Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Vi har sett BenQ:s 4K-projektor

W11000 har en imponerande skarp bild tack vare 4K-upplösning.

Skrivet av / 2016-10-31 - 09:38
Vi har sett BenQ:s 4K-projektor

Flaggskeppet lanseras inte förrän mitten av november men vi har redan fått en smygtitt i AV Shops lokaler. Där fanns också representanter från BenQ, bland annat en av deras taiwanesiska ingenjörer.

De berättade att W11000 är utrustad med Texas Instruments nya 0,67-tums bildpanel, precis som vi förutspådde när vi hörde de första ryktena om projektorn i januari.

Foto: BenQ
Foto: BenQ

4K-upplösningen med ungefär 8 miljoner bildpunkter skapas på liknande sätt som JVC:s e-Shift-teknik och Epsons motsvarande teknik. Det innebär att det finns två bildpaneler som jobbar i tandem för att skapa fler bildpunkter. Men medan JVC och Epson har två 1080 HD-paneler som tillsammans ger ungefär 4 miljoner pixlar har alltså W11000 två paneler som tillsammans ger äkta 4K.

Läs också: Test av JVC DLA-X5000: Den allra bästa bilden.

Projektorn stöder inte HDR (High Dynamic Range) eftersom det ännu så länge är omöjligt för någon hemmabioprojektor att göra svart tillräckligt svart och vitt tillräckligt vitt för att återge den extra ljusinformationen i HDR-material. Inte heller den enorma färgrymden Rec. 2020 stöds.

Foto: BenQ
Foto: BenQ

Däremot är W11000 förprogrammerad enligt Rec. 709, som är den internationella standarden för HDTV-material. Med andra ord kan vi förvänta oss mer korrekta färger direkt ur kartongen och alltså komma närmare filmupplevelserna som regissörerna och efterproduktionsteamet tänkte sig.

Kontrast och ljusstyrka
Ljusstyrkan anges till 2200 ANSI Lumen, vilket är oerhört bra. Med dynamisk iris är kontrastförhållandet 50 000:1, men BenQ:s representanter berättade att panelkontrasten ligger på 2 000:1. Det låter kanske inte som så mycket, men det beror på att många andra märken inte riktigt berättar hela sanningen när de ange sina specifikationer.

THX-läget kan kalibreras
En del projektorer har låsta THX-färglägen men W11000 kan kalibrera detta läge. Det kan vara praktiskt eftersom THX snarare är en mer exakt utgångspunkt att arbeta med för en professionell kalibrerare.

Första intrycket
När vi fick se bilden på AV Shops 2,9 meter breda duk så var den imponerande skarp, det gick inte att se en enda pixel. Filmen ”Revenant” med Leonardo DiCaprio i huvudrollen hade suveräna landskapsscener. Något av det skarpaste jag sett någonsin!

Linsjustering går att göra både horisontellt och vertikalt Foto: BenQ
Linsjustering går att göra både horisontellt och vertikalt Foto: BenQ

Färgerna såg så fina och neutrala ut att det är uppenbart att film inte är bäst på bio längre. Hemmabio är mycket tyngre!

Projektorn demonstrerades utan dynamisk iris. Då var det tydligt att svärtan inte var i klass med den beckmörka JVC DLA-X5000. Mörka scener kändes betydligt plattare eftersom det saknades tryck i skuggiga områden. Bilden var långtifrån dålig, men det kan gott hända att man vill använda en dynamisk iris för att strypa ljuset i sådana scener. Vi återkommer till detta när vi får in ett exemplar för test så småningom.

Priset hamnar på ungefär 50 000 kronor, samma som JVC DLA-X5000, med andra ord blir detta den allra billigaste äkta 4K-pprojektorn på marknaden. Vi ser fram emot ett testexemplar!

Foto: Geir Gråbein Nordby
Foto: Geir Gråbein Nordby

Här är specifikationerna (klicka på bilden för att förstora den).

Foto: BenQ
Foto: BenQ

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Nu är den äntligen här

Råare surroundförstärkare från Denon

"Alla" älskar Dolby

Nytt ljudformat vill krossa Dolby Atmos

Kolla in den pyttelilla 4K-projektorn

Vill göra 3D-ljud tillgängligt för "alla"

Sonos konkurrerar med Apple och Sony?

Dolby Atmos - utan Atmos-högtalare

Ett bättre alternativ till en soundbar?

Här är Bose Smart Ultra Soundbar

Smart och ljusstark 4K-projektor

Denon-receiver tar Atmos-hemmabio till medelstora rum

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen