Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

En del CD-spelare är inte byggda som andra CD-spelare

Esoteric är svårslagna när det gäller finish och teknik, men kan vi ta ett snack om priset?

Att highend är samma sak som dyrt behöver inte vara sant. Det kan handla om mycket pengar, men man måste fråga sig vad man får för pengarna.

Fast ibland undrar vi också över prislappen. Det är inte all vi testar som ser ut – eller låter – som en miljon.

På japanska Esoteric är de däremot angelägna om att det både ska se bra ut och låta bra, därför är deras CD-spelare byggda som pansarvagnar och rymmer minst sagt avancerad och kostsam teknik. Därav priserna, misstänker vi.

De nyss uppgraderade SACD/CD-spelarna i det som Esoteric väl skulle kalla för mellanklassen har fått nya avspelningsmekanismer och flera tekniska förbättringar.

Annons

De två nya modellerna i den nya XD-serien är nästan likadana. Det är inte så lätt att se skillnad på K-01XD och K-03XD, men de finns där.

Den mest påkostade K-01XD har Esoterics nya Atlas 01-avspelningsmekanism, med en två cm tjock stålbrygga som håller det roterande lagret stabilt och dämpar vibrationer med hjälp av ren och skär massa. CD-skivan spänns fast före avspelningen vilket påstås leda till överlägsen läsprecision. I K-03XD är mekaniken identisk men här har avspelningsmekanismen Atlas 03 en något smalare brygga på 18 mm.

Båda har Esoterics Master Sound Discrete DAC som introducerades i den kolossalt dyra Grandioso D1X-spelaren. Konfigurationen är smått nedskalad men spelarna är fortfarande utrustade med en klocka per DAC-krets.

K-01XD och K-03XD har USB-ingång som stöder 22,5 MHz DSD med asynkron överföring till DACen och PCM-signaler kan samplas upp till 768 kHz. Spelarna kan utföra PCM- till DSD-konvertering och spelar MQA-filer med full avkodning av MQA från alla ingångar, inklusive USB.

Annons

Priserna reflekterar förhoppningsvis prestanda. 264 000 kronor för K-01XD är inte småpengar. K-03XD är aningen mer överkomlig och kostar 180 000 kronor, men vi pratar fortfarande highend. Definitivt.

forfatter

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

2 Comments

 1. Daniel

  2020-04-03 at 09:51

  Kul att ni uppmärksammar detta. Vore kul med ett test mellan dessa och andra lösningar, exempel är DCS alt om man väljer en separat drivenhet och DAC, låter det bättre, lika eller sämre. Är det viktigt att välja från samma tillverkare, ger det fördelar och om det ger fördelar, vilka. Men framförallt går det att höra skillnaden?
  Tack för bra jobb!

 2. Ulf

  2020-07-23 at 06:55

  Håller med förra inlägget! Att bara presentera spelare i denna prisklass utan att göra någon närmare beskrivning/analys av hur det låter, är tämligen ointressant! Jag efterfrågar en närmare jämförelse med andra spelare i olika prisklasser, för att ta reda på vad mer man får för dessa pengar! Jämför dem t.ex. med Pioneer PD-70AE (25 000 kr) eller Marantz SA-10 (65 000 kr)…spelare som båda har fått ”Stående ovationer”….

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.