TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Kolla in de här högtalarna

forfatter
Publicerad 2011-05-20 - 14:10

HIGH-END 2011: Stora och små högtalare dominerar på mässan i år, här är ett axplock av de mest spännande – inklusive en skåpmodell från Klipsch som vi inte sett maken till sedan 60-talet.

Men först till våra danska grannar. Dynaudio har officiellt lanserat den uppgraderade Confidence-serien som vi har rapporterat om tidigare. Mk II kallas de numera och parallellt med den finns alla modeller som Signature-versioner. Med extra påkostad pianolack, tio års garanti och ägaren Wilfried Ehrenholz signatur.

Confidence-serien består av (från vänster till höger) C1, C2 och C4. Alla alltså i MK II-versioner och eventuellt Signature-utförande.

Lika spännande är dock den förbättrade Focus-serien, som syns på bilden ovan. Dynaudio har utvecklat nya baselement och diskanterna har fått en förbättrad membrankonstruktion. Delningsfiltren är helt nya.

Focus-serien består numera av den kompakta 160, den smala golvhögtalaren 260 med dubbla bas/mellanregister, 109 cm höga Focus 340 som dessutom har ett mellanregister, samt seriens toppmodell Focus 380. Den senare har två basar som sträcker sig till 30 Hz, ett mellanregister och Dynaudios nya diskant i ett 122 cm högt kabinett.

Alla Focus-modeller finns i fyra olika träutföranden och i svart eller vit pianolack.


Den här lilla krabaten är Burmesters nya B10, en läcker historia i prydligt trä och en tjock aluminiumbaffel. En kort demo lät klangrik, fyllig och väldigt öppen. Vi ska be att få återkomma till både B10 och Burmesters musikserver som syns i bakgrunden.

Engelska PMC är värda att nämna, inte bara för att de är de enda som orkar med allt slit det innebär att utveckla transmissionshögtalare, från de minsta till de största modellerna, utan också för att de har börjat lämna 20 års garanti på alla deras högtalare! Från och med 1:e januari i år.


Ett av de mest intressanta uttalandena kom från Elacs representant när han talade sig varm för ”högtalare för dem som inte gillar Elac-ljudet”. Vad han menade var att nya 250-serien är finjusterad att låta annorlunda än exempelvis 240-serien.

Lilla 253 för 1 000 euro och golvmodellen 257 för 2 400 euro har båda Elacs JET-banddiskant samt baselement med det karaktäristiska diamantmembranet, men ljudet är alltså lite varmare, fylligare och mer tillbakadraget än i andra Elac-modeller.


Detta är det speciella diskantelementet i Elac 509, en helt ny modell som är på prototypstadiet men som kan bli toppmodellen i en serie högtalare.

Elementet som Elac kallar för X-JET har en bandiskant i mitten och ett mellanregistermembran i en ring runtom. Alltså ett koaxialelement. Bara det är speciellt, men vad som är extra udda är skruven på baksidan som man vrider för att flytta på X-JET-elementet plus/minus 8 millimeter.


Tanken är att ändra spridningskaraktären från smal till bred, allt efter hur djupt i kabinettet elementet sitter, och på så sätt anpassa ljudet efter högtalarens i placering i rummet.


Och det värsta är att det fungerar. Högtalaren, som är tämligen stor, lät väldigt spänstigt. Med en stor och öppen ljudbild och en tydlig potential för seriös bas i tungviktsklassen.

Men tillbaka till Klipsch. De visade och spelade på flera olika modeller, inklusive den stora RF-7 till vänster i bilden nedan.


De spelade på elektronik från Musical Fidelity, inklusive den nya integrerade 500-wattaren M6 500i som vi har hemma i testrummet för tillfället.

Klipsch fyller 65 år i år och visade upp en av mässans stora höjdpunkter: Heritage Console, som mest av allt påminner om ett radiokabinett från 60-talet.

På insidan finns det inte mycket som påminner om svunna tider. Där sitter nämligen två RF-7, med dubbla 10-tummare, två 90 x 60-graders Tractrix-horn med titandiskant och hela baletten.

Riktigt tungt. Och inte nog med det, Heritage Console har ljudingångar för olika signalkällor, USB-port, optisk digitalingång och analog stereoingång.

Den stöder trådlös streaming via nätverk och AirPlay, så att man kan spela musik trådlöst direkt från sin iPhone.


När Heritage Console är klar att börja säljas kommer den att finnas i svart, körsbär, valnöt och ljust trä.

Klipsch påstår att högtalaren sträcker sig ända ned till 22 Hz i basen, vilket skulle betyda att man inte direkt behöver någon subbas.

Priset är inte avslöjat ännu men det ryktas om runt 5 000 dollar.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Stentuff jubileumsanläggning från Rotel Rotel firar med en kraftfull förstärkare och CD-spelare med DAC
Nya upplagor av Linns legendariska skivspelare Linn Selekt LP12 får en ny arm och pickup.
HiFi-ikoner byter ägare Riskkapitalbolaget Highlander Partners har förvärvat McIntosh Group, som även står bakom Sonus faber.
Radio för speciellt intresserade Ser bra ut med din McIntosh-anläggning.
Kolla! En skivspelare från Ikea! Ikea sätter musiken först med Obegränsad skivspelare, skrivbord och vilstol. I samarbete med Swedish House Mafia
Bortom allt förnuft – men så fantastiskt! Musikspelare kan verka som ett föråldrat koncept. Men om du drömmer om känsloladdat highend-ljud rakt ur fickan klarar du dig inte utan en.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend