TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
BLACK WEEK PÅ LB+ - 12 MND 30%!
Nyhet

Razer-webbkamera klarar sig utan ljus

Razer Kiyo Pro klarar både Zoom-möten på dagen och stämningfullt halvmörker i spelhålan på natten.

forfatter
Publicerad 2021-02-24 - 08:10

Webbkameror har blivit heta tack vare all social distansering under corona-pandemin. I stället för att bara vara en ”kul att ha”-funktion har den blivit en länk till kollegor, vänner och familj. Den länken lovar nu Razer ska bli skarpare och mindre grynig.

Razer Kiyo Pro är en webbkamera som riktar sig till både gamers och de som jobbar hemifrån. Som ju kan vara samma personer – fast på olika tider på dygnet.

Nyckeln till båda är ljuskänslighet. På hemmakontoret är utmaningen svårkontrollerade ljuskällor, framför allt motljus från fönster bakom användaren. Och i gaming-rummet är det ofta lite eller inget ljus bortsett från det som kommer från skärmen.

Razer Kiyo Pro har en Sony IMX327-bildsensor, som vanligtvis används i övervakningskameror (vilket man också kan betrakta webbkameror som – fast frivilliga).

Webbkameran har blivit vår kontakt till omvärlden, men ljusförhållandena på hemmakontoret är långt ifrån perfekta. (Foto: Razer)

Som de flesta webbkameror kan Kiyo Pro sättas fast med en klämma ovanpå skärmen. Det finns även gängor för montering på kamerastativ. Själva kameran ser ut som ett ”riktig” objektiv till en systemkamera, vilket faktiskt är riktigt coolt.

Kameran har en känslighet på f/2,0 – vilket är riktigt lovande – och de utvalda exempel vi har sett på bildkvaliteten bådar gott. Vi har naturligtvis redan beställt ett testexemplars så att vi kan prova hur kameran fungerar i verkligheten.

Razer Kiyo Pro kan ge Full HD-video (1920 x 1080) med 60 bilder per sekund. Eller Full HD-video med HDR-färgrymd och 30 bilder per sekund. Något svenskt pris känner vi inte till, men det europeiska riktpriset är 210 euro så vi utgår från att det blir lite drygt 2 000 kronor så småningom.

Annons
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna en kommentar

Färgsprakande skärm från MSI MSI Prestige 16 är en ny bärbar kontorsdator från MSI, som är den första som har fått bakbelysning med Mini-LED.
Kostar den verkligen inte mer? Acer Swift 5 ser ut och beter sig som en leksak för höga chefer. Men kostar så lite att de flesta har råd att vara med.
Ge den gamla datorn snabb uppkoppling Netgear AXE3000 ger enkel åtkomst till den blixtsnabba Wi-FI 6E med en USB 3.0-adapter.
Trust är tyst som en mus Om du - eller din omgivning - störs av klapprande tangenter och klickande musknappar, har Trust ett tyst erbjudande.
Fin för de flesta Lenovos lättvikts-spelmaskin ger bra prestanda för de flesta spel utan att krossa budgeten. Men den är inte upphetsande.
Vi tappar hakan! Den stora Asus-skärmens OLED-panel har perfekt svärta och ger tillsammans med den matta ytan den bästa spelkänslan vi har haft.
Följ Ljud & Bild