Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Pioneer första 4K Blu-ray-spelare dryper av kvalitet

UDP-LX500 och UDP-LX800 är byggda för att minimera brus och ge bästa möjliga bild och ljud.

Av / 2018-09-24 - 19:40
Pioneer första 4K Blu-ray-spelare dryper av kvalitet

Pioneer kommer sent till 4K-festen med sina Ultra-HD Blu-ray-spelare. Men när de väl dyker upp så händer det häftiga saker. Vi säger välkomna till UDP-LX500 och UDP-LX800.

UDP-LX500 är den billigaste av dem, även om många förmodligen tycker att drygt 11 000 kronor är i mesta laget för en BD-spelare. Särskilt som man kan få en maffig spelkonsol för mindre än hälften, som kan allt en sådan här Blu-ray-spelare kan, plus att man kan spela sig trött på den …

Gediget byggd

För pengarna får man en spelare som en byggd som en stridsvagn, med dubbelt chassi som bland annat har en 3 mm tjock bottenplatta av rostfritt stål. Allt för att göra konstruktionen robust och ge den en låg tyngdpunkt. Drivverket är också byggt för att vara så tyst och vibrationsfritt som möjligt. Blu-ray-skivor snurrar nämligen med uppemot femtusen varv per minut, och då innebär minsta vibration en ökad risk för felavläsningar.

För att bevara bild- och ljudkvaliteten är spelaren utrustad med en så kallad Zero Signal Terminal. Den kan kopplas till en kompatibel hemmabioförstärkare med samma funktion (gäller kommande Pioneer-receivrar av den högre skolan) så att jordsignalen i ljud- och videosignalerna i de två komponenterna har samma nivå, vilket påstås ge ett ännu bättre signal/brus-förhållande.

Mindre jitter

För att förbättra ljudet minimeras digitalt jitter i HDMI-utgången genom ett så kallat Precision Quartz Lock System (PQLS). Detta kräver en kompatibel hemmabioförstärkare, till exempel SC-LX701, SC-LX801 eller SC-LX901.

Den analoga utgången i UDP-LX500 håller hög kvalitet. De två HDMI-utgångarna kan dessutom delas upp så att en överför ljudet och den andra bilden. Foto: Pioneer
Den analoga utgången i UDP-LX500 håller hög kvalitet. De två HDMI-utgångarna kan dessutom delas upp så att en överför ljudet och den andra bilden. Foto: Pioneer

HDMI-utgångarna kan dessutom ställas in så att den ena bara överför videosignalen och den andra ljudsignalen. Tanken är att få renare överföring genom att skilja de två åt. Och ska man bara lyssna på musik så kan man stänga av videokretsen helt och hållet för att vara säker på att ljudet inte påverkas av bilddelen.

För CD-uppspelning har Pioneer även satt dit en analog utgång av hög kvalitet.

HDR

Både UDP-LX500 och UDP-LX800 stöder såväl HDR10 som Dolby Vision, men inte HDR10+ (en konkurrent till Dolby Vision, med dynamiska metadata som gör video med stort dynamiskt omfång ännu mer spektakulärt än med HDR10). Ännu så länge finns dock inte HDR10+ i något annat innehåll än eget material från Amazon Prime, så det gör egentligen inte så mycket. Och skulle detta bli ett utbrett format någon dag så får vi hoppas vi att en mjukvaruuppdatering räcker för att spelarna ska få stöd för det.

Streaming inte prioriterat

Förutom UHD Blu-ray-skivor spelar UDP LX500 naturligtvis vanlig Blu-ray, men även 3D Blu-ray, DVD, SACD, DVD-Audio och CD. Däremot finns inte strömningstjänster som Amazon och Netflix, förmodligen eftersom dagens smarta TV-apparater redan har sådant inbyggt.

Utseendemässigt är det inte mycket som skiljer UDP-LX800 från sin 3,5 kg lättare lillebror. Direct-knappen på fronten kan även fungera tvärtom, som digital transport-knapp där bara digitala kretsar är aktiverade och strömmen bryts till den analoga ljudkretsen. Foto: Pioneer
Utseendemässigt är det inte mycket som skiljer UDP-LX800 från sin 3,5 kg lättare lillebror. Direct-knappen på fronten kan även fungera tvärtom, som digital transport-knapp där bara digitala kretsar är aktiverade och strömmen bryts till den analoga ljudkretsen. Foto: Pioneer

 

UDP-LX800: Från dyr till dyrast

Okej, det var den billigaste modellen, UDP-LX500. Vad får man om man mer än fördubblar priset och hostar upp 26 000 kronor för en UDP-LX800?

Först och främst kan LX800 naturligtvis allt som LX500 kan. Sedan har vikten ökat från redan stabila 10,3 kilo till hela 13,8 kilo. Pioneer har jobbat ännu hårdare med den mekaniska delen av konstruktionen och gjort den ännu tyngre och robustare för att stå emot vibrationer med ännu högre precision. Ett 4,6 mm tjockt dubbelt chassi av rostfritt stål förstärks ytterligare med ett kabinett som är målat med ”anti-vibrerande färg” på insidan. Vi gissar att det här antagligen är samma typ av beläggning som läggs på insidan av bildörrar för att dämpa vibrationer och ge bilstereohögtalarna en bra miljö.

Strömförsörjning, digitalprocessor och analoga ljudkretsar är avgränsade och inramade var och en för sig för att minimera påverkan.

Drivverket är fjäderdämpat för att isolera den snurrande skivan från yttre påverkan, och Pioneer har jobbat med att minimera digitalt brus i moderkortet.

Kostsam analogkrets

Den analoga ljudutgången i UDP-LX800 är hämtad direkt från flaggskeppsspelaren PD-70AE, som faktiskt kostar ytterligare en tusenlapp. Det innebär samma kretskonstruktion och dessutom två 32-bitars, 8-kanaliga ESS Saber-omvandlare som är kopplade parallellt för att ge ett bättre signal/brus-förhållande i analogutgången. Och så finns det en balanserad XLR-utgång.

Pioneer UDP-LX800 har en bättre analogutgång än sin lillebror, plus balanserad XLR. Foto: Pioneer
Pioneer UDP-LX800 har en bättre analogutgång än sin lillebror, plus balanserad XLR. Foto: Pioneer

Spelaren har en ”Transport Function” som kopplar bort strömmen till analogdelen när man kopplar in den med HDMI, så att bara digitaldelen får ström. På samma sätt finns en Direct-funktion som stänger av strömmen till digitala ljud- och videokretsar för att ge bästa möjliga ljud ur analogutgången när man lyssnar på musik.

Tillgänglighet och pris

Pioneer UDP-LX500 finns i butik från 26 september och kostar till 11 400 kronor. UDP-LX800 kostar 26 000 kronor och kommer i slutet av oktober.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Den här kan inte köpas här hemma

Mer prisvärd hemmabio från Pioneer

Hemmabio-råskinn inne för test

Nu är den äntligen här

Råare surroundförstärkare från Denon

"Alla" älskar Dolby

Nytt ljudformat vill krossa Dolby Atmos

Kolla in den pyttelilla 4K-projektorn

Vill göra 3D-ljud tillgängligt för "alla"

Sonos konkurrerar med Apple och Sony?

Dolby Atmos - utan Atmos-högtalare

Ett bättre alternativ till en soundbar?

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen