TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

En del CD-spelare är inte byggda som andra CD-spelare

Esoteric är svårslagna när det gäller finish och teknik, men kan vi ta ett snack om priset?

forfatter
Publicerad 2020-04-02 - 21:15

Att highend är samma sak som dyrt behöver inte vara sant. Det kan handla om mycket pengar, men man måste fråga sig vad man får för pengarna.

Fast ibland undrar vi också över prislappen. Det är inte all vi testar som ser ut – eller låter – som en miljon.

På japanska Esoteric är de däremot angelägna om att det både ska se bra ut och låta bra, därför är deras CD-spelare byggda som pansarvagnar och rymmer minst sagt avancerad och kostsam teknik. Därav priserna, misstänker vi.

De nyss uppgraderade SACD/CD-spelarna i det som Esoteric väl skulle kalla för mellanklassen har fått nya avspelningsmekanismer och flera tekniska förbättringar.

De två nya modellerna i den nya XD-serien är nästan likadana. Det är inte så lätt att se skillnad på K-01XD och K-03XD, men de finns där.

Den mest påkostade K-01XD har Esoterics nya Atlas 01-avspelningsmekanism, med en två cm tjock stålbrygga som håller det roterande lagret stabilt och dämpar vibrationer med hjälp av ren och skär massa. CD-skivan spänns fast före avspelningen vilket påstås leda till överlägsen läsprecision. I K-03XD är mekaniken identisk men här har avspelningsmekanismen Atlas 03 en något smalare brygga på 18 mm.

Båda har Esoterics Master Sound Discrete DAC som introducerades i den kolossalt dyra Grandioso D1X-spelaren. Konfigurationen är smått nedskalad men spelarna är fortfarande utrustade med en klocka per DAC-krets.

K-01XD och K-03XD har USB-ingång som stöder 22,5 MHz DSD med asynkron överföring till DACen och PCM-signaler kan samplas upp till 768 kHz. Spelarna kan utföra PCM- till DSD-konvertering och spelar MQA-filer med full avkodning av MQA från alla ingångar, inklusive USB.

Priserna reflekterar förhoppningsvis prestanda. 264 000 kronor för K-01XD är inte småpengar. K-03XD är aningen mer överkomlig och kostar 180 000 kronor, men vi pratar fortfarande highend. Definitivt.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

2 Kommentarer
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments

Kul att ni uppmärksammar detta. Vore kul med ett test mellan dessa och andra lösningar, exempel är DCS alt om man väljer en separat drivenhet och DAC, låter det bättre, lika eller sämre. Är det viktigt att välja från samma tillverkare, ger det fördelar och om det ger fördelar, vilka. Men framförallt går det att höra skillnaden?
Tack för bra jobb!

Håller med förra inlägget! Att bara presentera spelare i denna prisklass utan att göra någon närmare beskrivning/analys av hur det låter, är tämligen ointressant! Jag efterfrågar en närmare jämförelse med andra spelare i olika prisklasser, för att ta reda på vad mer man får för dessa pengar! Jämför dem t.ex. med Pioneer PD-70AE (25 000 kr) eller Marantz SA-10 (65 000 kr)…spelare som båda har fått ”Stående ovationer”….

Kraftfull förstärkare med strömning Kan fås med strömningsmodul och phono-steg.
Nya och bättre musikstreamers från Auralic Auralic Aries G1.1 och Altair G1.1 får uppdaterad estetik, bättre isolering och vibrationsdämpning samt stöder slutligen AirPlay 2.
Nu kan du designa din egen Burmester-stereo Det är tillåtet att drömma! Med Burmesters nya AR-app kan du själv plocka ihop en anläggning och se hur den skulle se ut i ditt eget hem.
Prisvärd entrébiljett till högupplöst ljud Strömning och ljudkvalitet går hand i hand med Wiim Mini, som är ett lätt sätt att strömma högupplöst på.
Prisbelönt RIAA i ny upplaga Verteres skivspelarförstärkare har kommit i en uppdaterad version, kallad Phono-1 MKII L
Det bästa köpet i klassen Pro-Ject Debut Pro firar företagets 30-årsjubileum med stil och finess.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend