Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Hyundai Ioniq 5 lanseras i februari

Ska utmana Volkswagen och Skoda.

Av / 2021-01-13 - 13:27
Hyundai Ioniq 5 lanseras i februari

Hyundai har släppt de första bilderna av Ioniq 5, den elektriska SUVen som lanseras nästa månad. Lyckligtvis är den mycket lik Concept 45 som Hyundai visade upp i Frankfurt 2019.

Hyundais kompakta SUV har fyrhjulsdrift och hamnar i samma segment som Volkswagen iD.4, Skoda Enyaq och Volvo XC40 Recharge P8.

De raka linjerna med tydliga retrovibbar påminner lite om Pony Coupe från mitten av 70-talet, Hyundai säger att de faktiskt har hämtat inspiration till bland annat interiören därifrån.

Just detta har vi inte fått någon bild på, men konceptbilen var utrustad med en flytande skärm på en instrumentbräda som inte såg lika high-tech ut som i många konceptbilar.

Ioniq 5 är byggd på Hyundais E-GMP-plattform som stöder från 400 till 800 volts teknik – motsvarande den i Porsche Taycan – och upp till 350 kW snabbladdning. Detta sägs ge en laddhastighet på 18 minuter från 10 till 80 procents batterikapacitet.

Prestanda är inte heller illa. 0–100 km/h på 5,3 sekunder är riktigt respektabelt för en elektrisk SUV, som här på bilderna visas med 20-tums lättmetallfälgar och elektroniska sidobackspeglar med inbyggd kamera.

De karakteristiska fyrkantiga pixelstrålkastarna från konceptbilen finns kvar på Ioniq 5, som förmodligen kommer att ha en räckvidd på upp till 550 km med det största batteripaketet.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Snart går Mercedes EQS ännu längre

Alfa Romeos första elbil

Tesla Model Y med 600 km räckvidd

Fullständigt vansinne

Xpeng avtäcker el-SUV för folket

Här finns tillräckligt med utrymme

Snart kommer du att kunna snabbladda hos Ford

Så mycket bättre är nya Porsche Taycan

ID. Buzz - äntligen med fyrhjulsdrift

Familjebil med allt man behöver

Framtidens elbil enligt BMW

Ljud från Bang & Olufsen och OLED-strålkastare

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen