TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Dell satsar på AMD i toppmodeller

För första gången på tio år petar AMD Ryzen ner Intel i nya gaming-datorer från Dell och Alienware.

Att välja processorer till datorer i den bättre änden har många år handlat om vilken av Intels processorer man ska ha. Men på senare tid har rivalen AMD fått vind i seglen tack vare ett par väldigt lyckade processorer med behagliga prislappar.

Därför har Dell för första gången på tio år valt att satsa på AMD-processorer i några av sina starkaste speldatorer.

Detta gäller den nydesignade Alienware m15 Ryzen Edition R5 och Dell G15 Ryzen Edition, båda utrustade med laptop-versioner av grafikkorten i Nvidia GeForce RTX 30-serien.

Alienware m15 Ryzen Edition R5
Alienware m15 finns med mekaniskt tangentbord!. (Foto: Dell)

Alienware m15 Ryzen Edition R5

Den nya m15-modellen finns med upp till AMD Ryzen 5000 H-processor. 15-tumsskärmen är antingen Full HD med 360 Hz i uppdateringsfrekvens eller QHD med 240 Hz. Och grafikkortet kommer alltså från Nvidias GeForce RTX 30-serie. Som pricken över i kan datorn köpas i en konfiguration med äkta mekaniskt tangentbord med kontakter från MX. Vi har sett bärbara datorer med mekaniska tangenter enstaka gånger förut – men aldrig i en 15-tums laptop!

Svenskt leveransdatum och pris är okänt, men med ett amerikanskt pris på 1 800 dollar så är en försiktig gissning ungefär 20 000 kronor – för de billigaste modellerna.

Dell G15 Ryzen Edition
Dell G15 Ryzen Edition. (Foto: Dell)

Dell G15 Ryzen Edition

Ska det bli lite billigare så har Dell en gaming-serie i eget namn också. Där hittar man den nya 15-tummaren Dell G15 Ryzen Edition. Även här får man upp till AMD Ryzen 5000-processorer och Nvidia GeForce RTX 30xx-grafik. Skärmen är lite mer ödmjuk, med 120 Hz- eller 165 Hz-panel. Och eftersom inget annat anges får vi anta att upplösningen är begränsad till Full-HD. En 360 Hz-skärm ska komma längre fram i vår.

Här börjar priserna på 900 dollar, så vi USD, så vi har all anledning att hoppas på ett svenskt pris på strax över 10 000 kronor.

LB+ ERBJUDANDE: 1 vecka för 19 kr
Få full tillgång till ljudochbild.se, testarkiv med fler än 6 000 tester, fördelsklubb, guider, nyheter, recensioner av filmer och TV-serier, och mycket mer.

Lämna en kommentar

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.