Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Sonys nya 4K laserprojektorer lovar den ultimata hemmabioupplevelsen

Erbjuder bland annat laserljus till ett helt nytt pris!

Av / 2022-05-01 - 12:00
Sonys nya 4K laserprojektorer lovar den ultimata hemmabioupplevelsen

Sony är kända för sina knivskarpa och ljusstarka SXRD-projektorer för hemmabio: Den japanska tillverkaren är bland de få som kan erbjuda projektorer med riktiga ”native” 4K-bildchips. Och nu går priserna ner, visar det sig. De nya modellerna VPL-XW7000ES och VPL-XW5000ES är visserligen långt ifrån budgetmodeller, men de är fullpackade med teknik som tidigare varit reserverad för ultra high-end-klassen.

Nykomlingarna använder en nyutvecklad 0,61 ”SXRD-bildsensor från Sony, som har gjort det möjligt att göra projektorerna mer kompakta än sina föregångare. Optiken förbättras också med hjälp av en asfärisk ytterlins, vilket ger en jämnare fördelning av ljusstyrkan, och bättre skärpa över hela duken.

Sony VPL XW5000ES and VPL XW7000ES 4K projectors
Foto: Sony

Sony VPL-XW5000ES: 4K och laserljus

Först ut är VPL-XW5000ES: Den tar över efter VPL-VW290ES som hittills varit instegsmodellen för 4K-upplösning från Sony. Nykomlingen använder det nya bildchippet med UHD-upplösning (3840 x 2160 pixlar) och har även fått en laserljuskälla! Den säkerställer både högre ljusstyrka (2000 ANSI lumen), 30 % lägre strömförbrukning och längre livslängd än de lampbaserade modellerna. Därmed kan vi nog förvänta oss en magnifik bildupplevelse med 4K HDR-videomaterial.

Inte nog med det: projektorn får också ganska rejäl bildbehandling, i form av videoprocessorn X1 Ultimate for Projector. Denna har hittills bara varit tillgänglig i Sonys flaggskeppsmodell (GTZ-380 för 1,2 miljoner), med ett överflöd av avancerade funktioner som dynamisk tonmapping. Så det är klart att Sony menar allvar med denna modell.

Den nya projektorn är även designad för spelare, med stöd för HDMI 2.1 och 120Hz. Den får visserligen nöja sig med Full HD-upplösning vid 120 Hz bildhastighet. Fördröjningen (indataskiktet) ska ligga runt 13-21 millisekunder.

Sony VPL XW5000ES
Sony VPL XW5000ES. (Foto: Sony)

Sony VPL-XW7000ES: Högre ljusstyrka och motoriserad optik

Sony har naturligtvis varit tvungna att spara in lite där de kan på ”instegsmodellen” XW-5000ES. Därför måste den klara sig utan funktioner som motoriserad optik och linsminne. Tar du steget upp till storebror XW7000ES får du dock båda dessa, större objektiv (från 55 till 70 mm), samt ännu högre ljusstyrka (3200 ANSI lumen). Denna modell kommer att ta över stafettpinnen från sin föregångare VPL-VW790ES. Sony-modellen får även ytterligare avancerade bildfunktioner som Live Color Enhancer, som ger ännu mer levande färgåtergivning. Den kommer passa för mer avancerade hemmabiosystem med större, motoriserade skärmar och olika bildformat (2,35: 1/Cinemascope).

Sony VPL XW7000ES
Sony VPL XW7000ES. (Foto: Sony)

Pris och tillgänglighet

De nya Sony-modellerna kommer att finnas tillgängliga under våren/sommaren 2022 och kommer att ha ett uppskattat pris på cirka 60 000 kronor (VPL-XW5000) respektive 150 000 kronor (VPL-XW7000).

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Hemmabio-råskinn inne för test

Nu är den äntligen här

Råare surroundförstärkare från Denon

"Alla" älskar Dolby

Nytt ljudformat vill krossa Dolby Atmos

Kolla in den pyttelilla 4K-projektorn

Vill göra 3D-ljud tillgängligt för "alla"

Sonos konkurrerar med Apple och Sony?

Dolby Atmos - utan Atmos-högtalare

Ett bättre alternativ till en soundbar?

Här är Bose Smart Ultra Soundbar

Smart och ljusstark 4K-projektor

0
Rulla till toppen