TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Som två skärmar ovanpå varandra

LG DualUp-skärmen kan vara precis vad vissa människor behöver. För andra ser det bara konstigt ut.

forfatter
Publicerad 2021-12-22 - 11:38

Den nya datorskärmen DualUp från LG, vars fullständiga namn är 28MQ780, är ​​något helt nytt. Nämligen en 28 tums skärm i ett konstigt 16:18 bildformat.

Vi har successivt vant oss vid ultravida 32:9-skärmar, som är som två 16:9-skärmar bredvid varandra. Väldigt häftigt när du spelar, och kan vara väldigt bekvämt om man har många fönster bredvid varandra – eller vill få en bättre överblick över stora kalkylblad.

LG DualUp 28MQ780
LG DualUp 28MQ780 har ett märkligt 16:18 skärmformat. Foto: LG

Två skärmar ovanpå varandra?

Men tänk om man istället vill ha två likadana skärmar ovanpå varandra? Om du till exempel redigerar video, och vill ha huvudbilden högst upp, medan alla kanaler med bilder, ljud och effekter ligger i lager ovanpå varandra på skärmen nedan? Hittills har lösningen varit två skärmar, monterade på ett dedikerat stativ för att få till denna lösning.

Läs också Spelskärm: Ultrabred – och hårresande häftig! En häftigare gaming-skärm har vi väl aldrig sett.
Samsung Odyssey Neo G9 S49AG950 Forza Horizon 5

Men LG har nu kommit med en allt-i-ett-skärmlösning som möter detta behov, i DualUp 28MQ780. En 28-tumsskärm (27,6 för att vara mer exakt), med dubbel QHD-upplösning. Närmare bestämt 2560 x 2880 pixlar, i ett 16:18 bildformat.

Genom att använda två bildskärmar blir det hela mer strömlinjeformat och lösningen fungerar även för datorer som bara stöder en bildskärm.

LG DualUp 28MQ780
Foto: LG

Nano IPS

Panelen är av IPS-typ, med nanostrukturer i färgfiltret för skarpare färger. Skärmen täcker hela 98 procent av DCI-P3-färgrymden, som används för Ultra HD-video och spel med HDR.

Detta är dock ingen optimal HDR-skärm, även om den stöder HDR10, med endast 300 cd/m2 i ljusstyrka och ganska ordinarie 1000:1 i kontrast. Det är med andra ord tänkbart att videotekniker som arbetar med HDR-innehåll vill ha något annat.

Läs också Herregud, en sådan bildkvalitet! Asus PA32UCX med Mini-LED är en datormonitor för proffs och helt enkelt den bästa jag har sett. Men helt perfekt är inte den här heller.
Asus pa32ucx SPREAD

Inte för spel

Det här är ingen spelskärm, eftersom den saknar både FreeSync och G-Sync-stöd, vilket behövs för att få ut det mesta av snabba skärmhastigheter. Det är i alla fall inte heller ett särskilt vanligt skärmformat för spel. Skärmfrekvensen är inte angiven, men av nämnda skäl gissar vi att det rör sig om en ren 60 Hz-affär.

Anslutningar

Skärmen har två HDMI-ingångar och en DisplayPort-ingång, samt en inbyggd USB-hubb med tre Type-A-kontakter. Den har även inbyggda 2 x 7 watt stereohögtalare, men vi rekommenderar alltid ett par bra externa högtalare.

LG DualUp 28MQ780
Foto: LG

LG DualUp 28MQ780: Tillgänglighet och pris

Vi vet inte priset, inte heller när vi kan köpa den. Men den kommer att lanseras under LG:s digitala CES-konferens den 4 januari, så då får vi veta mer.

lg.com

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
1 Kommentar
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments

Att ha en skärm ovanpå den andra kan på sikt ge allvarliga nackproblem av samma typ som målarna får när de målar tak, eller elektriker som jobbar upp mot ett tak. Kanske praktiskt för de som måste se många saker samtidigt, men mycket dåligt för nacken.
Jan-Erik Ståhl/ Ergonom

Kom i centrum av mötet Med 4x zoom lovar Creative Live! Cam Sync V3 att sätta dig i mitten av ... Zoom.
Kreativa superkrafter MSI har inte sparat på något i Creator Z17. Det syns på prislappen.
90-talet ringer: Winamp är tillbaka I internets barndom och skribentens ungdom var det Winamp som styrde musiken till festen. Nu är spelaren tillbaka efter nästan 10 års frånvaro.
Nu finns Samsungs nya spelskärmar att köpa De nya Odyssey Neo G8- och Odyssey Neo G7 4K-skärmarna lovar rejäl prestanda!
Kone skippar sladden 15 års forskning tog det innan den klassiska spelmusen Roccat Kone XP kom i en trådlös utgåva.
Razers tåliga ljusdrivna tangenter Razer DeathStalker V2 har uppdaterats med lägre, lättare tangenter som håller längre.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend