Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Nästa år tillåter Apple appar från andra appbutiker

EU tvingar Apple att låta medborgare hämta appar från alternativa appbutiker

Av / 2023-11-14 - 13:16
Nästa år tillåter Apple appar från andra appbutiker

En av anledningarna till att Apple hävdar att deras mobiler och surfplattor är säkrare än sådana som kör Android är att det är ett stängt system. Man måste ladda ner appar från App Store, och Apple kontrollerar appar som laddas upp dit innan de kan hämtas av någon.

Men EU gillar inte att konsumenter tvingas använda tjänster eftersom det sätter konkurrensen ur spel. Tidigare har mobil- och datortillverkarna tvingats låta användaren använda vilken webbläsare, epostprogram och sökmotor de själva vill. Med EU:s Digital Markets Act (DMA), som började gälla för ett år sedan, måste företag öppna upp viktiga tjänster och plattformar. Just nu undersökt exempelvis om Whatsapp måste öppnas upp.

Foto: Apple

Enligt det senaste nyhetsbrevet från Mark Gurman på Bloomberg förbereder Apple nu för att öppna upp för tredjeparts-appbutiker i Europa. Detta naturligtvis under protest eftersom de menar att det kommer innebära säkerhetsrisker för användarna. En stor anledning är naturligtvis också att Apple då inte kan ta ut 15–30 procent provision på försäljning av appar och prenumerationer via App Store.

Enligt Gurmans rapport skriven för nästan ett år sedan kommer Apple att ha strikta krav för att tillåta så kallad sideloading. Det kan handla om att appar trots allt måste verifieras, och att Apple då kommer ta ut en avgift för det om den inte tillhandahålls via deras egna App Store.

Läs mer om Digital Markets Act

 

Läs också:

EU föreslår omfattande krav på mobiler och surfplattor

Mobiler ska energideklareras, måste vara damm- och vattentäta, tåliga och vara lätta att reparera.

Läs mer
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nokia 3210 är tillbaka!

Smartare och starkare – samma kamera

iPad Pro får två OLED-paneler

Nya iPad Air finns i två storlekar

Nothings designtävling avgjord

Försov du dig i morse? Apple medger att det var deras fel!

Ta en paus från nätet med Nokias nya dumma mobiler

Här är HMD:s egna mobiler

OnePlus på väg med nya produkter

Tracker för Google Find My-nätverket

Heineken lanserar trist mobil

Årets Edge-serie är här

Ljud & Bild
Rulla till toppen