TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Som två skärmar ovanpå varandra

LG DualUp-skärmen kan vara precis vad vissa människor behöver. För andra ser det bara konstigt ut.

Den nya datorskärmen DualUp från LG, vars fullständiga namn är 28MQ780, är ​​något helt nytt. Nämligen en 28 tums skärm i ett konstigt 16:18 bildformat.

Vi har successivt vant oss vid ultravida 32:9-skärmar, som är som två 16:9-skärmar bredvid varandra. Väldigt häftigt när du spelar, och kan vara väldigt bekvämt om man har många fönster bredvid varandra – eller vill få en bättre överblick över stora kalkylblad.

LG DualUp 28MQ780
LG DualUp 28MQ780 har ett märkligt 16:18 skärmformat. Foto: LG

Två skärmar ovanpå varandra?

Men tänk om man istället vill ha två likadana skärmar ovanpå varandra? Om du till exempel redigerar video, och vill ha huvudbilden högst upp, medan alla kanaler med bilder, ljud och effekter ligger i lager ovanpå varandra på skärmen nedan? Hittills har lösningen varit två skärmar, monterade på ett dedikerat stativ för att få till denna lösning.

Spelskärm: Ultrabred – och hårresande häftig! En häftigare gaming-skärm har vi väl aldrig sett.
Samsung Odyssey Neo G9 S49AG950 Forza Horizon 5

Men LG har nu kommit med en allt-i-ett-skärmlösning som möter detta behov, i DualUp 28MQ780. En 28-tumsskärm (27,6 för att vara mer exakt), med dubbel QHD-upplösning. Närmare bestämt 2560 x 2880 pixlar, i ett 16:18 bildformat.

Genom att använda två bildskärmar blir det hela mer strömlinjeformat och lösningen fungerar även för datorer som bara stöder en bildskärm.

LG DualUp 28MQ780
Foto: LG

Nano IPS

Panelen är av IPS-typ, med nanostrukturer i färgfiltret för skarpare färger. Skärmen täcker hela 98 procent av DCI-P3-färgrymden, som används för Ultra HD-video och spel med HDR.

Detta är dock ingen optimal HDR-skärm, även om den stöder HDR10, med endast 300 cd/m2 i ljusstyrka och ganska ordinarie 1000:1 i kontrast. Det är med andra ord tänkbart att videotekniker som arbetar med HDR-innehåll vill ha något annat.

Inte för spel

Det här är ingen spelskärm, eftersom den saknar både FreeSync och G-Sync-stöd, vilket behövs för att få ut det mesta av snabba skärmhastigheter. Det är i alla fall inte heller ett särskilt vanligt skärmformat för spel. Skärmfrekvensen är inte angiven, men av nämnda skäl gissar vi att det rör sig om en ren 60 Hz-affär.

Anslutningar

Skärmen har två HDMI-ingångar och en DisplayPort-ingång, samt en inbyggd USB-hubb med tre Type-A-kontakter. Den har även inbyggda 2 x 7 watt stereohögtalare, men vi rekommenderar alltid ett par bra externa högtalare.

LG DualUp 28MQ780
Foto: LG

LG DualUp 28MQ780: Tillgänglighet och pris

Vi vet inte priset, inte heller när vi kan köpa den. Men den kommer att lanseras under LG:s digitala CES-konferens den 4 januari, så då får vi veta mer.

lg.com

1 svar på ”Som två skärmar ovanpå varandra”

  1. Att ha en skärm ovanpå den andra kan på sikt ge allvarliga nackproblem av samma typ som målarna får när de målar tak, eller elektriker som jobbar upp mot ett tak. Kanske praktiskt för de som måste se många saker samtidigt, men mycket dåligt för nacken.
    Jan-Erik Ståhl/ Ergonom

    Svara

Lämna en kommentar

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.