Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Dell satsar på AMD i toppmodeller

För första gången på tio år petar AMD Ryzen ner Intel i nya gaming-datorer från Dell och Alienware.

Av / 2021-04-10 - 11:42
Dell satsar på AMD i toppmodeller

Att välja processorer till datorer i den bättre änden har många år handlat om vilken av Intels processorer man ska ha. Men på senare tid har rivalen AMD fått vind i seglen tack vare ett par väldigt lyckade processorer med behagliga prislappar.

Därför har Dell för första gången på tio år valt att satsa på AMD-processorer i några av sina starkaste speldatorer.

Detta gäller den nydesignade Alienware m15 Ryzen Edition R5 och Dell G15 Ryzen Edition, båda utrustade med laptop-versioner av grafikkorten i Nvidia GeForce RTX 30-serien.

Alienware m15 Ryzen Edition R5
Alienware m15 finns med mekaniskt tangentbord!. (Foto: Dell)

Alienware m15 Ryzen Edition R5

Den nya m15-modellen finns med upp till AMD Ryzen 5000 H-processor. 15-tumsskärmen är antingen Full HD med 360 Hz i uppdateringsfrekvens eller QHD med 240 Hz. Och grafikkortet kommer alltså från Nvidias GeForce RTX 30-serie. Som pricken över i kan datorn köpas i en konfiguration med äkta mekaniskt tangentbord med kontakter från MX. Vi har sett bärbara datorer med mekaniska tangenter enstaka gånger förut – men aldrig i en 15-tums laptop!

Svenskt leveransdatum och pris är okänt, men med ett amerikanskt pris på 1 800 dollar så är en försiktig gissning ungefär 20 000 kronor – för de billigaste modellerna.

Dell G15 Ryzen Edition
Dell G15 Ryzen Edition. (Foto: Dell)

Dell G15 Ryzen Edition

Ska det bli lite billigare så har Dell en gaming-serie i eget namn också. Där hittar man den nya 15-tummaren Dell G15 Ryzen Edition. Även här får man upp till AMD Ryzen 5000-processorer och Nvidia GeForce RTX 30xx-grafik. Skärmen är lite mer ödmjuk, med 120 Hz- eller 165 Hz-panel. Och eftersom inget annat anges får vi anta att upplösningen är begränsad till Full-HD. En 360 Hz-skärm ska komma längre fram i vår.

Här börjar priserna på 900 dollar, så vi USD, så vi har all anledning att hoppas på ett svenskt pris på strax över 10 000 kronor.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Små och kraftfulla datorer med grön look

Sugen på en snabbare dator?

Ljuger Qualcomm om Snapdragon X?

AOC blir seriösa

Chromebooks med mer kraft

Möblera hemmet med IKEA-AI

Många skärmfunktioner för få kronor

Logitech-kitet överbryggar klyftan mellan arbete och hem

AI flyttar in i ThinkPad

Dells bärbara datorer med AI

HP:s bärbara datorer har blivit smartare

Apple uppgraderar Macbook Air

Ljud & Bild
Rulla till toppen