Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Färgerna är tillbaka på iMac

Touch ID, bättre ljud, fler färger och 4,5K-skärm.

Men viktigast av allt är att Apple har använt den nya M1-processorn i senaste generationen iMac, som kommer redan i mitten av maj och börjar på runt 15 000 kronor.

Den nya iMacen, som först kommer med en 24-tums skärm, har samma processorarkitektur som MacBook Pro 13, som vi testade nyligen och som sopade banan med våra tidigare testdatorer.

Så det är ingen tvekan om att den nya datorn blir en blixtsnabb maskin. I färg.

Snabbaste MacBooken hittills Apples egen processor har gjort MacBook Pro till den grymmaste bärbara 13-tummaren vi har testat.

Färgerna är en nostalgisk återblick till de första generationerna av iMac som hade bildrörsskärmar, men den här gången handlar det alltså om en ljusstark, 24-tums Retina-skärm med 4,5K-upplösning och en ljusstyrka på 500 nits.

Annons

Bättre kamera

Och äntligen har Apple lyssnat på kritiken och satt i en bättre FaceTime-kamera med 1080p-video och lite av tekniken som kamerorna i de mest avancerade iPhone-modellerna har.

Kameran skannar ansiktet i flera lager och sätter ihop data från var och en av dem för att ge videokvaliteten skärpa och djup, för att inte tala om korrekt färgbalans. Oavsett belysning. Mikrofonerna är utformade för att fokusera på tal och dämpa andra ljud, så äntligen är det kanske slut på att lyssna på kollegornas knattrande tangentbord eller deras tjoande barn i bakgrunden.

Dolby Atmos

Annons

Apple har också valt en ny högtalarlösning med två par element som är utformade för att ge ett fylligare och tydligare ljud. De kan också spela ljud i Dolby Atmos, hävdar Apple.

iMac finns i sex färger, utöver grått, och påstås ha grafik som är uppemot 85 procent snabbare än i den förra versionen. M1-processorn klarar dessutom allt jobb snabbare – och stöder bilder i upp till 100 Mp i Adobe Lightroom.

Den nya arkitekturen har gjort det möjligt att göra datorn bara 11,5 mm tunn och 5 kilo tung. Ett av skälen till detta är att nätdelen numera sitter i en separat box som kopplas in med en magnetisk kontakt. MagSafe, alltså.

Den enklaste versionen har två USB-C-portar, den andra har fyra varav två är Thunderbolt som har ännu snabbare överföring. Ethernet-nätverkskontakten är flyttad till den externa strömförsörjningen.

Annons

Touch ID

Men det är inte allt. Man kan inte bara välja olika färger, utan även tangentbordet, musen och pekplattan är i färg. Det trådlösa tangentbord har tangenter för Spotlight, diktering, stör ej samt emojis (på riktigt!) och längst upp i hörnet finns Touch ID med fingeravtrycksläsare. Som både gör det säkrare att använda datorn, enklare att logga in och göra betalningar och underlättar för att ha flera användare med olika åtkomst till maskinen.

iMac 2021

De nya datorerna går att beställa från och med fredagen den 30:e april och finns i sju färger och två grundkonfigurationer:

  • iMac med 7-kärnig GPU börjar på 16 000 kronor och har en 8-kärnig M1-processor, 8 GB minne, 256 GB SSD-lagring, två Thunderbolt-portar, Magic Keyboard och Magic Mouse.
  • iMac med 8-kärnig GPU börjar på 18 500 kronor och har 8-kärnig M1-processor, 8 GB minne, 256 GB SSD-lagring, två Thunderbolt-portar, två USB 3-portar och levereras med Magic Keyboard med Touch ID, Magic Mouse och Ethernet.

Det finns också en version av den senare för 21 000 kronor, med 512 GB SSD-lagring.

Apple iMac 2021 yellow

Annons

apple.com/se

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.