Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Netflix introducerar rumsligt ljud för alla enheter

Den fjärde säsongen av Stranger Things kommer strax att låta ännu bättre.

Av / 2022-07-08 - 15:51
Netflix introducerar rumsligt ljud för alla enheter

Netflix har just meddelat att strömningstjänsten under de kommande dagarna kommer att börja rulla ut 3D-ljud, även kallat rumsligt ljud, till delar av produktkatalogen.

Redan förra året lanserade Netflix stöd för rumsligt ljud för iPhone och iPad, men från och med nu kommer alla typer av enheter att kunna spela det filmiska ljudformatet. Utgångspunkten är ett nytt samarbete Netflix har ingått med Sennheiser.

Läs också Nu får Apple-användare 3D-ljud på Netflix – med Spatial Audio Med Apples Spatial Audio-funktion kan du snart njuta av Dolby Atmos-ljud från Netflix på iPhone och iPad.

Tack vare Sennheisers så kallade AMBEO 2-Channel Spatial Audio-teknik kan Netflix i framtiden få vanliga stereohögtalare att leverera ett ljudlandskap som ska komma nära riktigt surroundljud.

AMBEO 2-Channel Spatial Audio fungerar genom att hämta information från surroundljudet eller Dolby Atmos-ljudspåret (där det är tillgängligt) för det valda innehållet och mixa om stereoljudet för att skapa en 3D-liknande ljudbild.

Netflix Spatial audio
(Foto: Peter Gotschalk)

För att hitta innehåll på Netflix som stöder den nya ljudupplevelsen, skriv ”spatial audio” i sökfältet i din Netflix-app, så får du en lista över filmer och serier som har 3D-ljud redan nu.

I skrivande stund inkluderar det titlar som den fjärde säsongen av Stranger Things, The Witcher, Red Notice och The Adam Project.

Rumsligt ljud spelas upp automatiskt när du visar innehåll som stöder formatet. Och detta gäller oavsett vilken typ av prenumeration du har.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sci-fi-klassiker klar för streaming!

Premiärdatumet är klart!

MILF-trailer!

Redo för en ny omgång?

Ett gott skratt förlänger livet!

Kungen ryter igen!

De kriminellas härjningar fortsätter i Kingstown

Harry Potter-ljudböckerna får Dolby Atmos

Se den nya trailern från Förintelsen-helvetet

Hysterisk ny trailer!

Fortfarande hel-MAX?

Så här fungerar Foley och ADR till filmljud

Rulla till toppen