Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Asus 500 Hz-skärm är världens snabbaste

Asus ROG Swift 500Hz är den häftigaste spelskärmen du kan köpa 2022.

Av / 2022-05-29 - 00:52
Asus 500 Hz-skärm är världens snabbaste

Snabb, snabbare, snabbast.

Allra snabbast!

Asus har upprepade gånger höjt ribban för hög hastighet i spelskärmar. Men med nya ROG Swift 500 Hz har de bokstavligen blivit snabbare än vad ögat hinner uppfatta. Åtminstone tills nästa generations teknik.

Skärmen, som har 24 tum som diagonalt mått och en upplösning på 1920 x 1080 pixlar, är världens första med en uppdateringsfrekvens på häpnadsväckande 500 Hz.

Skärmen bygger på en panel som heter Esports-TN (E-TN) och som enligt Asus är 60 % snabbare än vanliga TN LCD-skärmar. Den har – givetvis – även Nvidia G-Sync för att se till att de vansinnigt snabba skärmuppdateringarna håller sig synkroniserade med grafikkortet.

Flyttar gränserna

”När vi introducerade den första 144 Hz-skärmen 2012 sade folk att det mänskliga ögat bara kan uppfatta 60 bilder per sekund”, säger Gavin Tsai, Display Product Manager på ASUS.

”När vi sedan introducerade vår 240 Hz-monitor sade de att människor inte kan uppfatta skillnaden. I dag, på en marknad där 144 Hz- och 240 Hz-spelmonitorer är vanliga och standardspecifikationer, tar vi helt nya vägar med den otroligt snabba ROG Swift 500Hz.”

Inte för vem som helst

Vi har inte fått något pris eller leveransdatum för Asus ROG Swift 500 Hz, men du kan nog utgå från att om du inte är en heltidsprofessionell spelare, med din egen lagsponsor som tar hand om räkningarna, så tillhör du knappast målgruppen. Hur som helst kommer den synliga skillnaden mellan denna skärm och förra årets långsamma 400 Hz-skärmar (om det finns några sådana) bara visa sig i de mest extrema spelsituationerna.

I praktiken innebär det de gånger föremål på skärmen förflyttar sig stora avstånd oerhört hastigt. Som när man svänger i en brant kurva i full fart. Och för att undvika hackningar måste man givetvis ha ett grafikkort som kan leverera minst 500 bilder per sekund. Och det kostar också mycket, mycket pengar.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Små och kraftfulla datorer med grön look

Sugen på en snabbare dator?

Ljuger Qualcomm om Snapdragon X?

AOC blir seriösa

Chromebooks med mer kraft

Möblera hemmet med IKEA-AI

Många skärmfunktioner för få kronor

Logitech-kitet överbryggar klyftan mellan arbete och hem

AI flyttar in i ThinkPad

Dells bärbara datorer med AI

HP:s bärbara datorer har blivit smartare

Apple uppgraderar Macbook Air

Ljud & Bild
Rulla till toppen