Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Panasonic spelar ljudet från nacken

Panasonics nya nackhögtalare(!) SoundSlayer GN01 ger surroundljud till spelet – utan trassel med hörlurar.

Av / 2021-08-27 - 09:33
Panasonic spelar ljudet från nacken

Panasonic SoundSlayer SC-GN01 är en högtalare man lägger över axlarna och som med hjälp av fyra högtalarelement med var sin kanal ska ge äkta surroundljud till spelet.

Enligt Panasonic är SC-GN01 det första 4-kanaliga surroundhögtalarsystemet man har på sig runt halsen. ”Bekvämt och engagerande” är ledorden som används när Panasonic samarbetar med Square Enix, spelföretaget bakom Final Fantasy XIV Online, för att erbjuda en ny typ av personliga högtalare för spel.

Panasonic SoundSlayer GN01 SPREAD(2)-scaled
Panasonic hävdar att GN01 ligger ergonomiskt runt halsen och ger äkta surroundljud till spelet. Foto: Panasonic

Ergonomisk

Panasonic lovar att ergonomin är väl tillvaratagen och vi föreställer oss att den 244 gram lätta nackhögtalaren kan vara skönare att ha på sig länge än ett par hörlurar som gör öronen svettiga efter ett tag. Dessutom blockeras inte öronen från att höra vad som händer runt omkring, vilket kan vara en fördel. Å andra siden finns det säkert många som tycker att en del av poängen med hörlurar är just att stänga ute omgivningen, så vi misstänker att gaming-intresserade kommer att delas upp i två läger.

Läs också Panasonic SoundSlayer: Pytteliten soundbar Har du ont om plats för TV-ljud? Panasonic drämmer till med en soundbar som låter mycket större än den ser ut.

SoundSlayer SC-GN01 har en inbyggd brusreducerande mikrofon som gör att man kan prata med sina online-medspelare utan att samtalet störs av ”det kraftiga ljudet från högtalarna”.

Panasonic GN01 lifestyle
Foto: Panasonic

Snabb responstid, utan fördröjning

Vi undrade lite när vi såg att högtalaren har kabel och inte är trådlös. Men detta beror naturligtvis på att detta främst är en högtalare för gaming, där man är helt beroende av att höra ljudet direkt, helt utan fördröjning. Kabeln, som är av typen digital USB, är 3 meter lång så att man kan röra sig relativt fritt runt spelkonsolen eller datorn. Panasonic garanterar bara surroundljud via USB från PC. Huruvida det betyder att man stereoljudet skalas upp till surround via USB från specialiserade spelkonsoler, eller om man inte får något ljud alls, återstår att se.

Om man inte kan använda USB så kan man använda analog stereo AUX i stället.

 

Panasonic GN01 final fantasy soundslayer
Panasonic SoundSlayer SC-GN01 har utvecklats i samarbete med Square Enix, spelföretaget bakom Final Fantasy XIV Online. Foto. Panasonic

Ljudlägen

Man kan välja mellan tre lägen för spelljud:

Role-Playing Game mode (RPG) är för rollspel och optimerat för Final Fantasy XIV Online. Det ska ge en känsla av ”realism och intensitet” och att vara inne i spelet.

First-Person Shooter mode (FPS) ger exakt positionering av ljudeffekter, så att man hör fotsteg och andra svaga ljud och får en fördel gentemot fienden i första- och tredjepersons skjutaspel.

Slutligen gör Voice mode att man hör karaktärer och röster tydligt, vilket rekommenderas för äventyrsspel, där tydlig dialog kan ge viktiga ledtrådar.

Panasonic GN01 details-L&B scaled
Knappar på undersidan väljer bland annat ljudläge och ljudnivå. Foto: Panasonic

Om man hellre vill använda högtalaren för att titta på film eller lyssna på musik, finns lägena Cinema, Music och Stereo.

Panasonic SoundSlayer SC-GN01: pris och tillgänglighet

Enligt planen ska SoundSlayer SC-GN01 enbart säljas via Amazons onlinebutiker. Priset hamnar på 160 pund, alltså någonstans kring 2 000 kronor, när nackhögtalaren kommer i slutet av september.

Mer info: panasonic.com

Panasonic GN01 exploded-L&B scaled
Fyra högtalarelement ger ljud både framför och bakom användaren. Illustration: Panasonic
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Skräddarsytt spelljud med Arctis Nova 5

Maskfiasko för Razer

Spela ”Fallout” i Excel

Gaming med hjälp av AI

Mängder av nya spelskärmar

De bästa spelen 2024 (hittills)

IKEA: Gatustil för gamers

Razers nya samarbete tar kunderna med byxorna nere

Flaggskepp för spel från LG

Så här blir PS5 Pro

Streaming och teamchatt med färger

PS5-uppdatering rullas ut nu

Rulla till toppen