Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Hegel Viking: Är detta världens bästa CD-spelare?

Hegel Viking spelar bara CD-skivor, men ska i gengäld göra det bättre än någon annan.

Skrivet av / 2023-06-15 - 15:38
Hegel Viking: Är detta världens bästa CD-spelare?

År 2016 släppte Hegel sin ”sista CD-spelare någonsin”, nämligen Mohican. En ren CD-spelare, helt utan digitala ingångar, speciellt utformad för att trolla fram det allra bästa ur din CD-samling.

CD-spelaren var länge en framgång för Hegel, som inte hade några planer på att pensionera den. Men när AKM-fabriken plötsligt brann ner fyra år senare kunde Hegel inte längre få tag på de DAC-chips som behövdes för att fortsätta produktionen. Mohican måste därför skrotas.

Läs också Hegel-lansering övertygar Vi har varit på besök hos norska Hegel och fått en demonstration av CD-spelaren The Mohican och förstärkaren Röst. Och det gav mersmak!

Men Hegel har inte tänkt att överge CD-skivorna bara för det, för tror du inte att det nu kommer en efterträdare till Mohican. Deras ”absolut allra sista CD-spelare någonsin”, kanske?

Spelarens namn är Viking, och enligt Hegel är den ännu bättre än Mohican. ”The best CD player we have ever made” står det svart på vitt i pressmeddelandet.

Hegel_Viking_Det
Foto: Hegel

Därför gör Hegel en ny CD-spelare

Anledningen till att Hegel nu lanserar en ny CD-spelare i high-end-klassen är att de tycker att strömning kan vara besvärligt.

”I en värld full av alternativ för nedladdning av musik, ljudformat, komprimeringsmetoder och strömningstjänster kan det kännas överväldigande bara att sätta på lite musik. Det som ska vara enkelt och roligt blir plötsligt komplext och stressande. Att spela en CD på Viking är inte det. Det är bara glädje. Viking är en äkta 16/44.1 CD-spelare, utvecklad från grunden för optimal prestanda med standard (Redbook) CD-skivor. Den är utformad för att leverera den mest trogna ljudåtergivningen som möjligt genom att optimera dess komponenter för att ge en högkvalitativ utsignal som är trogen originalinspelningen.”

Läs också AKM brann ner - hifi-industrin lider AKM:s DAC-fabrik nedbrunnen, vilket lamslår tillverkarna i månader. Så reagerar hi-fi-branschen.

Vikingens historia

Med Hegels norska DNA är det kanske passande att namnet har blivit Viking. Valet kommer från det faktum att Hegel, liksom de nordiska förfäderna, tar befintlig teknik och förbättrar den. Det fanns båtar långt före vikingarna, men de fulländade designen så att fartygen kunde färdas både nära kusten men också över öppet hav. Vilket gjorde det möjligt för dem att resa över hela världen.

”CD-tekniken må vara gammal, men vi tror att när den är fulländad är den fortfarande det bästa digitala mediet som finns tillgängligt.” Starka ord, i en tid där musik med många gånger upplösningen på CD-formatet finns tillgänglig för strömning och nedladdning.

Hegel_Viking_lifestyle 2
Foto: Hegel

Enkel men exceptionell

Viking är Hegels första CD-spelare där skivan matas in och ut genom en ”brevlåda”. Tidigare har de alltid använt en traditionell släde. Springan ger en mer elegant känsla, om du frågar oss.

Försänkningen högst upp på framsidan matchar det nya förstärkarsetet, P30A och H30A. Som journalisten verkligen älskade.

Annars ser den svarta CD-spelaren ganska enkel ut, med OLED-teckenruta med vit punktgrafik och runda knappar med tydliga symboler.

Enkelt men exceptionellt, menar Hegel. Eftersom Viking bara ska spela Redbook-CD-skivor (inte SACD-skivor eller något liknande) kan de lägga allt fokus på att göra exakt det jobbet till perfektion. Och därmed uppnå ”oöverträffad upplösning”. Genom att bara göra en sak behöver man inte kompromissa. Här har de bevarat tankesättet från Mohican-spelaren.

Hegel_Viking_Front
Foto: Hegel

Speciell laser och drivverk

Hegel har valt den laser och drivverk som de anser är allra bäst på att läsa och extrahera data från disken. DAC väljs också från highend-sortimentet för att konvertera digitalt till analogt med minimal förvrängning. Och därmed avslöja alla nyanser i musiken.

En viktig detalj med Viking är att den inte uppsamplar eller gör något med signalen alls. Genom att lämna signalen precis som den är kan DAC:en tillåtas prestera som absolut bäst.

Läs också Så mycket mer än bara rå muskelkraft Hegel P30A och H30A är tunga saker som väldigt få har råd med. Men det ökar bara begäret efter den här förstärkarkombinationen. Som inte visar någon nåd.

Hegel har sin egen master-klocka, vilket ska garantera perfekt timing mellan drivverket och DAC:en. En kvartskristall med mycket lite fasbrus samt Hegels egen SoundEngine-teknik som tar bort brus i den elektriska signalen bör minska jitterbruset till försvinnande låga nivåer.

Även OLED-skärmen väljs också utifrån vad som orsakar minst möjligt brus från strömförsörjningen.

Den analoga delen har utvecklats speciellt för Viking. Både det analoga lågpassfiltret och linjeförstärkaren har utvecklats av Hegel, och CD-spelaren har fullt balanserade analoga kretsar för den mest brusfria hanteringen av signalen hela vägen till förstärkaren.

Hegel_Viking rear
Foto: Hegel

In- och utgångar

Hegel Viking har en balanserad stereo XLR-utgång, dito obalanserad RCA, samt en BNC-digital utgång, med en impedans på exakt 75 ohm. Vilket gör den optimalt med alla DAC:ar. Den har också en automatisk standby-funktion, och en fjärrkontroll i aluminium som också kan styra alla andra Hegel-produkter är pricken över i.

Hegel_Viking_Set_Front
Foto: Hegel

Hegel Viking: tillgänglighet och pris

Hegel Viking kommer ut i butikerna i september. Priset väntas ligga någonstans mellan 55 000 och 60 000 kronor.

Läs mer: hegel.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Roon får ny ägare

Nu med inbyggd förstärkare

Kia EV9: Premium-ljudanläggning från Meridian

Förförstärkare för ett fåtal

JBL:s trådlösa skivspelare ute i butik

Lysande ljud

Kraftfullt integrerad med nätverk

Världens mest kraftfulla bärbara?

Skapar en sista specialutgåva

Älskling, Ortofon krympte pickupen

Step up och phonosteg från Pro-Ject

Marantz lanserar 50-serien

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen