Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Chromebooks har för kort livslängd enligt ny rapport

Under pandemin köpte många skolor in mängder av Chromebooks till eleverna, men nu måste de redan ersättas säger konsumentorganisation.

Av / 2023-04-28 - 11:32
Chromebooks har för kort livslängd enligt ny rapport

När alla elever helt plötsligt måste studera hemifrån var det många amerikanska skolor som köpte in billigast möjliga datorer, vilket blev Chromebooks. De menade dessutom att det relativt låsta systemet skulle vara säkert och att det var en fördel att eleverna inte kunde installera vad som helst på datorerna menade för studier.

Men det visade sig inte vara det bästa valet i längden säger en ny rapport kallad Chromebook Churn från organisationen US Public Interest Research Group. Det är en ideell organisation som bland annat jobbar med konsumentfrågor.

Enligt rapporten har Chromebook-datorerna som köptes in för tre år sedan redan börjat gå sönder. Det hade inte varit ett problem om de hade gått att laga, men så är ofta inte fallet enligt skolornas IT-avdelningar. Mycket av det beror på att det inte finns reservdelar. För ett av märkena var det bara hälften av modellerna där nya tangentbord fanns i lager. En tredjedel av dem kostade dessutom hälften så mycket som en helt ny dator.

Foto: Melk Hagelslag / Pixabay

Ett annat problem är att mjukvaran slutar uppdateras. Google tillhandahåller visserligen åtta års uppdateringar för Chromebooks, men det räknas från när modellen lanseras. Inte från när datorn köps. Då många skolor köper äldre modeller för att spara pengar så är det ofta betydligt kortare livslängd. När datumet nås kan datorn inte längre uppdateras, och de kan inte ens komma in på säkra webbsajter.

Reparationssajten iFixit:s director of sustainability, sa till PIRG:

Chromebooks aren’t built to last. Professional repair techs tell me they’re often forced to chuck good Chromebook hardware with years of life left due to aggressive software expiration dates.

Organisationen PIRG beräknar att om man kunde fördubbla livslängden på de 31,8 miljoner Chromebooks som såldes 2020 skulle man kunna skära ner CO2-utsläppen med 4,6 miljoner ton. Det motsvarar utsläppen från 0,9 miljoner bilar under ett år. Dessutom skulle det spara amerikanska skattebetalare 1,8 miljarder dollar.

Hur sifforna ser ut här hemma skulle vara intressant att höra från Skolverket, svenska konsumentorganisationer eller Naturskyddsföreningen.

Som vanligt är det ofta mest klimatsmart att köpa kvalitetsprodukter som man kan laga och som håller längre.

Källa: Chromebook Churn, PIRG

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Krig om AI-processorer

Asus går all-in på AI

Google ska göra AR-glasögon

ICQ-chatten stänger

Copilot+ en ”mardröm för privatlivet”

Populär konferenskamera får en uppföljare

Nu kommer de snabba, intelligenta datorerna

Ingen M4 för stationär Mac i år

Dell Inspiron: Flexibla laptops till skrivbordet

Små och kraftfulla datorer med grön look

Sugen på en snabbare dator?

Ljuger Qualcomm om Snapdragon X?

Rulla till toppen