Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Grafikmotor för proffs

MacBook Pro 16 får Radeon Pro 5600M.

Av / 2020-06-16 - 15:49
Grafikmotor för proffs

Apples största bärbara dator gick från 15 till 16 tum i höstas och är en av de grymmaste proffsdatorerna i den bärbara klassen. Den kan konfigureras med en åttakärnig Intel i9-processor och utrustas med hela 8 TB SSD-lagring och 64 GB minne.

Man kan också välja grafikprocessor, något som användare som behöver en mer kraftfull grafikmotor uppskattar. Tunga renderingar, 4K-videoredigering och 3D-modellering går mycket fortare med en potent grafikprocessor och nu har Apple gjort det möjligt att välja en ännu starkare GPU.

5.3 TF

Standardversionen har en AMD Radeon Pro 5500M med 4 eller 8 GB minne, men nu kan man välja en AMD Radeon Pro 5600M med 8 GB HBM2 (High Bandwidth Memory), med en bandbredd på 394 GB/s och som klarar upp till 5,3 TeraFlops från hela 40 beräkningsenheter.

Det ska ge upp till 75 procent högre prestanda än AMD Radeon Pro 5500M, och Apple hävdar att den är 3,4 gånger snabbare på att göra tidslinjer i Final Cut Pro X än standard-GPU:n Radeon Pro 5500M.

Fortnite-spelare får 2,3 gånger högre prestanda med Radeon Pro 5600M och renderingen av effekter i Blackmagic DaVinci Resolve Studio går upp till 3,4 gånger snabbare.

Sådana här prestanda kostar en del, Apple tar nästan 10 000 kronor för att uppgradera datorn till Radeon Pro 5600M.

Nu kan du installera SSD själv

På samma gång som nyheten med Radeon Pro 5600M kom berättade Apple att Mac Pro-användare kan köpa och installera SSD-lagring på maskinen själva. SSD-diskarna finns med 1, 2, 4 och 8 TB och kommer som två moduler (par).

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Många skärmfunktioner för få kronor

Logitech-kitet överbryggar klyftan mellan arbete och hem

AI flyttar in i ThinkPad

Dells bärbara datorer med AI

HP:s bärbara datorer har blivit smartare

Apple uppgraderar Macbook Air

Kristallklar datorskärm med AI

Det är en ny AI i stan

Arbetsro på kontoret

Världens första stationära PC hittad i ett gammalt hus

Hejdå iTunes för Windows

Asus med dubbla skärmar finns i Sverige

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen