Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

High-End München 2013, del 1

I detta avsnitt fokuserar vi på vad de skandinaviska utställarna visade fram på världens mest inflytelserika ljudutställning

Skrivet av / 2013-05-13 - 13:36
High-End München 2013, del 1

IMG_4922-w1200

Michael Hollesen från Klutz Design visade förutom de små men läckra elektronikprodukterna från Bakoon som han distribuerar, även sin senaste variant av det läckra hörlursstativet – nu helt klätt i läder.

IMG_4932-w1200

Jörgen Wahlsberg från Supra visar den nya platta kabeln Flat 1.6, som är enkel att montera och kan tejpas fast med en medföljande övermålningsbar tejp. Billigt är det också!

IMG_4935-w1200

Hos Hegel slog man naturligtvis på trumman för HD25, som bland annat vi lovordat i spalterna. Hegel har under de senaste par åren fått ett siktigt fint rykte även internationellt och har manifesterat sig som ett märke att verkligen räkna med bland kvalitetstillverkare. Anders Erzeid  från Hegel noterar i bakgrunden att han kommer med på bild tillsammans med konstruktören Bent Holter.

IMG_4961-w1200

Mats Andersen från DLS vägrar att le på bilder. Annars hade han all anledning framför den nya superfräcka högtalaren, som i likhet med alla högtalare från DLS är konstruerade för väggplaceringen. Designen här är gjord av Bo Kristensen, känd från tidiga Primare, BOW och en massa annat, en man med känsla för att få det snyggt. Mats berättade för övrigt att han köpt tillbaka rättigheterna till brandet QLN, det märke han en gång startade men sålde för nu rätt många år sedan. Vi kan säkert vänta oss nytt på den fronten så småningom.

IMG_5010r

Ny Coltrane från Marten Design. Coltrane Tenor heter den, har spännande nyutvecklade element från Marten i samarbete med Acutone och betingar ett pris på 59.900 euro. Som vanligt hade man fått till riktigt bra ljud i sitt rum, tack vare akustikreglering med strategiskt utplacerade vingar från Svanå.

IMG_5012-w1200

The Finnish Statement kallade man det, ett rum med enbart finska produkter med högtalare från Pen Audio, klass-D elektronik från Apoll Acoustics och kablar från  Graditech. Dessutom hade man ljudabsorbenter från finska Konto Acoustics. Okej, här fanns även ett par apparater från EAR Yoshino, så helt finskt var det ändå inte.

IMG_5015-w1200

Danska Gato fick applåder för deras osedvanligt fräcka inredning med tv-brasa, ved och allt. När nu cd-spelaren äntligen blivit färdig kan man presentera en komplett line-up med även flera högtalare på programmet.

IMG_4998-w1200

Finska studiohögtalarexperten Genelec visade upp sin nya utmärkta G-serie som är specialframtagen för hemmabruk. Jag fick lov att höra alla högtalarna från liten till stor med samma musik och kan konstatera att familjelikheten är slående. Men i princip är det faktiskt samma grundkonstruktion som bara ökar i storlek. Test är på gång!

IMG_5018-w1200

Hans-Ole Vitus och hans Vitus Audio hade kopplat till de synnerligen välljudande estniska Estelon-högtalarna. Förstärkarna är en världspremiär, firmans top-of-the-line  Master Piece slutsteg.

IMG_5026-w1200

Hos finska Amphion lekte man med mönster och färger på sina högtalare…

IMG_5031-w1200

… men inte bara det. Amphion hade besök av skivproducenten Dirk Sommer, som gav exempel på AAA inspelningar med sångerskan Inga Rompf (riktigt bra jazztolkningar av rocknummer från en rocksångerska!) mixade på Amphions högtalare. Anssi Hyvönen från Amphion har en mission som går ut på att musiken alltid kommer att låta bäst i slutänden om det man hör vid inspelningen också är det som kommer ut ut producentens högtalare.

IMG_5034-w1200

Den här skapelsen, Zero 1, är en helt aktiv högtalare från den tyska hornspecialisten Avantgarde Acoustics. Vad gör den bland skandinaverna? frågar sig säkert vän av ordning, Jo, det är Thomas Holm från Holm Acoustics som ligger bakom hela konstruktionen med digitala processorer, d/a omvandlare och förstärkning. En sorts gårdagen möter morgondagen, om ni vill. Thomas var mäkta stolt över sitt verk och den lilla provlyssning jag fick var våldsamt imponerande. Högtalarna kommunikerar med varandra via radiolänk och det enda som egentligen krävs är en digitalsignal in till styrhögtalaren, till exempel via Airport Express.

