Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Panasonic SoundSlayer SC-HTB01

Världens minsta soundbar

Har du ont om plats för TV-ljud? Panasonic drämmer till med en soundbar som låter mycket större än den ser ut.

Av / 2021-04-30 - 07:00
Panasonic SoundSlayer SC-HTB01
Audun Hage

Hittills har Panasonic hållit en låg profil med soundbar-högtalare, men nu börjar det hända saker och ting hos den japanska tillverkaren, som även har ljudspecialisterna från Technics bakom sig. Och deras senaste soundbar SC-HTB01 inte är direkt stor! Detta är faktiskt en av de minsta soundbar-högtalarna vi har haft på besök i vårt testrum.

Panasonic SoundSlayer är visserligen lite bredare än Polk Magnifi Mini, som vi har testat tidigare, men lite smalare så att den totala volymen blir mindre. När den ligger bredvid en annan välkänd, kompakt soundbar, Sonos Beam, så verkar den pytteliten! Men låt dig inte luras av storleken: trots ringa mått har den lilla krabaten faktiskt fina förutsättningar att förbättra TV-ljudet.

SoundSlayer SC-HTB01

Högtalaren som har fått smeknamnet SoundSlayer riktar sig särskilt till gaming och aktiviteter som kräver en kompakt ljudlösning. Under intensiva spelsessioner sitter man ju ofta klistrad framför skärmen, därför är SC-HTB01 skräddarsydd för att ge bra ljud i trånga miljöer och för så kallad närfältslyssning.

Panasonic har proppat soundbar-högtalaren full med 3D-ljud och stöd för utbredda ljudformat som Dolby Atmos och DTS:X. Det handlar dock om en del virtuell ljudbehandling: högtalarkonfigurationen är vanlig stereo (2.1) utan de separata höjdkanaler som man hittar på en tvättäkta Atmos-soundbar. I stället har Panasonic-ingenjörerna hittat på ett par akustiska trick som ska simulera äkta surroundljud. Panasonic Soundslayer har inte heller någon separat subwoofer utan förlitar sig i stället på inbyggda baselement.

Obs! Versionen som Panasonic har skickat till oss är en så kallad Final Fantasy Edition som tillverkas i en begränsad upplaga. Den skiljer sig från standardversionen genom lite utvändig utsmyckning och ett par extra ljudinställningar. Bortsett från detta är den identisk med den vanliga versionen, som nu går att köpa i Europa.

Panasonic SoundSlayer SC-HTB01 exploded
Panasonic SoundSlayer är en 2.- soundbar med två högtalarelement för varje kanal fram och med sina egna baselement på ovansidan för subwooferkanalen. Foto: Panasonic

 

Lätt att installera

Panasonic-högtalaren anlände till testrummet i en pytteliten kartong, så liten att vi knappt trodde att den kunde rymma en soundbar. De kompakta måtten gör att SoundSlayer är väldigt enkel att installera. Om du är på jakt efter en högtalare som får plats inuti en trång hylla, under PC-skärmen eller något liknande så kan det här vara precis vad som behövs. Det enda som krånglar till det lite är den separata strömförsörjningen.

Panasonic-högtalaren har fem små gummifötter på undersidan som ser till att den står stadigt på underlaget. Ett par lysdioder på framsidan visar driftsstatus och med hjälp av ett par styrknappar på sidan är den lättskött. Panasonic har också skickat med en fjärrkontroll som är lika stor som ett kreditkort och som ger tillgång till flera ljudinställningar och val av ingång. Vi tyckte däremot att det var lite irriterande (och konstigt) att det inte följde med något batteri i kartongen. Kanske en miss?

När det gäller anslutningar kan SC-HTB01 erbjuda HDMI in och ut så att du kan ansluta en separat videokälla och skicka bilden vidare till TV:n. I de flesta fall är det mest praktisk att skicka ut ljudet direkt ur TV:n via HDMI ARC. Vi testade både med HDMI från en Samsung-TV och trådlös Bluetooth från en MacBook, och båda gick helt smärtfritt, med fin synkronisering av ljudet.

SoundSlayer fungerar bra med musikuppspelning också, men har ingen Wi-Fi/multiroom-funktion eller exempelvis Spotify Connect. Därför behöver du ha en ljudkälla kopplad till högtalaren.

Så länge du har aktiverat HDMI CEC fungerar volymstyrningen även via TV:ns fjärrkontroll. Det ingår en separat fjärrkontroll , men den är mest till för att göra finjusteringar och välja källa.

Flera ljudlägen för spel

Det är inte precis någon hemlighet att SoundSlayer vänder sig specifikt till PC- och konsolspel: Panasonic har samarbetat med Square Enix, producenterna bakom Final Fantasy-spelen, i utvecklingen av ljudinställningarna. Man kan välja mellan tre ljudinställningar för olika speltyper: rollspel, skjutaspel och äventyrsspel som betonar dialog.

Låter större

När jag verkligen ska sätta soundbar-högtalare på prov så gillar jag att testa med Formel 1-dokumentären Drive to Survive. Netflix-serien (nu i sin tredje säsong) är en intensiv kakofoni av motorljud, musik och kommentatorsröster om varandra, växlat med snabba klipp mellan studiointervjuer och racingbanan. Dessutom har det mixats in ett par coola Atmos-ljudeffekter emellanåt. Om SoundSlayer funkar med racing så funkar den med allt!

Jag måste erkänna att vi inte hade särskilt höga förväntningar på ljudet: Små högtalare som denna brukar vara förknippade med ett ganska så trångt och instängt ljud, anemiskt och utan större dynamik. Desto större var överraskningen när vi lät Panasonic-högtalaren spela för första gången. Det här låter faktiskt förvånansvärt fräscht, konstaterade jag i anteckningsblocket.

Panasonics ljudåtergivning imponerar direkt, med en oerhört ren, finkornig och distinkt diskant. Små och billiga högtalare kännetecknas ofta av tunna och livlösa övertoner, men inte här: tvärtom har diskanten massor av energi, liv och substans, vilket kommer väl till nytta med både livliga filmljudspår och musik. Detsamma kan sägas om mellanregistret, som är både fylligt och detaljerat.

Hur är det med basen, då? Först gjorde den inte så mycket väsen av sig. Men när vi vred upp volymen och fintrimmade ljudinställningarna en aning så fick vi faktiskt duglig bas också. Det visar sig att SC-HTB01 kan spela riktigt högt utan att ljudet förvrängs.

Förvånansvärt bra 3D-effekt

Panasonic har även lyckats bra med de virtuella surroundeffekterna. SoundSlayer lyckas skapa ett intryck av att ljudeffekter kommer bakifrån och från sidan. Det blir naturligtvis inte lika exakt som med en tvättäkta Atmos-soundbar som har egna höjdkanaler, och det kan inte heller jämföras med ett riktigt 5.1/7.1-system. Men det låter mycket större än förväntat! När Formel 1-bilarna susar förbi finns det definitivt en rörelse i ljudet också.

Inspirerade av all racing testade vi även med Xbox-spelet Dirt 5 och upplevde även där att det var bra fart i ljudet från Panasonic-högtalaren. Till och med när vi sitter mindre än en meter bort lyckas den skapa en ganska tydlig och trovärdig ”ljudbubbla” runt oss.

Saknar djupbas

En liten högtalare som denna har naturligtvis vissa begränsningar. Om du gillar att spela filmljudet dundrande högt och massera magen med bas så säger det sig självt att det finns bättre verktyg för jobbet!

När vi utmanar Panasonic med ett krävande filmspår som John Wick 3 låter det utan tvekan lite tamt jämfört med de större varianterna på marknaden. Det ska helst kännas lite i kroppen när Keanu Reeves brakar loss med hagelgeväret och undanröjer ytterligare ett par stackare. Men här börjar adrenalinet aldrig riktigt pumpa ordentligt – även om basen är tillräckligt tydlig så blir den aldrig särskilt hård eller djup.

Vi hade gärna velat att Panasonic haft en möjlighet att uppgradera SoundSlayer med en separat subwoofer. Det hade nog varit en fullträff för en sådant här system!

Läs också Låter större än den ser ut Från Polk Audio kommer Magnifi Mini, en liten soundbar som låter som om den är mycket större.

Slutsats

SC-HTB01 SoundSlayer är byggd för att passa in där andra ljudsystem blir för stora. Och här tycker vi faktiskt att Panasonic har lyckats: små soundbar-högtalare brukar ofta gapa över för mycket, men den här låter förvånansvärt bra för sin storlek. Om du letar efter en prisvärd, kompakt högtalare till arbets- eller gaming-rummet så är detta en fin lösning. I större rum och mer krävande ljudspår med mycket bas kan det dock låta lite tunt. Därför tycker vi att Panasonic gott kunde ha matchat SoundSlayer med ”världens minsta subwoofer”!

Karakter
Panasonic SoundSlayer SC-HTB01
Basic

Ljud & Bild tycker

SoundSlayer levererar ett imponerande stort ljud från en liten högtalare, trots kompakta mått lyckas den måla upp en övertygande stor ljudbild. Den separata strömförsörjningen är ett stort minus. Vi saknar möjligheten att koppla in en separat subwoofer.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Focal-ljud i Tesla: Så enkelt – så bra!

Är det här framtidens trådlösa PA-system?

Äntligen helt trådlösa

Hinkvis med engagemang och spelglädje

Sublim musikpresentatör i utsvängda 70-talsbyxor

Den här högtalaren kommer du att älska

Högtalare du bara kan drömma om

Smalare – och mjukare

Sätter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bärbar högtalare med saftig bas

Nostalgi i praktiskt paket

Vi trodde att de var dyrare

Rulla till toppen