kan fungera som förförstärkare och alltså bara behöver paras ihop med en effektförstärkare eller ett par aktiva högtalare.

DAC-9: en DAC med försteg (eller ett försteg med DAC). Foto: NuPrime
DAC-9: en DAC med försteg (eller ett försteg med DAC). Foto: NuPrime

Volymen styrs med ett nätverk av tunnfilmsmotstånd, vilket betyder att det aldrig finns fler än ett motstånd i signalvägen. Volymen går att ställa in individuellt för varje ljudkälla, så att ljudnivån är densamma när man byter ingång. Precis som i IDA-8 och IDA-16 ställs volymen in med 99 exakta steg om 0,5 dB.

Hjärtat i signalbehandlingen är en AK4490 EQ som påstås vara en av de bästa 32-bitars DAC-kretsarna i världen. Innan signalen når så långt samplas den dock upp till MHz-området i NuPrimes SRC IC-chip innan den konverteras ner till önskad samplingsfrekvens, med ultralågt jitter och brus.

Cirkapriser: 
STA-9: 7 000 kr
DAC-9: 8 000 kr

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.