IMG_5065-w1200

Johnnie Bergmann har efter flera förfrågningar även börjat sälja sin läckra luftlagrade tangentialtonarm separat, hans ljudlösa och snyggt inpackade pumplösning medföljer som tur är.

IMG_5144-w1200

Engelholm Audio spred högtalarvälljud i två rum. Här tillsammans med visuellt uppeseendeväckande elektronik från Auris Audio.

IMG_5155-w1200

Aurelias starke man Antti Luohivaara med den lilla nykomlingen i sortimentet Aniara. Test är på gång av denna lilla kanonhögtalare!

IMG_5172-w1200

Dynaudios nya Excite-högtalare verkar vara en osedvanligt lyckad lösning. I varje fall lät det så i deras demorum.

IMG_5177-w1200

Skaffar du en WW Touareg kan du komma att njuta av denna synen på din ljudanläggning. Dynaudio ligger bakom det hela.

IMG_5185-w1200

Läckert lackade Fazon-högtalare var publikmagneter hos Dali. Inne i rummet spelade man på den suveräna Epicon 8.

IMG_5211-w1200

Dynaudio-högtalare stod lite överallt. Här har Evidence Platinum parats ihop med tungviktare från brittiska Chord.

IMG_5234-w1200

Björn Bengtsson är numera chefsdemo-man för den amerikanska kabelfirman Nordost. Här är han i berättartagen om firmans nya Valhalla 2 kabelserie.

IMG_5263-w1200

Søren Hartvig visar sin nya ”lilla” skivspelare Hartvig TT placerad på en Hartvig Master Reference Platform för en intresserad skivspelarfantast. För båda produkterna handlade det om världspremiär.

IMG_5295-w1200

Raidho-konstruktören Michael Børresen med sin nya ”baby”, Raidho D1 med bland annat ny diamantdiskant. Mycket spännande, säger jag som skarpt gillar modellen C1.1.

IMG_5326-w1200

Mer från Engelholm Audio, här tillsammans med Straussmann elektronik – ett märke som är helt nytt för mig.

IMG_5336-w1200

Mark Johannesen tillverkar kablar, syns det? Märket är ZenSati och här ligger kablar för mer än mitt hus och min bil tillsammans – minst!

IMG_5352-w1200

I år fick äntligen de magnifika rörförstärkarna The Lars visa vad de kan tillsammans med högtalare från Tune Audio. Timo Engström berättade att det mycket snart även kommer ett försteg från firman.

IMG_5364-w1200

Bibachord är en svensk kabel gjord av Fredrik Berefelt med en unik konstruktion och spännande material.

IMG_5414-w1200

I en av hallarna var Densen på plats och visade sina produkter i både påklätt och avklätt tillstånd.

IMG_5461-w1200

Den tyske Copland-distributören kunde bland annat visa CTA506, firmans 2x90W rörslutsteg.

IMG_5161-w1200

Gryphon hade laddat upp med det senaste – och bästa som firman kan prestera. Nästan allt de producerar går till fjärran östern. Där har man bättre råd med dyrgriparna.

IMG_5465-w1200

Ortofon hade burat in hela sott sortiment – det här är bara ett litet utsnitt – med pickuper i glasmontrar, förmodligen för att inte alla pillfingrar skulle få fritt spel. En snygg och inte minst imponerande display med toppmodellen Anna i spetsen kunde beskådas.

Audiovector-Si3-W-990x505

Audiovectors nya trådlösa aktiva lösning drog både blickar och öron till sig. Den eleganta och välljudande elektriska lösningen kommer från Oplaum och du kan uppgradera alla Audiovector-högtalare som är yngre än 10 år till det nya konceptet.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Roon får ny ägare

Nu med inbyggd förstärkare

Kia EV9: Premium-ljudanläggning från Meridian

Förförstärkare för ett fåtal

JBL:s trådlösa skivspelare ute i butik

Lysande ljud

Kraftfullt integrerad med nätverk

Världens mest kraftfulla bärbara?

Skapar en sista specialutgåva

Älskling, Ortofon krympte pickupen

Step up och phonosteg från Pro-Ject

Marantz lanserar 50-serien

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen