TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Asus 500 Hz-skärm är världens snabbaste

Asus ROG Swift 500Hz är den häftigaste spelskärmen du kan köpa 2022.

forfatter
Publicerad 2022-05-29 - 00:52

Snabb, snabbare, snabbast.

Allra snabbast!

Asus har upprepade gånger höjt ribban för hög hastighet i spelskärmar. Men med nya ROG Swift 500 Hz har de bokstavligen blivit snabbare än vad ögat hinner uppfatta. Åtminstone tills nästa generations teknik.

Skärmen, som har 24 tum som diagonalt mått och en upplösning på 1920 x 1080 pixlar, är världens första med en uppdateringsfrekvens på häpnadsväckande 500 Hz.

Skärmen bygger på en panel som heter Esports-TN (E-TN) och som enligt Asus är 60 % snabbare än vanliga TN LCD-skärmar. Den har – givetvis – även Nvidia G-Sync för att se till att de vansinnigt snabba skärmuppdateringarna håller sig synkroniserade med grafikkortet.

Flyttar gränserna

”När vi introducerade den första 144 Hz-skärmen 2012 sade folk att det mänskliga ögat bara kan uppfatta 60 bilder per sekund”, säger Gavin Tsai, Display Product Manager på ASUS.

”När vi sedan introducerade vår 240 Hz-monitor sade de att människor inte kan uppfatta skillnaden. I dag, på en marknad där 144 Hz- och 240 Hz-spelmonitorer är vanliga och standardspecifikationer, tar vi helt nya vägar med den otroligt snabba ROG Swift 500Hz.”

Inte för vem som helst

Vi har inte fått något pris eller leveransdatum för Asus ROG Swift 500 Hz, men du kan nog utgå från att om du inte är en heltidsprofessionell spelare, med din egen lagsponsor som tar hand om räkningarna, så tillhör du knappast målgruppen. Hur som helst kommer den synliga skillnaden mellan denna skärm och förra årets långsamma 400 Hz-skärmar (om det finns några sådana) bara visa sig i de mest extrema spelsituationerna.

I praktiken innebär det de gånger föremål på skärmen förflyttar sig stora avstånd oerhört hastigt. Som när man svänger i en brant kurva i full fart. Och för att undvika hackningar måste man givetvis ha ett grafikkort som kan leverera minst 500 bilder per sekund. Och det kostar också mycket, mycket pengar.

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Dell-datorer för vardagliga behov Förnuft och återvunna material är ledorden för Dell Inspirons nya modeller för skrivbordet och ryggsäcken.
Inga reservdelar: Kunder får vänta i flera månader Apple släpar efter med reparationer.
Dell XPX med större minimalism 2022-generationen av Dell XPS 13 ultrabook bantad 1,8 gånger på insidan.
Koloss på lerfötter Samsung Galaxy Book2 Pro 360 är ett bra exempel på en god idé som är dåligt genomförd.
Philips: Två datorskärmar för arbete och fritid Hemmakontor eller bortakontor? Philips datorskärmar har inbyggt ljud och kamera.
De viktigaste nyheterna i macOS Ventura Apple gör Mac-upplevelsen bättre genom att lägga till nya produktivitetsverktyg och kontinuitetsfunktioner i macOS.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend