Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Den här ger blixtsnabbt internet

Gör dig beredd på ännu snabbare trådlöst internet! Netgear Nighthawk RAXE500 är världens första router med Wi-Fi 6E.

Om det är något som coronapandemin har visat oss så är det att vi är lösningsorienterade varelser och att världen fortsätter snurra även om vi inte får träffa människor eller kunder ansikte mot ansikte. Jobb hemifrån, distansundervisning och digitala konferenser och möten har varit räddningen för hela samhället. Men det är ingen hemlighet att sådant tär på bandbredden! Vi är mer sårbara för nedkopplingar och trådlösa störningar än någonsin tidigare och behovet av ännu mer stabilt trådlöst internet är stort. Netgears lösning är routern Nighthawk RAXE500.

6 GHz internet: nu går det snart ännu fortare Är Wi-Fi 6 redan föråldrat, innan det ens har slagit igenom?

Nighthawk RAXE500: Första routern med Wi-Fi 6E

Nighthawk RAXE500 är den första Wi-Fi 6E-routern för konsumentmarknaden. Den teoretiska Wi-Fi-maxhastigheten är 10,8 Gbit/s tack vare nya 6 GHz-bandet. Eftersom 6 GHz är helt nytt är frekvensbandet också utan störningar från omgivningen, vilket tills vidare innebär att den realistiska hastigheten bör vara närmare den teoretiska än på nuvarande frekvensbanden 2,4 GHz och 5 GHz.

– Utbredningen av Wi-Fi under de senaste två årtiondena fyllde först 2,4 GHz-bandet och sedan 5 GHz-bandet med Wi-Fi 4, 5 och 6. Nu öppnas det för 6 GHz-bandet, vilket i kombination med Wi-Fi 6E-nätverk ger enheter som stöder standarden möjligheten att använda stora kanaler även i täta och överbelastade områden, med högre genomsnittliga datahastigheter och kortare latenstid, säger Phil Solis, forskningschef på IDC.

Latens är samma sak som fördröjning – eller ping-tid – alltså den tid det tar från att routern skickar ett kommando till en satellit tills den tar emot ett svar.

 

Annons
Netgear Nighthawk RAXE500

Netgear Nighthawk RAXE500 är världens första router med Wi-Fi 6E- och 6 GHz-band. Foto: Netgear

Nighthawk RAXE500 är gjord för att ge bästa Wi-Fi-hastigheter och samtidigt hantera ett stort antal enheter utan problem med fördröjning. För tekniskt kunniga håller det senaste WPA3-protokollet nätverket skyddat.

Wi-Fi 6E ska vara tillräckligt kraftfull för att hantera både virtuell videoundervisning och strömning av 4K/8K-video utan att det blir problem eller avbrott i överföringen och oavsett hur många anslutna enheter man har.

Tillgänglighet och pris

Nighthawk RAXE500 Tri-band WiFi-router kommer till butikerna under 2021, exakt när har dock inte Netgear avslöjat. Detsamma gäller det svenska priset. I USA är priset 600 dollar.

netgear.com

Annons

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.