TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Bose VideoWave-TV med surroundljud

Nej, detta är inte ännu en TV, det är ett Bose-system! VideoWave är en nästan komplett hemmabio, allt som saknas är en Blu-ray-spelare och en kabel-TV-mottagare.

forfatter
Publicerad 2010-09-30 - 07:46


VideoWave ser ut som en 46-tums TV men är i själva verket ett komplett underhållningssystem med inbyggda Bose-surroundhögtalare. Boxen till höger på bilden är kontrollcentralen och innehåller radio och kontakter för alla anslutningar. iPod-dockan ingår också, och fjärrkontrollen styr hela härligheten med hjälp av radiosignaler – plus kabel-TV-mottagaren, Blu-ray-spelaren och andra apparater som tar emot vanliga IR-signaler, så länge de står i närheten av Bose-modulens IR-sändare.


Fjärrkontrollen har sex stora knappar du aldrig missar samt ett rörelsekänsligt klickhjul à la iPod som används för att navigera runt i menyerna. Även inkopplade enheter styrs på samma sätt, så du behöver inte leta fram fjärrkontrollen till BD-spelaren för att snurra igång filmen.

Själva TV:n är en 46-tums LCD-panel med lysrörsbelysning, alltså inte LED-teknik. Lysdioder kan komma i en senare produkt, säger Boses ingenjörer som har arbetat hårt med att göra TV-bilden så bra som möjligt.

För att förenkla för användaren så går det i första hand bara att ställa in bilden genom att tala om för TV:n om det är dag eller natt. I menysystemet finns dock mer avancerade parametrar och entusiaster kan aktivera en avancerad meny där det går att ställa in gamma och kalibrera varje enskild färg.

Ljudet kan man inte göra mycket åt. Men det är inte säkert att man behöver, för Bose har lyckats klämma in ett helt surroundhögtalarpaket. Med subbas och allt.

Fem små mellanregister sitt på toppen av kabinettets baksida, där det också finns ett slags diskanthorn på varje sida som sprider diskantljudet genom ett finmaskigt nät och reflekterar det mot bakväggen.

Subbasen består av sex små bashögtalare som parvis spelar åt olika håll för att utjämna vibrationer – vilket annars orsakar problem för LCD-skärmar med lysrör – ungefär som en boxermotor med liggande kolvar.

Basljudet leds ut genom en 190 cm lång ”waveguide” av samma typ som Bose har i sina wave-radioapparater, fast större, och leds till slut ut under TV:n. Hela ljudsystemet innebär naturligtvis att skärmen är en hel del tjockare än vanliga LCD-modeller.

Ljudet återges som ett 5.1-kanalssystem, med en hel del avancerad processning för att skapa en övertygande surroundkänsla från högtalarna. Anläggningen har Boses ADAPTiQ-system, en automatisk installation och kalibrering som utförs med hjälp av en mikrofon när anläggningen installeras av en Bose-specialist.

I slutändan har man alla högtalarna dolda bakom TV:n, som kan hängas upp på väggen med ett vanligt VESA-väggfäste. Ett avtagbart bordsstativ ingår också.

Bilden och ljudet tänker vi testa så snart vi kan, och Boses demonstration under lanseringen i Paris var tillräckligt övertygande för att många nog ska tycka att VideoWave är lockande. Det finns åtminstone inga andra TV-apparater som kommer i närheten av ljudkvaliteten i surround, så Bose kan ha prickat rätt.

VideoWave kommer till butikerna i slutet av oktober. Priset är oblyga 75 000 kronor – men då får man osynligt hemmabioljud på köpet.

www.bose.se

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Senaste artiklar:

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Chromecast med Google TV kommer (äntligen) till Sverige Från och med i dag kan Googles nya Chromecast förbeställas i Sverige. Den har bland annat fjärrkontroll och Google TV. 21 juni finns den i butik.
Farväl, Onkyo! Kommentar: Ett av de stora gamla träden i hi-fi-skogen har fallit. Utan ett ljud.
Kolla in Sonys nya 4K-projektorer Erbjuder bland annat laserljus till ett helt nytt pris!
Utlovar saftig bas utan separat sub Kompakta Denon DHT-S217 har Dolby Atmos – och inbyggd subwoofer!
Ta med dig bilden vart som helst! Samsung The Freestyle är en praktisk projektor när du behöver snabb och enkel videounderhållning i stort format – men den har sina begränsningar.
McIntosh uppdaterar MX100 med Control4 Nu kan du integrera processorn i ditt smarta hem.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend