Search
Generic filters

Franskt ljud från alla håll

Trinnov Audio levererar flerkanalsljud till studior, biografer och vardagsrum.

Om du är intresserad av hemmabioljud i den övre delen av skalan har du förmodligen hört talas om märket Trinnov.

Home Theater Professionals, som är dansk distributör av Trinnov (i Sverige är det P.L.Audio som har hand om distributionen) bjöd nyligen in till en demonstration av Trinnovs system, där Arnaud Destinay från Trinnov berättade om deras rumsanpassning för både hifi och surround. Vi föll för övrig pladask för stereoförförstärkaren Amethyst, när vi testade den i höstas.
Även om namnet Trinnov låter ryskt så är det ett helfranskt märke – och en förkortning av ”3D” och ”innovation”. Företaget grundades 2000 i utkanten av Paris av tre franska ingenjörer som ville skapa bästa möjliga 3D- och surroundljud.

Arnaud Destinay från Trinnov demonstrerar de många anpassningsalternativen i surroundprocessorn Altitude. Foto: John Alex Hvidlykke, Ljud & Bild
Arnaud Destinay från Trinnov demonstrerar de många anpassningsalternativen i surroundprocessorn Altitude. Foto: John Alex Hvidlykke, Ljud & Bild

År 2005 presenterade Trinnov sin högtalar- och rumsoptimering ”Optimizer Surround Monitoring”. Sedan dess har Trinnovs system hamnat i flera av världens ledande inspelningsstudior, inklusive Fox Studios och L’Equipe Studios. Även TV-stationer som France3, ZDF, BBC och NRK använder Trinnovs utrustning.

Sedan 2010 har Trinnov Audio byggt sina egna produkter för både privat och professionellt bruk.

Som en 8-kanalig familjebil
Det kostar en del att vara med på den allra högsta nivån. Arnaud Destinay från Trinnov beskriver varumärket som ”dyrare än Lyngdorf, men billigare än McIntosh”. Beroende på om det ska vara 8, 16 eller 32 kanaler ligger priserna för en surroundprocessor på samma nivå som en mellanstor familjebil. En tvåkanalig rumskorrektionsenhet går dock att köpa för runt 60 000 kronor.

Arnaud Destinay från Trinnov berättade om deras rumsanpassning för både hifi och surround. Foto: John Alex Hvidlykke, Ljud & Bild
Arnaud Destinay från Trinnov berättade om deras rumsanpassning för både hifi och surround. Foto: John Alex Hvidlykke, Ljud & Bild

Datorbaserad surroundprocessor
Hjärtat i Trinnov Audios sortiment är surroundprocessorn Altitude, som finns i olika versioner med 8, 16, 24 eller 32 kanaler. Gemensamt för alla versioner är 24 bit/92 kHz-omvandlare. Det är bara antalet kanaler som skiljer. I stället för specialiserade DSP-enheter utför Trinnov avkodningen i programvaran (processorn bygger på en i7-baserad Linux-dator, vilket innebär att systemet kan uppgraderas till nya ljudformat utan att byta ut maskinvara).

På baksidan av surroundprocessorn Altitude. Längst in är den en i7-baserad dator. Foto: Trinnov Audio
På baksidan av surroundprocessorn Altitude. Längst in är den en i7-baserad dator. Foto: Trinnov Audio

Altitude kan avkoda och processa alla de senaste surroundformaten, inklusive Auro 3D, DTS:X och Dolby Atmos. Och på skärmen kan man anpassa ljudet efter de aktuella högtalarna för varje ljudformat.

Förutom att hantera flerkanalssurround kan processorernas alla kanaler användas till aktiva högtalarsystem med elektronisk delning (upp till 4-vägs). Systemet används i fler än 1500 biografer och inspelningsstudior över hela världen.

Trinnovs speciell 3D mikrofonen i hemmabiorummet. Foto: John Alex Hvidlykke, Ljud & Bild
Trinnovs speciell 3D mikrofonen i hemmabiorummet. Foto: John Alex Hvidlykke, Ljud & Bild

Amplitude: åttakanalig effektförstärkare
I slutändan ska processorns många ljudkanaler driva högtalare. För detta ändamål har Trinnov utvecklat 8-kanalsförstärkaren Amplitude 8, som lämnar 225 watt per kanal i 8 ohm, 375 watt i 4 ohm och 500 watt per kanal i 2 ohm. Förstärkarsteget arbetar i klass D och kommer från holländska Hypex Electronics.

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Lenovo X1 Fold går redan att beställa.
  Fritt val av ljuseffekter och inspelningskaraktäristik.
  Bang & Olufsen i gaming-samarbete med e-sportmästarna i Astralis. Första gaming-headsetet kommer i vår.
  Nya Omen-tillbehör med Warp Wireless-teknik.
  Amazon-ägda Ring har lanserat Always Home Cam som har en helt unik funktion: Den är en flygande minidrönare som flyger runt och håller koll på ditt hem.
  Efter att ha dragit tillbaka de första Sleepbuds på grund av batteriproblem är nya proppar på väg.
  Halo styr hela din B&O-anläggning.
  Med optiska brytare i stället för mekaniska ska Roccat Vulcan Pro-tangentborden vara så mycket som 40 gånger snabbare än konkurrenterna.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Epson EH-TW9400

  Riktpris: 32000 kr Den förnuftigaste highend-projektorn

  BenQ W5700

  Riktpris: 30000 kr Billig biomaskin med 4K

  Panasonic DP-UB820

  Riktpris: 5000 kr Prisvärd biomaskin

  Epson EH-LS100

  Riktpris: 30000 kr Vi förväntade oss mycket mer
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.