Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

AI-förbättrade bärbara datorer från Acer

Acers nya bärbara datorer har nya Intel Core Ultra-processorer med inbyggda AI-krafter.

Skrivet av / 2023-12-14 - 20:46
AI-förbättrade bärbara datorer från Acer

December innebär inte bara julrusch. Det är också dags för en ny processorgeneration från Intel. Nytt i den 14:e generationen är benämningen Intel Core Ultra, som framöver kommer att markera de mest kraftfulla processorserierna, medan det gamla välbekanta Core-namnet kommer att användas på standardmodeller.

Taiwanesiska Acer har just presenterat de första maskinerna med ny Ultra-kraft under huven. De första modellerna blir den superlätta Acer Swift Go 14 och speldatorn Predator Triton Neo 16.

Acer Swift 14 Go. (Foto: Acer)

Acer beskriver Acer Swift Go 14 (SFG14-72) som ”AI-ready”. Datorn drivs av Intel Core Ultra-processorer med den nya Intel Arc GPU och Intel AI Boost – allt integrerat i de nya processorerna. Acer Swift Go 14 kan fås med (upp till) den nya Intel Core Ultra 7 155H-processorn.

Listan över AI-förbättringar är lång, men Acer nämner PurifiedVoice-teknik för att ta bort oönskat bakgrundsljud och Acer PurifiedView för att förbättra användarens utseende under videokonferenser. Att utföra uppgifter ska också bli enklare på Swift laptop med Microsofts Copilot i Windows 11.

Upplösningen är (upp till) 2,8K-upplösning (2880×1800) OLED-panel och 90 Hz uppdateringsfrekvens. Batteritiden uppges vara upp till 12,5 timmar. Det finns två USB Type-C, HDMI 2.1 och en MicroSD-kortplats.

Acer Predator Triton Neo 16. (Foto: Acer)

I den fysiskt tyngre änden av spektrumet finns speldatorn Predator Triton Neo 16 (PTN16-51), som också är utrustad med en Intel Core Ultra-processor. Grafiken hanteras – inte helt oväntat – av Nvidia GeForce RTX 40-seriens GPU:er.

Mer överraskande är att 16-tumsskärmen är tillgänglig med upp till 3,2K-upplösning och 165 Hz uppdateringsfrekvens. Predator Triton Neo 16 har de portar man förväntar sig av en gamingdator: HDMI, en USB-C Thunderbolt 4-port och en Micro SD-kortläsare.

Priser och tillgänglighet

Acer Swift Go 14 (SFG14-72) kan köpas från och med första kvartalet 2024 till priser från 12 990 kronor.

Predator Triton Neo 16 (PTN16-51) kommer också att finnas tillgänglig det första kvartalet. Här börjar priserna på 22 990 kronor.

(Foto: Acer)

 

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Världens första stationära PC hittad i ett gammalt hus

Hejdå iTunes för Windows

Asus med dubbla skärmar finns i Sverige

Snacka om lagringsutrymme!

Praktisk Philips-skärm för vardagsbruk

40 (!) nya AI-produkter från Lenovo

Se vad Asus visade på CES

AI-datorer och 3D-skärmar

Ny tangentbordsknapp!

Dell XPS-serien utökas

Alla nya Intel Ultra-datorer

Acer-laptops med Ultra-kraft

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen