Videostandarden HEVC antagen

Öppnar för mobil HD-video och strömmad 4K-video i framtiden
forfatter

Medlemmarna i Internationella teleunionen ITU kom i fredags överens om hur framtidens videokodnings-standard ska se ut. ITU H.265, eller High Efficiency Video Encoding, behöver bara halva bandbredden jämfört med dagens H.264.

h_265_hevc

Redan H.264 var ett stort steg framåt och har blivit omåttligt populärt efter att Apple införde det som standard i sina produkter. Sedan introduktionen av iPad har andelen H.264-kodad video ökat från 10 till 84 procent.

Den nya standarden ska göra det möjligt att strömma HD-video till mobila enheter även när man inte har tillgång till traditionellt bredband. För hemanvändare kommer det även innebära att man kommer kunna få bättre kvalitet på video man strömmar från internet.

I framtiden öppnar det upp för att kunna strömma Ultra HD-video i 4K-upplösning utan att behöva mer än 20-30 Mbps bandbredd. Med tanke på de 4K-projektorer och TV-apparater som nu kommer och avsaknaden av fysiska lagringsmedia för 4K-video så kanske strömmad video är sättet vi kommer få tillgång till innehåll.

Men det lär dröja ytterligare ett tag innan vi ser de första produkterna som drar nytta av den nya standarden. Mjukvarulösningar lär dyka upp i år, men det lär dröja tills 2014 innan vi ser hårdvarulösningar för att spela upp formatet.

www.itu.int

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.