Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Epic Games förlorade: Får jätteräkning från Apple

Kommer att få betala dyrt efter bitter rättstvist.

Skrivet av / 2024-01-17 - 15:35
Epic Games förlorade: Får jätteräkning från Apple

Dataspelsjätten Epic Games står inför en rejäl räkning efter den bittra rättsprocessen mot Apple. Epic kommer att behöva betala totalt 73 miljoner dollar, motsvarande över 700 miljoner kronor, i rättegångskostnader.

Beloppet motsvarar den årliga vinsten för många av de stora företagen. Men eftersom Epic Games är värt över 30 miljarder dollar har de fortfarande pengar kvar i kassan. Men det är ett stort nederlag för dem, det är ett som är säkert.

Fortnite-strid

Tvisten går tillbaka till 2020, då Epic försökte kringgå Apples betalningssystem i mobilspelet Fortnite. Detta ledde till att Fortnite sparkades ut från App Store och Epic lämnade in en stämningsansökan mot Apple.

Epic förlorade stämningen i lägre instans och överklagandet avslogs nyligen av USA:s högsta domstol. Därmed är slaget förlorat och räkningen måste betalas.

Läs också App Store-monopolet upphör EU tvingar Apple att låta medborgare hämta appar från alternativa appbutiker

Fallet visar att inte ens en stor fisk som Epic Games, med en årlig omsättning på cirka 10 miljarder kronor (1 miljard USD), ostraffat kan utmana Apple. Apples enorma resurser, med över 60 miljarder dollar i kassan och årliga intäkter på nästan 400 miljarder dollar(!), ger företaget möjlighet att försvara sig med näbbar och klor.

Även om Epic Games bör klara sig bra är historien en påminnelse för alla mindre aktörer om att sagan om David mot Goliat är just det: en saga.

Källa: AppleInsider.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Epic Games måste hosta upp

Samsungs 3D-skärm utan 3D-glasögon

Razer ger dig en spark i baken

Skärmarna ska vara stora och datorerna smarta

MSI slår klorna i handhållet spelande

HP och OMEN avslöjar framtiden för datorer och spelutrustning

Fler Samsung OLED-spelskärmar

Toppsäljande Steam-spelen 2023

5 julklappsidéer till spelaren

Nytt highend spelheadset

GTA 6: Se den första officiella trailern!

Spel på Youtube

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen