Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Razer-webbkamera klarar sig utan ljus

Razer Kiyo Pro klarar både Zoom-möten på dagen och stämningfullt halvmörker i spelhålan på natten.

Av / 2021-02-24 - 08:10
Razer-webbkamera klarar sig utan ljus

Webbkameror har blivit heta tack vare all social distansering under corona-pandemin. I stället för att bara vara en ”kul att ha”-funktion har den blivit en länk till kollegor, vänner och familj. Den länken lovar nu Razer ska bli skarpare och mindre grynig.

Razer Kiyo Pro är en webbkamera som riktar sig till både gamers och de som jobbar hemifrån. Som ju kan vara samma personer – fast på olika tider på dygnet.

Nyckeln till båda är ljuskänslighet. På hemmakontoret är utmaningen svårkontrollerade ljuskällor, framför allt motljus från fönster bakom användaren. Och i gaming-rummet är det ofta lite eller inget ljus bortsett från det som kommer från skärmen.

Razer Kiyo Pro har en Sony IMX327-bildsensor, som vanligtvis används i övervakningskameror (vilket man också kan betrakta webbkameror som – fast frivilliga).

Webbkameran har blivit vår kontakt till omvärlden, men ljusförhållandena på hemmakontoret är långt ifrån perfekta. (Foto: Razer)

Som de flesta webbkameror kan Kiyo Pro sättas fast med en klämma ovanpå skärmen. Det finns även gängor för montering på kamerastativ. Själva kameran ser ut som ett ”riktig” objektiv till en systemkamera, vilket faktiskt är riktigt coolt.

Kameran har en känslighet på f/2,0 – vilket är riktigt lovande – och de utvalda exempel vi har sett på bildkvaliteten bådar gott. Vi har naturligtvis redan beställt ett testexemplars så att vi kan prova hur kameran fungerar i verkligheten.

Razer Kiyo Pro kan ge Full HD-video (1920 x 1080) med 60 bilder per sekund. Eller Full HD-video med HDR-färgrymd och 30 bilder per sekund. Något svenskt pris känner vi inte till, men det europeiska riktpriset är 210 euro så vi utgår från att det blir lite drygt 2 000 kronor så småningom.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populär konferenskamera får en uppföljare

Nu kommer de snabba, intelligenta datorerna

Ingen M4 för stationär Mac i år

Dell Inspiron: Flexibla laptops till skrivbordet

Små och kraftfulla datorer med grön look

Sugen på en snabbare dator?

Ljuger Qualcomm om Snapdragon X?

AOC blir seriösa

Chromebooks med mer kraft

Möblera hemmet med IKEA-AI

Många skärmfunktioner för få kronor

Logitech-kitet överbryggar klyftan mellan arbete och hem

Rulla till toppen