Seriös highend med Auralic G2.1

Auralic G2.1 och GX.1 är på väg, med alla digitala funktioner du kan önska dig.
Annons
Annons
forfatter

Auralic tycker att det är på tiden att byta ut sina avancerade G2- och GX-modeller. Enligt Auralic själva har G2 varit en av märkets största framgångar. Bra ljud och byggkvalitet och massor av funktioner tycks ha varit ett bra recept. Men nu tycker Auralic alltså att det är dags att fortsätta innovationen och vidareutveckla såväl programvara som komponenter. Svaret är den nya G2.1-serien, som har ett antal förbättringar.

Läs också
Auralic gör highend-ljudet trådlöst Hong Kong-baserade Auralic har fått mycket beröm för sina produkter och lanserar snart en trådlös streaming-plattform som även stöder DSD-filer.

Unity Chassis II

Auralic G2.1 har ett dubbelt kabinett, alltså ett kabinett inuti ett kabinett. Det yttre höljet är gjort av högkvalitativt aluminium och det inre av koppar. Detta ska skärma av elektroniken från elektromagnetism och därför ge ett hörbart bättre ljud. Den nya metallbottnen i både G2.1 och GX.1 har en hög massa och kopplas till underlaget med fyra förbättrade fötter. Även den högre vikten ska bidra till stabilitet och bättre ljud.

Auralic G2.1
G2.1-serien har dubbla skal.  Foto: Auralic

Fjädring

En balanserad intern viktfördelning fanns på plats i föregångarna G2 och GX, och principen fortsätter i den nya serien. Men fötterna har nu ett nytt upphängningssystem som ger ännu bättre isolering mot mekanisk vibration utifrån. Potentiellt ljudpåverkande vibrationer absorberas av fjädern som har sex lindningar. Var och en har en ”akustiskt kalibrerad kärna”, där varje fjäder är avstämd för olika spänningspunkter. Vilket innebär att fjädrarna inte sätta varandra i gungning eftersom de vibrerar vid olika frekvenser. Detta ska också ge en öppnare och renare ljudbild.

Auralic G2.1 & GX.1 feet
Fötterna har inbyggd fjädring, och varje fjäder har en unik resonansfrekvens för att inte påverka de övriga. Foto: Auralic

Optimerade kretsar

USB-porten på Aries G2.1 har förbättrats för att stödja USB-ingångar hos flera andra tillverkare. Hårddiskingången har högre effekt för att stödja hårddiskar som kräver mer ström.

Auralic Aries G2.1
Auralic Aries G2.1 har förbättrade kretsar, inklusive mer användbar USB. Foto: Auralic

CD-avspelning och -rippning

Auralics operativsystem Lightning är uppgraderat till version 7.0, som stöder flera CD-rippningsmöjligheter. Kopplar man i ett CD-drivverk till digitalomvandlaren Vega G2.1 (eller G2) via USB så läses varje sektor på skivan av flera gånger för att se till att alla data är korrekta. Innehållet lagras sedan i ett minne innan det spelas av. Detta ger ”jitterfri CD-uppspelning”, som Auralic hävdar överträffar andra highend-CD-spelare som kostar betydligt mer.

Annons

När det gäller rippning kan Auralic-modellerna Aries, Altair och Polaris rippa CD-skivor från ett CD-drivverk över till en befintlig NAS-disk.

Lightning Link finns kvar

Auralic-produkter kopplas ihop med Lightning Link för att ge sömlös funktionalitet, detta fungerar mellan äldre G2/GX-produkter och de nya G2.1/GX.1.

Den nya serien kommer att finnas i butikerna i slutet av sommaren.

De nya produkterna: Aries G2.1 nätverksspelare, Vega G2.1 DAC med strömning, Leo GX.1 masterklocka och Sirius G2.1 uppsamplare. Foto: Auralic

Europeiska riktpriser:

Aries G2.1, nätverksspelare: 4 700 euro
Vega G2.1 DAC med strömning: 6 700 euro
Leo GX.1 masterklocka: 9 000 euro
Sirius G2.1 uppsamplare: 6 700 euro

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Annons
Annons

Läs också

Avancerade träningsfunktioner och bättre koll på resultaten.
Razers nya speltangentbord reagerar olika beroende på hur hårt du trycker på tangenterna.
Nya smarta lås som du kan prata med – och som kan prata med dina andra smarta enheter.
På CES-mässan visade Razer upp en gaming-stol med utrullningsbar OLED-skärm! Har den massage också?
Xiaomi har lanserat fyra nya mobiler som de flesta har råd med. Den billigaste har 5G och den dyraste 108 megapixlar.
Porsches elektriska crossover är äntligen officiell – här kan du se lanseringen!
Trådlösa proppar med Marshall-ljud och app-styrning.
LG har tagit patent på en ny sorts OLED-TV som kan gömmas undan när du inte tittar på den.
Disney skakar själva fundamentet för biografernas exklusiva filmmonopol.
En ny, häftigare version av Samsungs superbreda gaming-monitor ska vara på väg.
Kom bara ihåg att välja versionen med stereoljud.
Samsung släpper många nya TV-modeller under mars/april.
0-100 km/h på mindre än 5 sek, fyrhjulsdrift och 420 km räckvidd.
Nu kan Lyngdorfs flaggskeppsförstärkare spela högupplösta MQA-ljudfiler från bland annat Tidal.
Billig entrébiljett till analog fotografering.
Historisk Golden Globe till avliden stjärna.