TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Acer-chromebooks för hem och arbete

Acer inleder CES-mässan med att lansera billiga och enkla bärbara datorer med Chrome som operativsystem.

forfatter
Publicerad 2022-01-05 - 11:11

Acers första lansering på CES 2022 handlar om Chromebooks. Både för hemmabruk och jobb. Två av dem har ett traditionellt laptop-format medan den tredje har ett 360-graders gångjärn.

Alla tre lovar att den senaste ljud- och videotekniken ska underlätta multitasking och produktivitet för studenter, hybridarbetare och hemanvändare.

Acer Chromebook Spin 513 är en ”convertible”-dator med en slimmad design och ett tåligt aluminiumskal så att den tas med på språng till skolan, projekt och arbetet. Processorvalet avslöjar att det handlar om en Chrombook. Det är en MediaTek Kompanio 1380-processor med åtta kärnor. I stället för de så vanliga Intel- och AMD-processorerna. Skärmen är på 13,5 tum och heter VertiView, vilket beror på att den har 3:2-bildformat som ger användarna 18 % mer vertikalt skärmutrymme än en 16:9-skärm. Skärmupplösningen är 2256 x 1504 pixlar.

 

Acer Chrombook Spin 513 har ett 360-graders gångjärn och en högupplöst skärm. (Foto: Acer)

Acer Chromebook 315 är en ganska stor 15,6-tums bärbar dator som beskrivs som ett prisvärt val för användare som letar efter en enhet för effektiv och enkel multitasking. Alltså en maskin i den relativt billiga änden. Exakt hur billig får tiden utvisa eftersom priset inte är avslöjat ännu. Däremot vet vi att den kommer att finnas både med och utan pekskärm. I båda fallen är skärmupplösningen Full HD (1920 x 1080 pixlar).

Acer Chromebook 315 är en välväxt 15,6-tumsdator. (Foto: Acer)

Acer Chromebook 314 är den billigaste modellen och vänder sig till studenter och skolelever. Att vi befinner oss i ekonomiklassen betonas av att Acer säger att den har ”bra vardagsprestanda”. Ändå är den 14 tum stora datorn fortfarande robust nog att leva upp till MIL-STD 810H-standarden för militär hårdvara. Batteritiden uppges vara 10 timmar och datorn har en Full HD-skäm (1920 x 1080) och Wi-Fi 6. Chromebook 314 finns även med pekskärm.

Acer Chromebook 314 är för användare som har en begränsad budget. (Foto: Acer)

Priser och tillgänglighet

Acer Chromebook Spin 513 kostar 7 000 kronor och kan köpas från april.
Acer Chromebook 135 kommer i slutet av första kvartalet. Priset är okänt.
Acer Chromebook 314 kan köpas från och med april. Priset är 3 900 kronor med vanlig FHD-skärm och 4 200 med FHD-pekskärm.

 

Med en ny chromebook kommer alla kollegor att kasta beundrande blickar över axeln på dig … (Foto: Acer)

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna en kommentar

MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind

Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.

Nya MacBooks och Mac minis med nya, kraftfullare M2-processorer Det blixtsnabba M2-chipet från Apple får två ännu snabbare uppdateringar som hittar in i både Mac mini och MacBook Pro.
En tvättäkta lättviktare Lenovo Yoga Slim 7i Carbon är den lättaste bärbara datorn vi någonsin testat. Tyvärr medför den smala formfaktorn ett par obehagliga kompromisser.
Breda skärmar för smala budgetar Om du vill ha plats för flera fönster sida vid sida har Philips ett par prisvärda 40"-skärmar.
PC-regn från Acer Acer visade upp vårkollektionen av nya datorer på elektronikmässan i Las Vegas.
Följ Ljud & Bild