Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Videostandarden HEVC antagen

Öppnar för mobil HD-video och strömmad 4K-video i framtiden

Av / 2013-01-27 - 17:48
Videostandarden HEVC antagen

Medlemmarna i Internationella teleunionen ITU kom i fredags överens om hur framtidens videokodnings-standard ska se ut. ITU H.265, eller High Efficiency Video Encoding, behöver bara halva bandbredden jämfört med dagens H.264.

h_265_hevc

Redan H.264 var ett stort steg framåt och har blivit omåttligt populärt efter att Apple införde det som standard i sina produkter. Sedan introduktionen av iPad har andelen H.264-kodad video ökat från 10 till 84 procent.

Den nya standarden ska göra det möjligt att strömma HD-video till mobila enheter även när man inte har tillgång till traditionellt bredband. För hemanvändare kommer det även innebära att man kommer kunna få bättre kvalitet på video man strömmar från internet.

I framtiden öppnar det upp för att kunna strömma Ultra HD-video i 4K-upplösning utan att behöva mer än 20-30 Mbps bandbredd. Med tanke på de 4K-projektorer och TV-apparater som nu kommer och avsaknaden av fysiska lagringsmedia för 4K-video så kanske strömmad video är sättet vi kommer få tillgång till innehåll.

Men det lär dröja ytterligare ett tag innan vi ser de första produkterna som drar nytta av den nya standarden. Mjukvarulösningar lär dyka upp i år, men det lär dröja tills 2014 innan vi ser hårdvarulösningar för att spela upp formatet.

www.itu.int

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Den här kan inte köpas här hemma

Mer prisvärd hemmabio från Pioneer

Hemmabio-råskinn inne för test

Nu är den äntligen här

Råare surroundförstärkare från Denon

"Alla" älskar Dolby

Nytt ljudformat vill krossa Dolby Atmos

Kolla in den pyttelilla 4K-projektorn

Vill göra 3D-ljud tillgängligt för "alla"

Sonos konkurrerar med Apple och Sony?

Dolby Atmos - utan Atmos-högtalare

Ett bättre alternativ till en soundbar?

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen