Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

WWDC21: Apple lanserar macOS Monterey

Nästa uppdatering till din Mac heter Monterey och kan en del häftiga saker.

Av / 2021-06-08 - 10:33
WWDC21: Apple lanserar macOS Monterey

De är inte många som sätter sig in i alla nya funktioner man får när man uppdaterar sin mobil eller bärbara dator. Oftast handlar det mest om buggfixar och lite förbättrade funktioner.

Men så är det inte när Apple uppdaterar – och inte heller när Mac får ett nytt operativsystem. Då är uppdateringsfrekvensen hög och listan över små och stora förändringar lång.

macOS Monterey
(Foto: Apple)

Vi ska inte rada upp allt här, men några av nyheterna i Monterey – som nästa version av macOS heter – som är värda att lägga märke till är Universal Control, Continuity och AirPlay.

Med Universal Control kan man använda samma mus och samma tangentbord till både Mac och iPad. Och som artikelbilden visar kan man med Continuity arbeta med iPaden och Macen sida vid sida och använda båda skärmarna, och dra innehållet smidigt från en till en annan.

(Foto: Apple)

När Monterey släpps i juli kan man också använda AirPlay på sin Mac och skicka foton och videor direkt till Macen från en iPhone eller iPad.

För de som arbetar med många uppgifter kan Shortcuts, vara goda nyheter. Då kan man automatisera uppgifter mellan appar.

Safari-webbläsaren uppdateras med nya flikar, som också kan grupperas och visar mer av sidan man har lagt till.

(Foto: Apple)

Det finns mycket mer nytt, men det ska åtminstone nämnas att FaceTime – Apples videokonferens-app – förnyas. Ljudkvaliteten ska bli högre åt båda håll och tack vare rumsanpassning ska det låta som om ljudet kommer från personens placering på skärmen, på samma gång som röstisolering dämpar bakgrundsljud och ser till att ljudet från mikrofonen hörs tydligare.

En annan ny funktion som heter SharePlay gör det möjligt att dela musik, TV-serier och projekt med vänner på FaceTime, och det går att dela och titta på filmer och serier tillsammans. Eller arbeta tillsammans med skärmdelning i appar.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Små och kraftfulla datorer med grön look

Sugen på en snabbare dator?

Ljuger Qualcomm om Snapdragon X?

AOC blir seriösa

Chromebooks med mer kraft

Möblera hemmet med IKEA-AI

Många skärmfunktioner för få kronor

Logitech-kitet överbryggar klyftan mellan arbete och hem

AI flyttar in i ThinkPad

Dells bärbara datorer med AI

HP:s bärbara datorer har blivit smartare

Apple uppgraderar Macbook Air

Ljud & Bild
Rulla till toppen