TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Game Over för HD DVD? [Uppdaterad]

Många menar att Warner har gett HD DVD nådastöten genom att bara stöda Blu-ray i framtiden.

forfatter
Publicerad 2008-01-11 - 07:56

Warner Bros står för 18-20% av DVD-filmerna från Hollywood och har hittills varit en av de få viktiga aktörerna som har stött båda de högupplösta filmformaten HD DVD och Blu-ray.Inför premiären av CES-mässan tillkännagav filmgiganten att de i framtiden bara kommer ge ut HD-filmer i Blu-ray format. Toshiba och resten av HD-DVD-lägret blev tydligen tagna på sängen av utspelet – den planerade presskonferensen innan mässan blev nämligen inställd efter att Warner släppt «bomben».Innehållet viktigastBild & Ljud Hemmas tester har visat att den tekniska kvaliteten på de två formaten är i det närmaste identisk. Hittills har skillnaderna inte varit stora nog att utse en favorit – det är innehållet, alltså filmerna, som avgör. Det är ingen tvekan om att konsumenterna skulle tjäna på att branschen enades om ett format. Det skulle göra det lättare för folk att orientera sig bland alla produkter och inte minst ge en stor skjuts till försäljningen av både filmer och spelare. Ett landskap med två format och spelare som inte är kompatibla med varandra skapar bara förvirring. Samsung och LG har försökt att skapa lugn i ledet genom att lansera kombispelare som tar båda formaten. Men mycket tyder på att den ena delen lätt kan bli överflödig, eller till och med oanvändbar. Det finns fortfarande flera filmtitlar som bara är tillgängliga i HD DVD-format.Toshiba har sagt att de kommer fortsätta satsa på HD DVD. Om HD-kriget är över eller ej får tiden utvisa. Men den senaste tidens utveckling kommer knappast ha någon positiv påverkan av försäljningen av HD DVD-spelare, även om priset hittills har lägre än för motsvarande Blu-ray-spelare.UPPDATERING: Enligt amerikanska Financial Times har även Paramount möjlighet att bryta avtalet med HD DVD-gruppen. En klausul i avtalet öppnar möjligheten för Paramount att ge ut Blu-ray filmer om Warner väljer att göra det. Paramount har alltså inte tillkännagett att man kommer att göra det, men enligt Financial Times har de juridiska möjligheter att göra det.Den amerikanska giganten på TV-serier HBO (Home Box Office) har också uttalat sig om att de i framtiden enbart kommer att ge ut sina serier i Blu-ray format. HBO står bakom populära TV-serier som Sopranos, Sex and the City och The Wire. Hittills har de gett ut sina samlingsboxar i båda formaten men nya avsnitt kommer endast på Blu-ray.Därmed dras snaran åt ytterligare för HD DVD-lägret som ännu inte har presenterat någon klar strategi för hur de ska möta de nya utmaningarna.Det som har varit ett långt och tufft formatkrig ser nu ut som att det kan vara över. Det kommer troligen även märkas på försäljningen av högupplösta filmer under 2008. Positivt för vissa leverantörer, mindre positivt för några andra. Men att det är positivt för konsumenterna och marknaden är ganska säkert.Är loppet kört för HD DVD? Kommentera gärna här under.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Senaste artiklar:

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Referensljud direkt i väggen Vägghögtalarna från IW150-serien ska vara speciellt utformade för Dolby Atmos.
Nu får du Google TV på alla skärmar Google Chromecast ger TV:n nytt liv och nu har den fått både fjärrkontroll, Google TV – och 4K. Men ett problem också.
Chromecast med Google TV kommer (äntligen) till Sverige Från och med i dag kan Googles nya Chromecast förbeställas i Sverige. Den har bland annat fjärrkontroll och Google TV. 21 juni finns den i butik.
Farväl, Onkyo! Kommentar: Ett av de stora gamla träden i hi-fi-skogen har fallit. Utan ett ljud.
Kolla in Sonys nya 4K-projektorer Erbjuder bland annat laserljus till ett helt nytt pris!
Utlovar saftig bas utan separat sub Kompakta Denon DHT-S217 har Dolby Atmos – och inbyggd subwoofer!
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend