Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Schiit med surroundljud – men inte som du tror

Schiit Syn är en ny digitalomvandlare som också ger surroundljud. Det speciella: Den stöder inga standarder, men "fungerar med allt".

Av / 2023-04-02 - 16:29
Schiit med surroundljud – men inte som du tror

Amerikanska Schiit Audio är kända för att skapa prisvärda, högkvalitativa hi-fi-komponenter. Varje produkt tillverkas med idén att göra det allra bästa man kan med de medel man har. Inget larv, inget strunt. Och definitivt inga licenser till proprietära format.

Därför kan digitalomvandlaren och hörlursförstärkaren Syn nästan kännas ett aprilskämt. Den kan nämligen bearbeta 5.1-surroundljud och dessutom ge mer högtalarliknande ljud från ett par hörlurar.

Jason Stoddard, grundare av Schiit Audio, har en lång avhandling om idén och utvecklingsprocessen här.

schiit syn-remote-1920- scaled
Med fjärrkontroll: Schiit Syn.. Foto: Schiit Audio

Inga komplicerade format

Tanken har varit att man inte vill ha en HDMI-ingång som blir föråldrad innan du vet ordet av, eller att man ska betala för att kunna avkoda dagens surroundformat, men kanske inte morgondagens. Surroundljud är komplicerat, och det har bara blivit värre med immersive-format som Dolby Atmos och liknande.

Vi på Ljud & Bild är faktiskt ganska entusiastiska över immersive-ljud, där vi sitter i mitten av ett halvklot av ljud som omfamnar oss. Men vi har också full förståelse för att folk tycker att det är lite knepigt. Om du till exempel har en anläggning och en streamer som stöder Dolby Atmos kanske det inte stöder Atmos med musik från musikströmningstjänster, eftersom kodningen är annorlunda. Det är nästan så det börjar pysa ur öronen ibland, och vi har tillbringat många onödiga timmar i testrummet med att få saker att fungera.

schiit syn-insitu-media-2-1920- scaled
Foto: Schiit Audio

Matrisbaserat surroundljud

Schiit Syn är en DAC med en helt vanlig optisk digitalingång, samt en USB-DAC-ingång (den har också en analog ingång). Den omvandlar den digitala signalen till analog, om det är allt du vill. Men det finns också en surroundfunktion.

Detta är, särskilt för 2023, en helt vanlig analog surroundbehandling, i likhet med det gamla Dolby Pro Logic-systemet, men ”med några egna knep, utvecklade främst genom ett par års lyssnande och finjustering”, enligt Jason Stoddard.

schiit syn-insitu-gaming-1920- scaled
Foto: Schiit Audio

Även för spel

Produkten tar alltså en stereosignal och expanderar den till 5.1, och Schiit lovar att ”det låter fantastiskt”. Även för musik. Men också för spel, vilket är anledningen till att inkludera USB-DAC-ingången – och till och med en mikrofoningång! Således kan den ge surroundljud till spel, och du kan använda ett trådbundet spelheadset med den.

Hörlurar

Samma möjlighet som man har att utöka en stereo-ljudbild, har man också att komprimera den. Detta utnyttjar Schiit för hörlursutgången. Genom att använda crossfeed mellan kanalerna får du en lite mer mono-aktig känsla, vilket gör att ljudbilden känns som att den kommer mer framför lyssnaren när du använder hörlurar. Det utnyttjas också här.

syn-rear-1920- scaled
Foto: Schiit Audio

Allt-i-ett som fungerar

Sammanfattningsvis är Schiit Syn en förförstärkare som kan leverera surroundljud till en flerkanals effektförstärkare. Den kan också användas som en vanlig stereoförförstärkare, om du vill.

Den har inbyggd DAC, samt en hörlursförstärkare med en crossfeed-funktion. Med USB-DAC och inbyggd mikrofoningång kan den också användas för spel.

Slutsatsen är att detta är en produkt som inte stöder några proprietära standarder och därmed aldrig kommer att bli föråldrad. Observera att surroundljud sker genom att manipulera en stereosignal. Produkten stöder inte några surroundformat eller flerkanalig PCM.

Foto: Schiit Audio

Schiit Syn: Pris och tillgänglighet

Prislappen gör Schiit Syn ännu mer intressant. Det blir din för 399 dollar plus frakt och moms, på schiit.com. Vi räknar med att den snart också kommer till svenska återförsäljare.

schiit.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Den här kan inte köpas här hemma

Mer prisvärd hemmabio från Pioneer

Hemmabio-råskinn inne för test

Nu är den äntligen här

Råare surroundförstärkare från Denon

"Alla" älskar Dolby

Nytt ljudformat vill krossa Dolby Atmos

Kolla in den pyttelilla 4K-projektorn

Vill göra 3D-ljud tillgängligt för "alla"

Sonos konkurrerar med Apple och Sony?

Dolby Atmos - utan Atmos-högtalare

Ett bättre alternativ till en soundbar?

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen