Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Färgerna är tillbaka på iMac

Touch ID, bättre ljud, fler färger och 4,5K-skärm.

Skrivet av / 2021-04-20 - 20:52
Färgerna är tillbaka på iMac

Men viktigast av allt är att Apple har använt den nya M1-processorn i senaste generationen iMac, som kommer redan i mitten av maj och börjar på runt 15 000 kronor.

Den nya iMacen, som först kommer med en 24-tums skärm, har samma processorarkitektur som MacBook Pro 13, som vi testade nyligen och som sopade banan med våra tidigare testdatorer.

Så det är ingen tvekan om att den nya datorn blir en blixtsnabb maskin. I färg.

Läs också Snabbaste MacBooken hittills Apples egen processor har gjort MacBook Pro till den grymmaste bärbara 13-tummaren vi har testat.

Färgerna är en nostalgisk återblick till de första generationerna av iMac som hade bildrörsskärmar, men den här gången handlar det alltså om en ljusstark, 24-tums Retina-skärm med 4,5K-upplösning och en ljusstyrka på 500 nits.

Bättre kamera

Och äntligen har Apple lyssnat på kritiken och satt i en bättre FaceTime-kamera med 1080p-video och lite av tekniken som kamerorna i de mest avancerade iPhone-modellerna har.

Kameran skannar ansiktet i flera lager och sätter ihop data från var och en av dem för att ge videokvaliteten skärpa och djup, för att inte tala om korrekt färgbalans. Oavsett belysning. Mikrofonerna är utformade för att fokusera på tal och dämpa andra ljud, så äntligen är det kanske slut på att lyssna på kollegornas knattrande tangentbord eller deras tjoande barn i bakgrunden.

Dolby Atmos

Apple har också valt en ny högtalarlösning med två par element som är utformade för att ge ett fylligare och tydligare ljud. De kan också spela ljud i Dolby Atmos, hävdar Apple.

iMac finns i sex färger, utöver grått, och påstås ha grafik som är uppemot 85 procent snabbare än i den förra versionen. M1-processorn klarar dessutom allt jobb snabbare – och stöder bilder i upp till 100 Mp i Adobe Lightroom.

Den nya arkitekturen har gjort det möjligt att göra datorn bara 11,5 mm tunn och 5 kilo tung. Ett av skälen till detta är att nätdelen numera sitter i en separat box som kopplas in med en magnetisk kontakt. MagSafe, alltså.

Den enklaste versionen har två USB-C-portar, den andra har fyra varav två är Thunderbolt som har ännu snabbare överföring. Ethernet-nätverkskontakten är flyttad till den externa strömförsörjningen.

Touch ID

Men det är inte allt. Man kan inte bara välja olika färger, utan även tangentbordet, musen och pekplattan är i färg. Det trådlösa tangentbord har tangenter för Spotlight, diktering, stör ej samt emojis (på riktigt!) och längst upp i hörnet finns Touch ID med fingeravtrycksläsare. Som både gör det säkrare att använda datorn, enklare att logga in och göra betalningar och underlättar för att ha flera användare med olika åtkomst till maskinen.

iMac 2021

De nya datorerna går att beställa från och med fredagen den 30:e april och finns i sju färger och två grundkonfigurationer:

  • iMac med 7-kärnig GPU börjar på 16 000 kronor och har en 8-kärnig M1-processor, 8 GB minne, 256 GB SSD-lagring, två Thunderbolt-portar, Magic Keyboard och Magic Mouse.
  • iMac med 8-kärnig GPU börjar på 18 500 kronor och har 8-kärnig M1-processor, 8 GB minne, 256 GB SSD-lagring, två Thunderbolt-portar, två USB 3-portar och levereras med Magic Keyboard med Touch ID, Magic Mouse och Ethernet.

Det finns också en version av den senare för 21 000 kronor, med 512 GB SSD-lagring.

Apple iMac 2021 yellow

apple.com/se

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Arbetsro på kontoret

Världens första stationära PC hittad i ett gammalt hus

Hejdå iTunes för Windows

Asus med dubbla skärmar finns i Sverige

Snacka om lagringsutrymme!

Praktisk Philips-skärm för vardagsbruk

40 (!) nya AI-produkter från Lenovo

Se vad Asus visade på CES

AI-datorer och 3D-skärmar

Ny tangentbordsknapp!

Dell XPS-serien utökas

Alla nya Intel Ultra-datorer

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen