Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 11Delta

Nyhet

DAC-fabrik har brunnit ner

AKM:s DAC-fabrik nedbrunnen, vilket lamslår tillverkarna i månader. Så reagerar hi-fi-branschen.

Skrivet av / 2020-11-26 - 18:29
DAC-fabrik har brunnit ner

Tre veckor efter att fabriken där japanska AKM gör sina DAC- och ADC-kretsar brann ner till grunden, befinner sig hela hi-fi-industrin i en logistisk mardröm, som kommer att pågå i många månader.

Tidigare i november bröt en brand ut på AKM-fabriken i Nobeoka, Japan. Branden varade i två hela dagar, vilket totalförstörde produktionslinjerna.

Även om AKM har flera fabriker, är detta den enda där de gör DAC- och ADC-kretsar. Det innebär att världens leveranser av AKM:s berömda DAC:ar har avstannat helt. Det antas att det kommer att ta sex månader till ett helt år innan fabriken är igång ordentligt igen, vilket är dåliga nyheter för många hi-fi-tillverkare.

Följande krets-uppsättningar är drabbade:
AK4332, AK4331, AK4432, AK4382, AK4385, AK4373, AK4396, AK4431, AK4456, AK4490, AK4493 och AK4495

Vidare är följande ”potentiellt drabbade”:
AK5384, AK5385, AK5386, AK5397 och AK5534

I praktiken innebär det att försörjningen av DAC-chips från AKM till hi-fi-industrin har avstannat. Vilket i sin tur innebär att när hi-fi-tillverkarnas lager tar slut, finns det inget mer att få.

Denon använder AKM DAC i bland annat hemmabioförstärkaren AVC-A110. Foto: Denon

HiFi Klubben märker det

– Vi märker redan konsekvenserna, skriver Jens Holst Larsen, produktchef på HiFi Klubben och AudioNord, i ett mejl.

– Vi vet redan nu att vi kommer se råvarubrist i mars-maj inom vissa kategorier. Och det värsta är att vi också får rapporter om prishöjningar på de drabbade produkterna. För det första steg priserna med 10 gånger på de sista lagren av AKM-komponenter, men det kostar också extra att köpa in de alternativ som kommer att ersätta AKM-komponenterna på längre sikt.

Angående vilka produkter det specifikt kommer att gälla, svarade Jens:

– Jag är inte helt uppdaterad på vilka modeller det drabbar specifikt, men det blir nog de flesta från Denon.

Läs vårt test av Denon AVC-A110

Hegel H95 använder AKM DAC. Foto: Hegel

Hegel är redo

Hegel, som nyligen har kommit under HiFi Klubbens paraply, har klarat sig bättre. Från gårdagens pressmeddelande:

– Hegel använder många kritiska AKM-kretsar i våra produkter, men vi har haft tur. Vi handlar inte i småpartier. När vi köper, köper vi på oss lager för ett år eller mer i taget. Vi hade precis köpt många AKM-kretsar strax före branden och bör därför INTE påverkas av detta.

Läs vårt test av Hegel H95

Yamaha RX-V6A RX-V4A

Yamaha drabbat

– I vilken utsträckning vi blir påverkade vet vi inte exakt idag. Vi vet att komponenter till AV receivers, HiFi modeller, Commercial Audio och Musikinstrument får leveranser från den förstörda fabriken. Vet också att våra ingenjörer tittar på och testar alternativa komponenter, men det kommer ta tid att säkerställa samma prestanda och kvalitet. Helt säkert kommer vår leveranskapacitet påverkas både av Covid-19 och AKM under våren, säger Marcus Carlsson på Yamaha.

Electrocompaniet klarar sig

Lasse Danielsen, försäljnings- och marknadschef på Electrocompaniet, bedyrar att de fortsätter som vanligt.

– Vi använder en AKM-krets i ECI 80D, men inte några andra produkter, lyckligtvis. Men vi har garderat oss och har en del på lager. Men det är klart att det är en utmaning, eftersom det inte finns några ”plug and play” ersättare. Om det blir långvarigt måste man bygga om elektronik och ändra programvara, vilket skulle bli kostsamt, samt att behöva underhålla och ge support för två versioner.

Läs vårt test av Electrocompaniet ECI 80D

Linn Klimax DSM front black
Foto: Linn

Linn stoppar uppgraderinger

High-end tillverkaren Linn, ändrar sin policy när det gäller att uppgradera gamla produkter till den senaste versionen. Den norska importören bekräftar:

– Enligt ett pressmeddelande från dem, var det inga problem för produktionen, eftersom de har ett bra lager. Men de har lagt uppgraderingar av äldre spelare till Katalyst digitalkrets på is tills leveranser av komponenter är tillbaka till det normala.

Läs vårt test av Linn Klimax DSM/2

Foto: Teac

Pioneer, Onkyo og TEAC

Aqipa, moderbolaget till Pioneer, Onkyo och TEAC, bekräftar problemet:

– Ja, det skadar alla i branschen och de tre fabrikaten är inget undantag – just nu vet jag inte riktigt hur illa det är för dem men det kommer påverka de flesta av deras produkter framöver. Det säger Johan Niininen, nordisk försäljningschef för Aqipa.

AKM AK4490. Foto: AKM

Och nu då, AKM?

De vi har varit i kontakt med utgör endast en liten del av den totala branschen, det är helt säkert att detta kommer att ha dominoeffekter i hela hi-fi-branschen. Och även den professionella studioindustrin.

AKM är visserligen inte de enda som gör DAC-kretsar till hi-fi marknaden. Vi har fortfarande populära aktörer som Burr-Brown från Texas Instruments, ESS Sabre och Cirrus Logic. Men i hi-fi och high-end branschen är AKM vanligast idag.

Om du ska byta DAC-kretsen i en befintlig produkt är det inte bara att byta ut själva kretsen. Om det görs på rätt sätt, måste hela kretskortet ändras, kanske till och med konstrueras om från grunden, för att få det att passa med en annan DAC.

Därför är det spännande att se vad som händer i framtiden. Vilka hi-fi-tillverkare kommer att spendera tid och pengar på att konstruera om sina produkter för att passa med andra DAC:ar, och som vilka väntar hellre på AKM kommer igång igen? Och hur lång tid tar det?

Och bland de tillverkare som tar till alternativa lösningar, hur många av dem kommer att återvända till AKM igen, efter att ha anpassat sin elektronik för att passa med andra DAC-kretsar?

Källor:

stereonet.co.uk

audioholics.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Kostar mer än en Mercedes

En helt galen förstärkare

Musical Fidelity utökar Nu-Vista-serien

Roon får ny ägare

Nu med inbyggd förstärkare

Kia EV9: Premium-ljudanläggning från Meridian

Förförstärkare för ett fåtal

JBL:s trådlösa skivspelare ute i butik

Lysande ljud

Kraftfullt integrerad med nätverk

Världens mest kraftfulla bärbara?

Skapar en sista specialutgåva

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen