Search
Generic filters

En del CD-spelare är inte byggda som andra CD-spelare

Esoteric är svårslagna när det gäller finish och teknik, men kan vi ta ett snack om priset?

Att highend är samma sak som dyrt behöver inte vara sant. Det kan handla om mycket pengar, men man måste fråga sig vad man får för pengarna.

Fast ibland undrar vi också över prislappen. Det är inte all vi testar som ser ut – eller låter – som en miljon.

På japanska Esoteric är de däremot angelägna om att det både ska se bra ut och låta bra, därför är deras CD-spelare byggda som pansarvagnar och rymmer minst sagt avancerad och kostsam teknik. Därav priserna, misstänker vi.

De nyss uppgraderade SACD/CD-spelarna i det som Esoteric väl skulle kalla för mellanklassen har fått nya avspelningsmekanismer och flera tekniska förbättringar.

De två nya modellerna i den nya XD-serien är nästan likadana. Det är inte så lätt att se skillnad på K-01XD och K-03XD, men de finns där.

Den mest påkostade K-01XD har Esoterics nya Atlas 01-avspelningsmekanism, med en två cm tjock stålbrygga som håller det roterande lagret stabilt och dämpar vibrationer med hjälp av ren och skär massa. CD-skivan spänns fast före avspelningen vilket påstås leda till överlägsen läsprecision. I K-03XD är mekaniken identisk men här har avspelningsmekanismen Atlas 03 en något smalare brygga på 18 mm.

Båda har Esoterics Master Sound Discrete DAC som introducerades i den kolossalt dyra Grandioso D1X-spelaren. Konfigurationen är smått nedskalad men spelarna är fortfarande utrustade med en klocka per DAC-krets.

K-01XD och K-03XD har USB-ingång som stöder 22,5 MHz DSD med asynkron överföring till DACen och PCM-signaler kan samplas upp till 768 kHz. Spelarna kan utföra PCM- till DSD-konvertering och spelar MQA-filer med full avkodning av MQA från alla ingångar, inklusive USB.

Priserna reflekterar förhoppningsvis prestanda. 264 000 kronor för K-01XD är inte småpengar. K-03XD är aningen mer överkomlig och kostar 180 000 kronor, men vi pratar fortfarande highend. Definitivt.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
2 kommentarer

Lämna ett svar

 1. Kul att ni uppmärksammar detta. Vore kul med ett test mellan dessa och andra lösningar, exempel är DCS alt om man väljer en separat drivenhet och DAC, låter det bättre, lika eller sämre. Är det viktigt att välja från samma tillverkare, ger det fördelar och om det ger fördelar, vilka. Men framförallt går det att höra skillnaden?
  Tack för bra jobb!

 2. Håller med förra inlägget! Att bara presentera spelare i denna prisklass utan att göra någon närmare beskrivning/analys av hur det låter, är tämligen ointressant! Jag efterfrågar en närmare jämförelse med andra spelare i olika prisklasser, för att ta reda på vad mer man får för dessa pengar! Jämför dem t.ex. med Pioneer PD-70AE (25 000 kr) eller Marantz SA-10 (65 000 kr)…spelare som båda har fått ”Stående ovationer”….

  Läs också

  Snart får svenskarna ännu en strömningstjänst att välja mellan.
  SteelSeries Arctis 9 är ett trådlöst headset med surroundljud som fungerar till både PC och PlayStation.
  GoPro Hero9 Black har 5K-video, ännu bättre videostabilisering – och äntligen en selfieskärm.
  Kompakt highend med gott om muskler.
  En närmare titt på både utsidan och insidan av Microsofts nya spelkonsoler.
  30 oktober släpper Disney+ den andra säsongen av serien The Mandalorian.
  En kompaktare och billigare modell av Sony Xperia 1 II. Med nästan samma specifikationer.
  Och priserna blir överkomliga.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Vera Audio P400/1000

  Riktpris: 32000 kr Sanningen kommer alltid fram

  Electrocompaniet ECI 80D

  Riktpris: 25000 kr Skön, varm klang

  NAD M33

  Riktpris: 50000 kr Kul, klok och stark

  Technics SL-1210GAE Limited Edition

  Riktpris: 52000 kr Legendarisk skivspelare
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.