Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Netgear Orbi 970: Extreme WiFi 7-prestanda och sjukt pris

Det mest extrema mesh-nätverket från Netgear är på väg. Med WiFi 7 och galna hastigheter. Men du får gräva djupt i plånboken för Orbi 970...

Skrivet av / 2023-09-20 - 16:00
Netgear Orbi 970: Extreme WiFi 7-prestanda och sjukt pris

Netgear lanserar Orbi 970: Det mest hisnande mesh-nätverk vi har hört talas om. Med WiFi 7. Så klart.

Orbi_RBE973_navy copy
Foto: Netgear

Vad är WiFi 7?

Med WiFi 6 fick vi ett bättre nätverk med fler dataströmmar på varje antenn. Och med möjligheten att slå samman två 80 MHz-kanaler, vilket fördubblar bandbredden till 160 MHz. Vilket i sin tur fördubblar kapaciteten för en enskild dataström.

Sedan kom WiFi 6e med ett nytt 6 GHz-band. Med 160 MHz bandbredd helt på egen hand, och fritt från trådlöst brus – som 2,4 GHz- och så småningom 5 GHz-banden utsätts för på grund av mycket trafik.

Läs också Netgear Orbi RBKE963: Världens snabbaste internet kostar fläsk Supersnabba Orbi RBKE963 är det första mesh-nätverket som använder en helt ny frekvens. Men på samma gång åker begreppet ”mycket för pengarna” rakt ut genom fönstret.

WiFi 7 är den nya generationen, där man på 6 GHz-bandet kan slå ihop två 160 MHz-kanaler till 320 MHz bandbredd i en enda överföringsström. Dessutom fördubblas antalet dataströmmar upp och ner – från 8×8 för WiFi 6 och WiFi 6e till 16×16 för WiFi 7. Med en teoretisk kombinerad hastighet på 46 Gbit/s! Dessutom är systemfördröjningarna (ping-tiden) mycket lägre med WiFi 7.

Orbi_RBE972-TopDetail_White copy
Foto: Netgear

Inte först, men bäst?

Netgear är inte först med att lansera WiFi 7 mesh-nätverk, även om de redan har några routrar som stöder detta. På mesh-fronten har vi dock sett TP-Link och andra lansera flera mesh-system med tekniken. Men nu är det Netgear som verkligen slagit på stort med Orbi 970-serien.

Den kombinerade maxhastigheten för hela systemet uppges vara 27 Gbit/s. Du kan ansluta så många som 200 olika enheter, vilket öppnar nya dörrar för vad ett smart hem kan vara.

Orbi_RBE973B copy
Vissa kommer nog att föredra svart. Foto: Netgear

Trådlös länk

Netgear har alltid strävat efter att skapa det mest stabila mesh-nätverket för personer som använder trådlös anslutning mellan routern och satelliterna (backhaul). Med Orbi 960 användes en dedikerad 5 GHz backhaul-kanal. Orbi 970 däremot körs på två kanaler: en 5 GHz och en 6 GHz, för totalt 10 Gbit/s trådlös bandbredd. Systemets Smart Connect-funktion ansluter automatiskt till det snabbaste WiFi-bandet för varje ansluten enhet.

Vi rekommenderar dock alltid trådbunden backhaul om man har möjlighet. Det vill säga en nätverkskabel mellan alla satelliter. Med Orbi 960 var det bara möjligt att dra en kabel mellan två av enheterna, t.ex. routern och en av satelliterna. Andra tillverkare låter dig dra kabel i stafett mellan enheterna, eftersom de har både en ingång och en utgång. Men Orbi har bara en kontakt för backhaul, som då blir en låst loop mellan två enheter.

Läs också Häftigare mesh-nätverk hittar du knappast Visst kostar det mycket pengar. Men om du vill ha det snabbaste och bästa mesh-nätverket är Asus den nya kungen.

Vi vet ännu inte om Orbi 970 har samma upplägg, eftersom det inte finns något i pressmeddelandet om detta – och det finns inga bilder på baksidan av produkterna ännu. Men låt oss hoppas att detta har ändrats den här gången.

Vad vi vet är att routern har en 10 Gbit/s internetport samt en 10 Gbit/s och fyra 2,5 Gbit/s Ethernetportar. Om en av 10 Gbit/s-portarna kan användas för backhaul innebär det att Orbi-systemet faktiskt kan tillhandahålla trådad backhaul till alla enheter. Låt oss hoppas det.

Orbi_RBE970_LivingRoom-1- enhanced
Foto: Netgear

Netgear Orbi 970: Pris och tillgänglighet

Netgear Orbi 970 finns i följande paket, där det dyraste systemet kostar drygt 30 000 kronor! Priserna är som följer:

  • RBE973SB / RBE973S – Router och 2 satelliter: 30 499 kr
  • RBE972SB / RBE972S – Router och 1 satellit: 21 699 kr
  • RBE970B / RBE970 – Tilläggssatellit: 11 499 kronor

Produkterna kommer att levereras ”senare i år”.

Mer info: netgear.com

 

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Apple håller fast vid Lightning ett litet tag till

Ingen 27-tums iMac

Fler portar till Chromebook

Vikbar PC äntligen klar efter ett års försening

Vad sjutton är Copilot?

MacBook Pro i svart!

Blixtsnabb ny iMac

Apple drar ifrån konkurrenterna

Qualcomm slår Apple M1

Få upp till 19 gigabit trådlöst nätverk

Överlägsen WiFi-hastighet

Böjda tangenter för trötta handleder

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen