TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Acer-laptops med3D-skärm

ConceptD-datorer från Acer får stereoskopiska skärmar med 3D-effekt som kan ses utan 3D-glasögon.

Acer har presenterat den senaste generationen professionella datorer under varumärket ConceptD, som riktar sig mot kreativa proffs.

Som man kan förvänta sig har de nya modellerna uppdaterade processorer och grafikkort. Närmare bestämt 11:e generationens Intel Core-processorer och Nvidia GeForce RTX30xx-grafik.

Toppmodellen är den nya versionen av ”palett-PC:n” ConceptD 7 Ezel, som nu finns med 15,6-tums 4K-skärm, Intel Core i7-11800H och Nvidia GeForce RTX 3080-grafik. De nya datorerna går att köpa från och med i höst, men några priser har inte avslöjats ännu.

Behövs det ännu mer muskler så finns det modeller med professionella Intel Xeon W-11955M-processorer och Nvidia RTX A5000-grafik.

Acer SpatialLabs

Uppdaterad hårdvara är i och för sig intressant, men den mest anmärkningsvärda nyheten är SpatialLabs, som är en kombination av hårdvara och programvara som är utformad för att göra det möjligt för 3D-designers att se sitt arbete tredimensionellt på skärmen utan att ha på sig speciella glasögon eller VR-headset.

På hårdvarusidan bygger SpatialLabs på två eye-tracking-kameror som följer användarens ögonrörelser samt en LCD-lins framför skärmen. Programvaran är en gammal bekant från spelvärlden, nämligen Unreal Engine. Unreal-motorn har varit drivkraften bakom många 3D-skjutspel. Men motorn kan även användas för mindre actionfylld 3D-grafik.

Den dåliga nyheten är att 3D-skärmen ännu inte är standard på de nya ConceptD-maskinerna, utan bara en prototyp. Så vi måste vänta en datorgeneration på att få tredimensionell grafik på den platta skärmen.

acer.se

LB+ ERBJUDANDE: 1 vecka för 19 kr
Få full tillgång till ljudochbild.se, testarkiv med fler än 6 000 tester, fördelsklubb, guider, nyheter, recensioner av filmer och TV-serier, och mycket mer.

Lämna en kommentar

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.