TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Sonys nya 4K laserprojektorer lovar den ultimata hemmabioupplevelsen

Erbjuder bland annat laserljus till ett helt nytt pris!

forfatter
Publicerad 2022-05-01 - 12:00

Sony är kända för sina knivskarpa och ljusstarka SXRD-projektorer för hemmabio: Den japanska tillverkaren är bland de få som kan erbjuda projektorer med riktiga ”native” 4K-bildchips. Och nu går priserna ner, visar det sig. De nya modellerna VPL-XW7000ES och VPL-XW5000ES är visserligen långt ifrån budgetmodeller, men de är fullpackade med teknik som tidigare varit reserverad för ultra high-end-klassen.

Nykomlingarna använder en nyutvecklad 0,61 ”SXRD-bildsensor från Sony, som har gjort det möjligt att göra projektorerna mer kompakta än sina föregångare. Optiken förbättras också med hjälp av en asfärisk ytterlins, vilket ger en jämnare fördelning av ljusstyrkan, och bättre skärpa över hela duken.

Sony VPL XW5000ES and VPL XW7000ES 4K projectors
Foto: Sony

Sony VPL-XW5000ES: 4K och laserljus

Först ut är VPL-XW5000ES: Den tar över efter VPL-VW290ES som hittills varit instegsmodellen för 4K-upplösning från Sony. Nykomlingen använder det nya bildchippet med UHD-upplösning (3840 x 2160 pixlar) och har även fått en laserljuskälla! Den säkerställer både högre ljusstyrka (2000 ANSI lumen), 30 % lägre strömförbrukning och längre livslängd än de lampbaserade modellerna. Därmed kan vi nog förvänta oss en magnifik bildupplevelse med 4K HDR-videomaterial.

Inte nog med det: projektorn får också ganska rejäl bildbehandling, i form av videoprocessorn X1 Ultimate for Projector. Denna har hittills bara varit tillgänglig i Sonys flaggskeppsmodell (GTZ-380 för 1,2 miljoner), med ett överflöd av avancerade funktioner som dynamisk tonmapping. Så det är klart att Sony menar allvar med denna modell.

Den nya projektorn är även designad för spelare, med stöd för HDMI 2.1 och 120Hz. Den får visserligen nöja sig med Full HD-upplösning vid 120 Hz bildhastighet. Fördröjningen (indataskiktet) ska ligga runt 13-21 millisekunder.

Sony VPL XW5000ES
Sony VPL XW5000ES. (Foto: Sony)

Sony VPL-XW7000ES: Högre ljusstyrka och motoriserad optik

Sony har naturligtvis varit tvungna att spara in lite där de kan på ”instegsmodellen” XW-5000ES. Därför måste den klara sig utan funktioner som motoriserad optik och linsminne. Tar du steget upp till storebror XW7000ES får du dock båda dessa, större objektiv (från 55 till 70 mm), samt ännu högre ljusstyrka (3200 ANSI lumen). Denna modell kommer att ta över stafettpinnen från sin föregångare VPL-VW790ES. Sony-modellen får även ytterligare avancerade bildfunktioner som Live Color Enhancer, som ger ännu mer levande färgåtergivning. Den kommer passa för mer avancerade hemmabiosystem med större, motoriserade skärmar och olika bildformat (2,35: 1/Cinemascope).

Sony VPL XW7000ES
Sony VPL XW7000ES. (Foto: Sony)

Pris och tillgänglighet

De nya Sony-modellerna kommer att finnas tillgängliga under våren/sommaren 2022 och kommer att ha ett uppskattat pris på cirka 60 000 kronor (VPL-XW5000) respektive 150 000 kronor (VPL-XW7000).

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Farväl, Onkyo! Kommentar: Ett av de stora gamla träden i hi-fi-skogen har fallit. Utan ett ljud.
Kolla in Sonys nya 4K-projektorer Erbjuder bland annat laserljus till ett helt nytt pris!
Utlovar saftig bas utan separat sub Kompakta Denon DHT-S217 har Dolby Atmos – och inbyggd subwoofer!
Ta med dig bilden vart som helst! Samsung The Freestyle är en praktisk projektor när du behöver snabb och enkel videounderhållning i stort format – men den har sina begränsningar.
McIntosh uppdaterar MX100 med Control4 Nu kan du integrera processorn i ditt smarta hem.
Ny Blu-ray-spelare från Reavon Nykomlingen UBR-X110 har uppgraderats med möjligheten att spela SACD.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend