Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Linn DSM: nya High End-spelare

Linn har uppdaterat sina digitala musikspelare.

Av / 2011-10-25 - 21:10
Linn DSM: nya High End-spelare

 


Linn har haft stor framgång med sina Digital Stream-modeller som strömmar musikfiler från nätverket. Toppmodellen Klimax DS anses som en av världens absolut bästa signalkällor. Nu kommer en mer flexibel serie spelare som kallas för DSM, där bokstaven M står för Multimedia och signalerar att Linn öppnar för möjligheten att spela flera ljudkällor och inte minst filmljud.

Akurate DSM och Klimax DSM har nämligen en förförstärkardel med både analoga och digitala ingångar, inklusive HDMI för Blu-ray-spelare. DSM-modellerna stöder också trådlös streaming från PC/Mac och internet, inklusive Spotify, Wimp, AirPlay och YouTube.

Toppmodellen Klimax DSM har tre HDMI-ingångar och en -utgång och ett kabinett av urfräst aluminium, medan Akurate DSM har plats för fem ingångar och en utgång i sitt rymligare skal. Akurate-modellen har dessutom tre analoga ingångar medan Klimax DSM bara har en.

 

Tvåkanalsljud
DSM är fortfarande en renodlad ljudprodukt, HDMI-utgången finns där för att kunna hämta ut ljudspåret från Blu-ray-film i stereo, och sedan skicka vidare bildsignalen till skärmen. Linn vänder sig alltså inte till hemmabio- och surroundentusiasterna utan snarare till dem som vill använda stereon till film- och TV-ljud.

Den uppenbara fördelen med DSM är att man kan utnyttja den otroligt fina D/A-omvandlaren till alla sina ljudkällor, och att enheten kan kopplas direkt till en effektförstärkare eller ett par aktiva högtalare.

Den som till exempel har dreglat över en anläggning med Akurate DS och förförstärkaren Akurate Kontrol kan nu alltså nöja sig med en Akurate DSM och få en ljudkvalitet som ligger nära den betydligt dyrare, tudelade anläggningen.

Fast gratis blir det dock inte. Ryktet gör gällande att Klimax DSM kommer att kosta någonstans mellan 150 000 och 200 000 kronor. Förhoppningsvis låter det därefter. Den lite mer drägliga Akurate DSM hamnar troligtvis en bit över 50 000 kronor när den släpps i november.

I samband med lanseringen av DSM har Linn givit sin hemsida en ordentlig ansiktslyftning, se själv här.

 

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Billigare streaming från Auralic

Ny och bättre förstärkare från Cambridge Audio

Goldmund effektförstärkare: Fråga bara inte om priset...

En förstärkare för drömmare

Vinyl sätter nytt rekord

Komplett anläggning i retrostil

Skivspelare med plug and play

Nya råskinn från schweiziska Soulution

När hifi var en livsstil

Något unikt för din skivsamling

Äntligen en prisvärd Roon-streamer!

En DAC i samurajernas fotspår?

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen