SUPERERBJUDANDE PÅ LJUD & BILD. 30% DENNA VECKA! SE ERBJUDANDET HÄR!

Hemmabio-monster från Marantz

Säg hej till Marantz första hemmabioförstärkare med 11.2 kanaler.

Marantz SR8012 är det nya flaggskeppet – rena rama hemmabiomonstret.

Läs också: Vi testar trådlös hemmabios med Heos

Hela 11 förstärkarkanaler finns inbyggda, var och en med 140 watts effekt (mätt med två kanaler drivna i 8 ohm). Marantz garanterar dessutom att 70 procent av den effekten finns tillgänglig för varje kanal när SR8012 driver fem kanaler samtidigt. Alltså ungefär 5 x 100 watt. För att ha tillräckliga resurser för de tyngsta filmeffekterna är nätdelen av fullvuxet format (780 VA).

Förutom svart finns Marantz SR8012 i en gyllene silverfärg. Foto: Marantz
Förutom svart finns Marantz SR8012 i en gyllene silverfärg. Foto: Marantz

Full Atmos
Med de 11 kanalerna kan Marantz SR8012 till exempel driva ett Atmos-system med 7.2.4 kanaler, alltså 7.2-surround plus fyra Atmos takhögtalare, för att ge extra ljudeffekter från ovan och skapa en perfekt tredimensionell bubbla av ljud. Utöver Dolby Atmos stöds 3D-ljudformat av DTS:X och Auro 3D.

Vill man i stället använda någon av förstärkarkanalerna för att driva högtalare i andra rum så går det naturligtvis att göra också.

Ljudet signalbehandlas av inte färre än fyra SHARC-digitalprocessorer (DSP), var och en med en upplösning på 32-bitars ”floating point”, vilket ger många fler digitala värden än så kallad ”fixed point”. Automatisk högtalar- och subwoofer-kalibrering görs med Audyssey MultEQ XT32.

En tung nätdel behövs för att ge Marantz SR8012 rejäla strömresurser. Foto: Marantz
En tung nätdel behövs för att ge Marantz SR8012 rejäla strömresurser. Foto: Marantz

SR8012 är kompatibel med mobil-appen Audyssey MultEQ Editor vilket innebär att man kan göra mer exakta justeringar av parametrar samt lagra kalibreringar i minnen.

Multiroom
Förstärkaren har inbyggt stöd för multiroom från Sonos-konkurrenten HEOS, vilket innebär att man kan fylla hemmet med HEOS-högtalare och spela musik från dem allihop – och styra dem individuellt.

Marantz SR8012 har 11 förstärkarkanaler, vilket betyder gott om utgångar. På baksidan finns det mesta man kan tänkas behöva. Foto: Marantz
Marantz SR8012 har 11 förstärkarkanaler, vilket betyder gott om utgångar. På baksidan finns det mesta man kan tänkas behöva. Foto: Marantz

Fler funktioner
Det går att rabbla upp funktioner tills man tröttnar, till exempel högupplöst ljud upp till 192 kHz PCM (och 5,6 MHz DSD), streaming och fjärrstyrning via nätverk (inklusive mobil-app), massor av HDMI-ingångar som alla stöder alla de senaste TV-formaten, inklusive 4K 60 fps HDR, HDMI 2.0, HDCP 2.2 etc. Kort sagt: allt man kan förvänta sig av en maffig hemmabioförstärkare.

Pris och tillgänglighet
Marantz SR8012 är ett riktigt monster i hemmabion och har en prislapp som är därefter. Närmare 30 000 kronor lär den hamna på när den dyker upp vid årsskiftet.

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  AKM:s DAC-fabrik nedbrunnen, vilket lamslår tillverkarna i månader. Så reagerar hi-fi-branschen.
  Duon bakom The Rain får förnyat förtroende.
  Risken att bli lurad är större än chansen att göra ett klipp.
  Pop-prinsessan går i helt nya vägar – nu på Disney+.
  Nu är det bara tre veckor kvar tills vi ännu en gång kan skratta och mysa med charmiga Johanne & Co.
  Fujifilm GFX100 får 400 megapixlar.
  Light Speaker från svenska Transparent är inte som andra trådlösa högtalare.
  Enligt flera källor har Samsung inga planer på en Galaxy Note 21. Note-serien ska ersättas av Galaxy Z Fold 3.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Samsung HW-Q66T

  Riktpris: 6000 kr Det mest välbalanserade ljudet

  TCL Ray-Danz TS9030

  Riktpris: 4500 kr Spännande koncept

  Denon AVC-X6700H

  Riktpris: 27000 kr Du vill aldrig tillbaka

  Epson EH-TW9400

  Riktpris: 32000 kr Den förnuftigaste highend-projektorn
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.