Search
Generic filters

Slutsteg och DAC från NuPrime

NuPrime utökar sortimentet med en effektförstärkare och en matchande DAC/förförstärkare.

Om du tyckte att NuPrimes komponenter hade en design som var i pråligaste laget så blir du säkert lugnad av de senaste förstärkarna från det amerikanska märket. På STA-9 har nämligen antalet synliga knappar och reglage bantats ner från väldigt få till noll.

NuPrime STA-9 är en 2 x 120-watts stereoförstärkare som kan bryggkopplas till ett 290-watts monoblock. Enligt NuPrime ska den ha rörförstärkarnas mest attraktiva drag, fast utan radiorörens nackdelar och begränsningar.

Effektförstärkaren STA-9 är dåliga nyheter för knappälskare. Foto: NuPrime
Effektförstärkaren STA-9 är dåliga nyheter för knappälskare. Foto: NuPrime

Rent tekniskt är STA-9, precis som den integrerade förstärkaren IDA-8, byggd kring en single-ended klass A-förförstärkare och ett klass D-effektsteg med en switchfrekvens på 550 kHz. Nätdelen är av ”gammaldags” linjär typ med en högeffektiv ringkärnetransformator, vilket ska orsaka mindre högfrekvent brus och ge bättre basprestanda. Signalvägen saknar helt överföringskondensatorer.

DAC med digitalt försteg
En annan nyhet är DAC-9, som förutom D/A-omvandling även kan fungera som förförstärkare och alltså bara behöver paras ihop med en effektförstärkare eller ett par aktiva högtalare.

DAC-9: en DAC med försteg (eller ett försteg med DAC). Foto: NuPrime
DAC-9: en DAC med försteg (eller ett försteg med DAC). Foto: NuPrime

Volymen styrs med ett nätverk av tunnfilmsmotstånd, vilket betyder att det aldrig finns fler än ett motstånd i signalvägen. Volymen går att ställa in individuellt för varje ljudkälla, så att ljudnivån är densamma när man byter ingång. Precis som i IDA-8 och IDA-16 ställs volymen in med 99 exakta steg om 0,5 dB.

Hjärtat i signalbehandlingen är en AK4490 EQ som påstås vara en av de bästa 32-bitars DAC-kretsarna i världen. Innan signalen når så långt samplas den dock upp till MHz-området i NuPrimes SRC IC-chip innan den konverteras ner till önskad samplingsfrekvens, med ultralågt jitter och brus.

Cirkapriser: 
STA-9: 7 000 kr
DAC-9: 8 000 kr

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Lenovo X1 Fold går redan att beställa.
  Fritt val av ljuseffekter och inspelningskaraktäristik.
  Bang & Olufsen i gaming-samarbete med e-sportmästarna i Astralis. Första gaming-headsetet kommer i vår.
  Nya Omen-tillbehör med Warp Wireless-teknik.
  Amazon-ägda Ring har lanserat Always Home Cam som har en helt unik funktion: Den är en flygande minidrönare som flyger runt och håller koll på ditt hem.
  Efter att ha dragit tillbaka de första Sleepbuds på grund av batteriproblem är nya proppar på väg.
  Halo styr hela din B&O-anläggning.
  Med optiska brytare i stället för mekaniska ska Roccat Vulcan Pro-tangentborden vara så mycket som 40 gånger snabbare än konkurrenterna.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Pro-Ject X2

  Riktpris: 12000 kr Analog vinlylvinnare

  Vera Audio P400/1000

  Riktpris: 32000 kr Sanningen kommer alltid fram

  Electrocompaniet ECI 80D

  Riktpris: 25000 kr Skön, varm klang

  NAD M33

  Riktpris: 50000 kr Kul, klok och stark
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.