Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Solid state-fläktar kan vara lösning för trånga ultrabooks

Frore Air Jet Cooler är så liten att den till och med kan ge Macbook Air en prestandaskjuts.

Skrivet av / 2023-11-29 - 13:18
Solid state-fläktar kan vara lösning för trånga ultrabooks

Dagens ultratunna laptops har problem med kylningen därför att det helt enkelt inte får plats någon mekanisk fläkt. I stället litar de till värmeavledningssystem som för ut hettan från processorn till kylflänsar, eller rent av metallchassit. Ett typexempel är Macbook Air som egentligen inte är så mycket klenare än Macbook Pro, men den måste strypa hastigheten för att inte överhettas.

Men nu har företaget Frore Systems tagit fram en solid state ”fläkt”, som är en piezoelektrisk motor helt utan rörliga delar. Chipet kan därmed göras så litet (41 x 27,5 x 2,8 mm) att det kan få plats i, och röra luft i, ytterst trånga utrymmen. Som i en ultrabook.

För att demonstrera detta besökte företaget sajten Linus Tech Tips och hade med sig en nyinköpt Macbook Air, en Macbook Air de själva modifierat, en Macbook Air för Linus att bygga om, samt en Macbook Pro som jämförelse.

Efter ombyggnaden demonstrerades med hjälp av rök att luft faktiskt fläktade. Man mätte temperaturen och konstaterade att de ombyggda var kallare. Men framför allt kunde man köra prestandatester som visade att en Macbook Air med kylning faktiskt kan matcha en Pro!

Läs om hela processen här

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Världens första stationära PC hittad i ett gammalt hus

Hejdå iTunes för Windows

Asus med dubbla skärmar finns i Sverige

Snacka om lagringsutrymme!

Praktisk Philips-skärm för vardagsbruk

40 (!) nya AI-produkter från Lenovo

Se vad Asus visade på CES

AI-datorer och 3D-skärmar

Ny tangentbordsknapp!

Dell XPS-serien utökas

Alla nya Intel Ultra-datorer

Acer-laptops med Ultra-kraft

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen