TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Arbetsgivaren ska betala för grön omställning

Vi vill ha grön teknik – men bara om arbetsgivaren betalar.

forfatter
Publicerad 2021-12-21 - 17:16

Tekniken måste i allt högre grad vara grön anser en majoritet av konsumenterna, men få är villiga att själva betala extra för de gröna lösningarna. Det visar en ny nordisk rapport utarbetad av YouGov för Lenovo.

Enligt undersökningen kommer endast 26 procent av de tillfrågade att välja en grön IT-lösning, till exempel en klimatkompenserad bärbar dator, om de ska betala för det själva.

Däremot finns en större vilja att använda sig av de gröna lösningarna om det är arbetsgivaren som finansierar köpet. Hela 50 procent kommer alltså att välja klimatkompenserade produkter om arbetsgivaren betalat för dem – nästan dubbelt så stor andel som om du behöver betala ur egen ficka, visar undersökningen.

Studien pekar också på att det relativt låga viljan att betala gröna lösningar själv kan bero på att mer än hälften ännu inte tagit ställning i ämnet. 47 procent av de tillfrågade har varken svarat ja eller nej på om de kommer att prioritera att köpa grön IT-utrustning på egen bekostnad. Om arbetsgivaren står för utgiften är det däremot bara 29 procent som är tveksamma.

”Antalet tillfrågade som ännu inte tagit ställning till grön teknik tyder på att tillverkare, arbetsgivare och stora företag spelar en viktig roll i att leda och ta ägarskap i den gröna omställningen”, förklarar Stefan Brechling Larsen, direktör för Global Environmental Service and Solutions hos Lenovo.

Vad säger du? Är du villig att betala extra för att din bärbara dator eller andra elektronikprodukter ska vara hållbara och gröna?

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Lämna en kommentar

MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind

Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.

80-tums bild från 1 cm avstånd Supernära projektor ger skarpa bilder i klassrum och mötesrum.
Nya MacBooks och Mac minis med nya, kraftfullare M2-processorer Det blixtsnabba M2-chipet från Apple får två ännu snabbare uppdateringar som hittar in i både Mac mini och MacBook Pro.
Ny mobil för folk med slips Ska vara den perfekta jobbmobilen för affärsmän.
Ultra-ultraskarpt från Dell Dell har med sig nya verktyg för videografer och andra proffs till mässan i Las Vegas.
Asus spår en otrolig framtid Under mottot "An incredible future" har Asus presenterat sina kreativa produkter i samband med CES 2023.
Följ Ljud & Bild