Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Kommentar

Kommentar: Betalväggen

Världen har förändrats, marknaden likaså. Därför har vi också gjort förändringar som vi anser vara nödvändiga.

Av / 2021-05-16 - 08:00
Kommentar: Betalväggen
comment Detta är en kommentar. Kommentaren ger uttryck för skribentens åsikter

Man behöver inte ha surfat runt länge på internet för att veta att det svämmar över av information. Mycket kommer man åt med en enkel klickning – gratis, lätt att hitta och likadant på många olika ställen. Väldigt mycket av det man hittar på nätet är inte unikt material utan klippt, klistrat och lätt omarbetat material som upprepas på olika webbplatser.

Oftast är det gratis.

Men de senaste åren har betalväggarna dykt upp, till mångas irritation. Lokalnyheterna som förut var gratis har hamnat bakom en betalvägg. Samma sak har hänt på andra ställen i världen, där mindre unikt material är tillgängligt kostnadsfritt för besökarna.

Flera webbplatser är mer eller mindre stängda för läsare som inte prenumererar och det är en helt nödvändig konsekvens av hur marknaden har förändrats de senaste 10 åren.

För inte ens 5-6 år sedan stod annonsintäkterna för merparten av Ljud & Bilds intäkter. Då var allt innehåll på våra webbsidor gratis. Men annonsmarknaden har förändrats markant och rört sig i riktning mot nätet och sociala medier – som Facebook och Google – och flyttats från traditionella tidnings- och webbannonser.

På grund av minskande annonsintäkter vänder medierna sig snabbt till prenumerationslösningar, och det har vi också.

Prenumeranter är viktiga för att säkerställa att vi får intäkter som motiverar affärsverksamheten. Det är faktiskt så att även om redaktionen drivs av entusiaster som brinner för musik, bra ljud och ny teknik, så lever vi av våra intäkter. Det är de som betalar räkningarna och som gör det möjligt för oss att leva på att skapa unikt material till våra läsare.

Detsamma gäller de tryckta tidningarna, som också har tappat merparten av sina traditionella annonsintäkter. Fler och fler tar betalt för innehållet genom en betalvägg, precis som vi. En nischad webbsida som ljudochbild.se ger läsarna tillgång till unikt material, skrivet av oberoende, professionella och entusiastiska journalister, med stor kompetens inom olika fackområden, vilket hjälper läsarna att fatta rätt beslut innan de köper.

Vår betalningslösning garanterar att vi kan göra ett så bra jobb som möjligt för våra läsare, som förtjänar kritisk och upplysande journalistik och helt oberoende tester de kan lita på.

Journalistik kostar, oavsett om man skriver om krig och covid, eller ljud och bild.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

1 reaktion på ”Kommentar: Betalväggen”

  1. Visst, det är rimligt att även Ljud&Bild vill ha BETALT för det som ni presterar, något som ni oftast gör mycket bra. 😊 TACK!
    Men era betalningsanspråk måste vara RIMLIGA!
    Nu tyder mycket på att era prisjusteringar uppåt… har spårat ur! 🤨 Och därmed riskerar ni att förlora både Läsare och Betalare. Trist!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populär konferenskamera får en uppföljare

Nu kommer de snabba, intelligenta datorerna

Ingen M4 för stationär Mac i år

Dell Inspiron: Flexibla laptops till skrivbordet

Små och kraftfulla datorer med grön look

Sugen på en snabbare dator?

Ljuger Qualcomm om Snapdragon X?

AOC blir seriösa

Chromebooks med mer kraft

Möblera hemmet med IKEA-AI

Många skärmfunktioner för få kronor

Logitech-kitet överbryggar klyftan mellan arbete och hem

Rulla till toppen