Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Arbetsgivaren ska betala för grön omställning

Vi vill ha grön teknik – men bara om arbetsgivaren betalar.

Av / 2021-12-21 - 17:16
Arbetsgivaren ska betala för grön omställning

Tekniken måste i allt högre grad vara grön anser en majoritet av konsumenterna, men få är villiga att själva betala extra för de gröna lösningarna. Det visar en ny nordisk rapport utarbetad av YouGov för Lenovo.

Enligt undersökningen kommer endast 26 procent av de tillfrågade att välja en grön IT-lösning, till exempel en klimatkompenserad bärbar dator, om de ska betala för det själva.

Däremot finns en större vilja att använda sig av de gröna lösningarna om det är arbetsgivaren som finansierar köpet. Hela 50 procent kommer alltså att välja klimatkompenserade produkter om arbetsgivaren betalat för dem – nästan dubbelt så stor andel som om du behöver betala ur egen ficka, visar undersökningen.

Studien pekar också på att det relativt låga viljan att betala gröna lösningar själv kan bero på att mer än hälften ännu inte tagit ställning i ämnet. 47 procent av de tillfrågade har varken svarat ja eller nej på om de kommer att prioritera att köpa grön IT-utrustning på egen bekostnad. Om arbetsgivaren står för utgiften är det däremot bara 29 procent som är tveksamma.

”Antalet tillfrågade som ännu inte tagit ställning till grön teknik tyder på att tillverkare, arbetsgivare och stora företag spelar en viktig roll i att leda och ta ägarskap i den gröna omställningen”, förklarar Stefan Brechling Larsen, direktör för Global Environmental Service and Solutions hos Lenovo.

Vad säger du? Är du villig att betala extra för att din bärbara dator eller andra elektronikprodukter ska vara hållbara och gröna?

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populär konferenskamera får en uppföljare

Nu kommer de snabba, intelligenta datorerna

Ingen M4 för stationär Mac i år

Dell Inspiron: Flexibla laptops till skrivbordet

Små och kraftfulla datorer med grön look

Sugen på en snabbare dator?

Ljuger Qualcomm om Snapdragon X?

AOC blir seriösa

Chromebooks med mer kraft

Möblera hemmet med IKEA-AI

Många skärmfunktioner för få kronor

Logitech-kitet överbryggar klyftan mellan arbete och hem

Rulla till toppen