TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Ultra short throw-projektorer från BenQ har laser, 4K och smart-tv

Android-tv och Filmmaker Mode skiljer V7000i och V7050i från mängden.

forfatter
Publicerad 2021-06-19 - 06:00

BenQ V7000i (vit) och V7050i (svart) är två nya 4K HDR-projektorer med laserljus istället för en vanlig lampa. Den största fördelen med laserljus är varaktigheten på minst 20 000 timmar – det är fem gånger längre än en vanlig kvicksilverlampa. Men också att lasern inte behöver värmas innan den kan projicera optimalt. Således går det i stort sett lika snabbt att sätta på projektorn som en vanlig smart-tv.

BenQ V7000i & V7050i
BenQ V7000i (vit) och V7050i (svart) kastar en jättebild från att sitta klistrad mot väggen. Foto: BenQ

Ultranära bild

Ultra short throw-projektorerna kan projicera en bild på mellan 70-120 tum klistrad mot väggen, vilket innebär att de i princip kan placeras på tv-bänken som en ersättning för tv:n. Men vår erfarenhet är att den också har sina kompromisser, eftersom en yta som inte är helt slät kommer att kunna ge starka snedvridningar i bilden.

Detta märkte vi inte minst när vi testade Samsungs projektorer i Premiere-serien.

Läs också Stor bild på litet avstånd Samsung LSP7T är det bästa köpet i Premiere-serien, med lite jobb kan du få äkta bio hemma i vardagsrummet!

Precis som Samsung-projektorerna har BenQ V7000i och V7050i inbyggda smart-tv-funktioner, här i form av Android-tv. Det betyder att du inte behöver en extra låda för att njuta av filmer och tv, och det finns också inbyggda högtalare – så du behöver inte en enda kabel förutom ström. Trevligt om du vill ta projektorn under armen och knalla hem till en vän för att titta på en fotbollsmatch, eller något annat. Men det kommer naturligtvis inte att finnas någon bra ersättning för ett ordentligt ljudsystem när kvällens film eller tv-serie ska snurras igång.

BenQ CinematicColor
BenQ påstår sig återge mer exakta färger än sina konkurrenter, med CinematicColor. V7000i och V7050i har också Filmmaker Mode. Ill: BenQ

Neutrala färger med Filmmaker Mode

Projektorerna har så kallat Filmmaker Mode, som ska ge så neutrala färger som möjligt, samtidigt som alla rörelserörelser och andra ”förbättringsfunktioner” inaktiveras. Dessutom har BenQ sitt eget CinematicColor-läge, vilket borde göra detsamma – och eftersom BenQ känner till sina egna projektorer bäst kan det här vara ännu mer realistiskt.

Hög kontrast och stort färgutrymme

Projektorerna har dynamisk iris, och BenQ hävdar en kontrastnivå på upp till 2.000.000:1. Vi tar det med en stor nypa salt, åtminstone när vi pratar i vardagliga situationer – där scener har både ljus och skuggor i sig. Men tillsammans med en respektabel ljusstyrka på 2500 ANSI-lumen tror vi fortfarande att det kan vara ganska intensivt. Men i färgläget för Fimmaker Mode – som borde vara så neutralt och nära filmskaparens syn som möjligt – kommer både kontrasten och ljusstyrkan troligen att drabbas något.

Projektorerna sägs fylla 98 procent av det stora DCI-P3-färgutrymmet. Vi förväntar oss alltså ganska spektakulära färger när tv- och filminnehåll med HDR står på menyn.

Pixelförskjutning

Eftersom ingen av projektorerna har en bildpanel med 4K-upplösning används istället en HD-panel, varpå ett optiskt linselement flyttar pixlarna från panelen fram och tillbaka (vobulation), både vertikalt och horisontellt, så att varje pixel på bildpanelen producerar fyra pixlar på duken.

BenQ V7000i och V7050i: Tillgänglighet och pris

BenQ V7000i och V7050i anländer båda under andra halvan av juni, och båda kostar 3799 euro. Vi vet inte hur mycket mindre än 40 000 kronor vi kommer få ge i detta land.

Mer info: benq.eu

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Stranger Things får rumsligt ljud Den fjärde säsongen av Stranger Things kommer strax att låta ännu bättre.
Referensljud direkt i väggen Vägghögtalarna från IW150-serien ska vara speciellt utformade för Dolby Atmos.
Nu får du Google TV på alla skärmar Google Chromecast ger TV:n nytt liv och nu har den fått både fjärrkontroll, Google TV – och 4K. Men ett problem också.
Chromecast med Google TV kommer (äntligen) till Sverige Från och med i dag kan Googles nya Chromecast förbeställas i Sverige. Den har bland annat fjärrkontroll och Google TV. 21 juni finns den i butik.
Farväl, Onkyo! Kommentar: Ett av de stora gamla träden i hi-fi-skogen har fallit. Utan ett ljud.
Kolla in Sonys nya 4K-projektorer Erbjuder bland annat laserljus till ett helt nytt pris!
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend